Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Tρόμος στην αγορά από την απόφαση του Γ. Δαυίδ να βγάλει από το χάρτη της Coca Cola το Χρηματιστήριο της Αθήνας.


Το χαστούκι ήταν ηχηρό και με μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις μια και η οικογένεια Δαυίδ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι στο διεθνές οικονομικό power game.


H αποχώρηση της Coca Cola 3E από το ελληνικό Χρηματιστήριο τρομάζει. Και τρομάζει γιατί πέρα από την κεφαλαιακή απώλεια η απόφαση πάρθηκε έπειτα από ανάλυση των πληροφοριών και των απόψεων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί τόσο ο κ. Γιώργος Α. Δαυίδ που επί σειρά ετών δίνει το παρόν στις συνόδους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. έχουν πολύ καλή πληροφόρηση για όσα πρόκειται να συμβούν στην εγχώρια αγορά. Οι μαύρες προβλέψεις τους οδήγησαν στην απόδραση από την Αθήνα.

Ιδού ποιοι συμμετέχουν στο Δ.Σ. της εταιρείας

Γ. Δαυίδ: Στρέφεται στα πράσινα αυτοκίνητα  

Γεώργιος Α. Δαυίδ OBE MFR



Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Coca-Cola Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε., κ. Δαυίδ, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1959. Η καριέρα του ξεκίνησε την ίδια χρονιά στον όμιλο εταιρειών που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του θείου του, Α. Γ. Λεβέντη, στη Νιγηρία. 

Σήμερα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε. και της AXA Ασφαλιστική Α.Ε. Επίσης, είναι διαχειριστής του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και μέλος των συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. 
Το 2009, ο κ. Δαυίδ αναγορεύτηκε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για το έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης και τη σύσφιξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Χρίστηκε επίσης μέλος του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας (MFR) σε αναγνώριση του εξαιρετικού του έργου για το όφελος και την πρόοδο του Νιγηριανού έθνους. 
Ο κος Δαυίδ είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. 

Δημήτρης Λόης


Ο κ. Λόης διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο Χημικού Μηχανικού από το Northeastern University και πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1988 στους Ελληνικούς Λευκόλιθους Α.Ε. όπου κατείχε διάφορες διευθυντικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης. 
Πριν το διορισμό του στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, εκτελούσε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στη Frigoglass ΑΒΕΕ στην οποία προσλήφθηκε αρχικά το 1997 στη θέση του Γενικού Διευθυντή του εργοστασίου υαλουργίας STIND S.A. στη Βουλγαρία. Αργότερα, ορίστηκε Γενικός Διευθυντής στη Βουλγαρία. Το 2000 ορίστηκε Εμπορικός Διευθυντής του τμήματος ψύξης και το 2001 μετά την εξαγορά του Ομίλου Norcool και Husky από την Frigoglass ABEE τέθηκε επικεφαλής του τμήματος ψύξης που μόλις είχε δημιουργηθεί. Τον Αύγουστο 2003 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στη Frigoglass ΑΒΕΕ. 
Ο κ. Λόης εντάχθηκε στην Coca-Cola Τρία Έψιλον τον Ιούνιο 2007 αναλαμβάνοντας χρέη συμβούλου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Τον Αύγουστο 2007 διορίστηκε Περιφερειακός Διευθυντής με περιοχές ευθύνης τη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Νιγηρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μολδαβία, ενώ τον Αύγουστο 2009 διορίστηκε Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον. 
Ο κ Λόης ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου στις 4 Ιουλίου 2011. 

Αναστάσιος Π. Λεβέντης CBE OFR


Ο κ. Λεβέντης εργαζόταν στη Νιγηρία για εταιρείες υπό τον έλεγχο του Α. Γ. Λεβέντη από τη δεκαετία του 1960. Μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Boval S.A., εταιρείας με εκτεταμένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και σε διοικητικά συμβούλια διάφορων θυγατρικών της Boval S.A. στη Νιγηρία, και είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης. 
Στις 4 Απριλίου 1990, ο κ. Λεβέντης διορίστηκε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας Επίτιμος Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Νιγηρία. 
Ο κ. Λεβέντης έχει επίσης τιμηθεί με το παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην απονομή Queen's Birthday Honours List το 2004 ενώ το ίδιο έτος έλαβε παράσημο από το Τάγμα Madarski Konnik από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας. 
Το 2002 ονομάστηκε αξιωματούχος του Τάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας. Ο κ. Λεβέντης διατελεί μέλος στα συμβούλια διάφορων μη κερδοσκοπικών οργανισμών. 

Kent Atkinson


Ο κ. Kent Atkinson εργάστηκε στην Τράπεζα Λονδίνου και Νότιας Αμερικής (η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την Lloyds Bank) και κατείχε πολλές υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή πριν από την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Εκτέλεσε χρέη περιφερειακού εκτελεστικού διευθυντή στη Νοτιοανατολική περιφέρεια της Lloyds TSB πριν αναλάβει τη θέση του Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου, θέση στην οποία παρέμεινε επί οκτώ χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του ως διοικητικό στέλεχος. Παρέμεινε στο συμβούλιο της Lloyds TSB για έναν ακόμα χρόνο ως μη εκτελεστικό μέλος. 

Ο κ Atkinson είναι μη εκτελεστικό μέλος και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων της Τράπεζας της Ιρλανδίας, και μη εκτελεστικό μέλος της Gemalto NV, καθώς και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Στρατηγικής Συγχωνεύσεων & Εξαγορών της ίδιας εταιρείας. 

Ο κ. Atkinson είναι επίσης μη Εκτελεστικό Μέλος, Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνων στην UK Asset Resolution Ltd , (η οποία περιλαμβάνει την Northern Rock (Asset Management) plc και την Bradford & Bingley plc). Ο κ. Atkinson είναι Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Εταιρείας μας. 

Antonio D'Amato


Ο κ. D'Amato ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα το 1979 στην Cartoprint στο Μιλάνο, μέλος του Ομίλου Finseda, μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας παραγωγής προϊόντων συσκευασίας τροφίμων. Ανέλαβε διάφορες αρμοδιότητες και το 1991 έγινε πρόεδρος του ομίλου Finseda, ενώ από το 1996 διατελεί μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Confindustria, της Ομοσπονδίας Ιταλών Βιομηχάνων. 
Από το 1999 έως το Μάιο 2000, διετέλεσε Πρόεδρος της Βιομηχανικής Ένωσης της Νάπολης. Το Μάιο 2000, εκλέχθηκε πρόεδρος της Confindustria. Τον Αύγουστο 2000, ο κ. D'Amato διορίστηκε αντιπρόεδρος της UNICE (Ένωση Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων Ευρώπης) και αργότερα την ίδια χρονιά έγινε μέλος του CNEL (Εθνικό Οικονομικό και Εργατικό Συμβούλιο της Ιταλίας). 
Τον Ιούλιο 2001, ανέλαβε χρέη προέδρου στο πανεπιστήμιο LU ISS ένα κορυφαίο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Ρώμης. 

Αναστάσιος Γ. Δαυίδ


Ο κύριος Δαυίδ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Tufts το 1993 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο σύστημα εμφιαλώσεως της Coca-Cola στις Η.Π.Α. Από το 1994 έως το 1997, ο κ. Δαυίδ ανέλαβε διάφορες θέσεις στα τμήματα πωλήσεων και marketing της Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε. Κατά την διάρκεια του 1997 εργάστηκε στην PricewaterhouseCoopers κυρίως στο λογιστικό και χρηματοοικονομικό τμήμα. Από το 1998, κύρια ιδιότητα του κ. Δαυίδ είναι αυτή του συμβούλου για την Kar-Tess Holding S.A. στον τομέα των επενδύσεων εμφιάλωσης. 
Στο χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2005, ο κ. Δαυίδ διετέλεσε Πρόεδρος της Navios Corporation, μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας μεταφορών, ενώ αυτή τη στιγμή είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου της IDEAL Α.Ε και των αερογραμμών Aegean Α.Ε. Ο κ. Δαυίδ είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Fares Center του Πανεπιστημίου Tufts. 
Ο κ. Δαυίδ είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Fares Center του Πανεπιστημίου Tufts και μέλος του International Board of Overseers του ιδίου ιδρύματος. Είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού οργανισμού College Year in Athens καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών. 

Irial Finan


Ο κ. Finan διαθέτει πτυχίο Bachelor εμπορικών επιστημών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Galway και είναι επίκουρος (και αργότερα αναπληρωτής) καθηγητής στο Institute of Chartered Management Accountants. Είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της The Coca-Cola Company και πρόεδρος του τομέα επενδύσεων εμφιάλωσης. Είναι αρμόδιος για τη διαχείριση μιας επιχείρησης εμφιάλωσης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με δράση σε 5 ηπείρους (Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Αφρική και Ασία), έσοδα πάνω από 8 δις δολάρια και περισσότερους από 85.000 υπαλλήλους. Επίσης, είναι αρμόδιος για τη διαχείριση επενδύσεων κεφαλαίου της The Coca-Cola Company. 
Ο κ. Finan διαθέτει πάνω από 29 χρόνια εμπειρίας στο σύστημα της Coca-Cola. Από το 2001 έως το 2003, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα διαχειρίστηκε τη συγχώνευση και την ενσωμάτωση της Coca-Cola Beverages plc με την Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. και ηγήθηκε των κοινών πλέον εταιρικών δραστηριοτήτων σε 26 χώρες. 
Ο κ. Finan εντάχθηκε στην The Coca-Cola Company το 2004 αναλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου στον τομέα των επενδύσεων εμφιάλωσης και της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου διορίστηκε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας. 
Από το 1995 έως το 1999, εκτέλεσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου στη Molino Beverages με αρμοδιότητά του την επέκταση των αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και τη Νιγηρία. 
Πριν αναλάβει τα προαναφερόμενα καθήκοντά του, ο κ. Finan είχε εργαστεί σε διάφορες αγορές στην Ευρώπη. Από το 1991 έως το 1993 διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Bottlers Ulster, Ltd. με έδρα το Belfast ενώ στο διάστημα 1984-1990 εκτελούσε χρέη οικονομικού διευθυντή στην Coca-Cola Bottlers Ireland, Ltd. με έδρα το Δουβλίνο. 
Ο κ. Finan συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola FEMSA και της Coca-Cola Τρία Έψιλον, καθώς και στο Εποπτικό Συμβούλιο της CCE AG. Διατελεί επίσης η εκτελεστικό μέλος της Co-operation Ireland και του ιδρύματος NUI Galway Foundation. 

John Hunter


Ο κ. Hunter ξεκίνησε την καριέρα του στην Coca-Cola το 1967. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε θέσεις αυξανόμενων αρμοδιοτήτων στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ατλάντα όπου, το 1991, διορίστηκε και διετέλεσε πρόεδρος της Coca-Cola International μέχρι την αποχώρησή του το 1996. 
Ο κ. Hunter ήταν μέλος των Δ.Σ. των Coca-Cola Amatil, Coca-Cola Bottlers Philippines Inc., Coca-Cola Ltd, Coca-Cola Bottling Company of New York και Coca-Cola Beverages plc. Η τελευταία συγχωνεύτηκε με την Coca-Cola Τρία Έψιλον το 2000. Στη διετία μεταξύ 1998 και 2000, ο κ. Hunter ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στον όμιλο Seagram Spirits and Wine Group, και από τον Οκτώβριο 2008 μέχρι τον Απρίλιο 2010 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Coca-Cola Enterprises. 
Ο κος Hunter είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. 

Χρήστος Ιωάννου


Ο Χρήστος Ιωάννου αποφοίτησε από το Cornell University το 1994 και το 1998 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο MIT Sloan School of Management. 
Ο κ. Ιωάννου είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της J&P (Overseas) και της J&P ΑΒΑΞ. Ο Όμιλος J&P αναλαμβάνει κατασκευαστικά έργα και ασχολείται με εκχωρήσεις γης για εκμετάλλευση και ακίνητα στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. 
Ο κ. Ιωάννου δραστηριοποιείται επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Αθήναιον Α.Ε. (Athenaeum Intercontinental) και τον όμιλο ξενοδοχείων YES, ενώ συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών Food Plus και των αερογραμμών Aegean Α.Ε. 

Χαράλαμπος Κ. Λεβέντης


Ο κ. Λεβέντης αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1963 και έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αγγλίας το 1964. Τον ίδιο χρόνο μετακόμισε στη Νιγηρία για να εργαστεί στις εταιρείες υπό τον έλεγχο της Α. Γ. Λεβέντης. 
Ασχολήθηκε με τη διαχείριση ορισμένων εταιρειών του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της Leventis Motors Ltd, όπου διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής και αναφερόταν στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με θέματα διοίκησης της εταιρείας. 
Ο κ. Λεβέντης είναι μέλος των Δ.Σ. σε αρκετές εταιρείες του Ομίλου Λεβέντη στη Νιγηρία και αλλού, καθώς και του ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης. 

Sir Michael Llewellyn-Smith KCVO CMG


Ο Sir Michael Llewellyn-Smith έχει να επιδείξει μια διακεκριμένη σταδιοδρομία στο Βρετανικό διπλωματικό σώμα καθώς υπηρέτησε μεταξύ άλλων στη Μόσχα, το Παρίσι και την Αθήνα. Αποκορύφωμα της πορείας του αποτέλεσε η ανάληψη της θέσης του Βρετανού Πρέσβη στην Πολωνία (1991 - 1996) και στην Ελλάδα (1996 - 1999). 
Επί του παρόντος διατελεί Αντιπρόεδρος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Επίτιμος Καθηγητής του St. Antony's College στην Οξφόρδη και μέλος του συμβουλίου της Anglo-Hellenic League. Είναι επίσης ιστορικός και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων για την Ελλάδα. 
O Sir Michael είναι μέλος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας μας. 

Nigel Macdonald


Ο κ. Macdonald είναι πρώην εταίρος στην ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οποία συνεργάστηκε επί 27 συναπτά έτη, κατά τα οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής και Ελέγχου στις παγκόσμιες δραστηριότητες της Ernst & Young. Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Σκωτίας του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος την περίοδο 1993-1994. 
Ο κος Macdonald είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης για την Πετρελαϊκή Ρύπανση (International Oil Pollution Compensation Fund) καθώς και σύμβουλος στον ίδιο οργανισμό, ενώ έχει αναλάβει και χρέη διαχειριστή στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και προέδρου της Επιτροπής Αποζημιώσεων και της Ελεγκτικής Επιτροπής. Είναι επίσης πρόεδρος μιας ιδιωτικής επιχείρησης λιανικού εμπορίου στο Λονδίνο. Την περίοδο 1994-2001 ήταν μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανικής Ανάπτυξης του βρετανικού κράτους και από το 1992 έως το τέλος του 2004 ήταν επίσης μέλος του Συμβουλίου του Βρετανικού Ινστιτούτου Τυποποίησης και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του. 
Από το 1990 έως και το 2006 ήταν μέλος της Επιτροπής Εποπτείας του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ενώ από το 1998 έως το 2005 διετέλεσε μέλος της βρετανικής επιτροπής ανταγωνισμού στις ομάδες εμπειρογνωμόνων για τον ηλεκτρισμό και το νερό. 
Ο κ. Macdonald είναι επίσης μέλος της δικής μας Ελεγκτικής Επιτροπής

H ιστορία της Coca Cola



Tην ώρα που οι εργάτες κατασκεύαζαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το Άγαλμα της Ελευθερίας, κάπου 800 μίλια μακριά ένα άλλο μεγάλο αμερικανικό σύμβολο γεννιόταν, στις 8 Μαΐου του 1886.

Όπως πολλοί άνθρωποι που αλλάζουν το ρου της ιστορίας, έτσι κι ο Τζον Πέμπερτον, παλαίμαχος του Εμφυλίου Πολέμου και φαρμακοποιός στην Ατλάντα, εμπνεύστηκε από την απλή περιέργεια... Του άρεσε πολύ να πειραματίζεται με ιατρικές συνταγές. Εκείνο το απόγευμα έψαχνε να βρει κάποιο φάρμακο ταχείας καταπολέμησης του πονοκεφάλου και όπως ανακάτευε τα υλικά σε μια τρίποδη χάλκινη χύτρα, δημιούργησε ένα εύοσμο υγρό με χρώμα καραμέλας.
Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο παρακάτω. Εκεί πρόσθεσαν στο μίγμα ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό το νέο αναψυκτικό, το οποίο στην αρχική μορφή του και ως το 1905 περιείχε και ποσότητα κοκαΐνης, ήταν κάτι το ξεχωριστό. Έτσι, το φαρμακείο του Τζάκομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι. Ο λογιστής του Πέμπερτον, ο Φρανκ Ρόμπινσον, έδωσε στο μείγμα το όνομα Coca-Cola και το έγραψε με τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό είναι το λογότυπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Κατά το πρώτο έτος, η εταιρία πουλούσε περίπου 9 ποτήρια Coca Cola την ημέρα. Έναν αιώνα αργότερα, είχαν παραχθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια γαλόνια σιρόπι. Όμως, ο Πέμπερτον ήταν περισσότερο εφευρέτης παρά επιχειρηματίας και δεν είχε ιδέα ότι είχε εφεύρει ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα στον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα πούλησε την εταιρία του σ' έναν επιχειρηματία της Ατλάντα, τον Άστι Γκριγκς Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300 δολαρίων.
Γεννημένος πωλητής, ο Κάντλερ μεταμόρφωσε την Coca Cola από μια εφεύρεση σε μια επιχείρηση. Γνώριζε πως υπήρχαν πολύ διψασμένοι τριγύρω και βρήκε πανέξυπνους και καινοτόμους τρόπους να τους γνωρίσει αυτό το νέο και συναρπαστικό αναψυκτικό. Χάριζε κουπόνια για τη δωρεάν δοκιμή της Coca Cola και εξόπλιζε τα φαρμακεία που διέθεταν το προϊόν με ρολόγια, υδρίες, ημερολόγια και φαρμακευτικές ζυγαριές, που έφεραν το σήμα της. Μία επιθετική πρακτική, που αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική. Ως το 1895, ο Κάντλερ είχε κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής του σιροπιού στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.

Τζόζεφ Βίντενχαρμ
Ο Τζόζεφ Βίντενχαρμ, ένας επιχειρηματίας από το Μισισιπή, ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε το αναψυκτικό. Το πρώτο μπουκάλι πωλήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1894, ενώ έστειλε 12 μποτίλιες και στον Κάντλερ, ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Παρότι ήταν ένας πανέξυπνος και καινοτόμος επιχειρηματίας, δεν κατάλαβε τότε ότι το μέλλον βρισκόταν στα εμφιαλωμένα αναψυκτικά, που θα μπορούσαν οι πελάτες να τα παίρνουν μαζί τους οπουδήποτε. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1899, δύο δικηγόροι από την Τσατανούγκα, ο Μπέντζαμιν Φ. Τόμας και ο Τζόζεφ Β. Γουάιτζεντ, εξασφάλισαν το αποκλειστικό δικαίωμα εμφιάλωσης και πώλησης του αναψυκτικού, έναντι ενός δολαρίου.
Η επιτυχία του αναψυκτικού συνοδεύτηκε -μεταξύ άλλων- και από την εμφάνιση πολλών απομιμήσεων, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στην εταιρία. Έτσι, η διαφήμιση άρχισε να εστιάζει στην αυθεντικότητα της Coca Cola, παροτρύνοντας τους καταναλωτές να «Απαιτούν το Γνήσιο» και «Να μην δέχονται υποκατάστατα». Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία κι ενός μπουκαλιού με χαρακτηριστικό σχήμα. Το 1916, η Εταιρία Ρουτ Γκλας από την Ιντιάνα άρχισε να παράγει το διάσημο μπουκάλι με τις καμπύλες, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετικά επιτυχημένο -και εξακολουθεί να υπάρχει έως και σήμερα- χάρη στην ελκυστική του εμφάνιση, το πρωτότυπο σχέδιο και το γεγονός ότι ακόμη και στο σκοτάδι μπορούσες να αναγνωρίσεις το γνήσιο προϊόν.
Από τις αρχές του 19ου η Coca Cola άρχισε να εισχωρεί στην Κούβα, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, για να κατακτήσει τελικά όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το Γενικό Χημείο του Κράτους έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία της στις 11 Φεβρουαρίου του 1964, αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια μέχρι να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων, στις 10 Αυγούστου του 1969.
Τον Απρίλιο του 1985 αποφασίστηκε η αλλαγή της σύνθεσης του διάσημου αναψυκτικού, για πρώτη φορά έπειτα από 99 χρόνια. Σε δοκιμές γεύσης ο κόσμος ενθουσιάστηκε, αλλά στον πραγματικό κόσμο οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει ένα βαθύ συναισθηματικό δέσιμο με την αυθεντική Coca Cola κι εκλιπαρούσαν να τους τη δώσουν πίσω. Οι κριτικοί αποκάλεσαν την κίνηση αυτή ως τη μεγαλύτερη γκάφα στο μάρκετινγκ που είχε γίνει ποτέ. Έτσι, τον Ιουλίου του ίδιου χρόνου η αυθεντική συνταγή επέστρεψε στην αγορά ως Coca Cola Classic, και τοποθετήθηκε δίπλα στη New Coke.
Σήμερα, μόνο στις Η.Π.Α. καταναλώνονται καθημερινά 6.000.000 Coca-Cola, ενώ το σήμα της είναι αναγνωρίσιμο στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού!

MIA AKOMH ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ-ΘΡΥΛΟ

Χρόνος; 1886. Τόπος; Ατλάντα - Τζώρτζια, ΗΠΑ 
Μια συναρπαστική ιστορία ξεκινά τη στιγμή που ένας διάσημος γιατρός και φαρμακοποιός της εποχής, με το όνομα John Pemberton οραματίστηκε ένα πρωτοποριακό, δροσιστικό και αναζωογονητικό ποτό.
O John Stith Pemberton γεννήθηκε στο Νόξβιλ, του Τενεσί, στις 8 Ιανουαρίου του 1831. Όταν ήταν μόλις 19 ετών πήρε πτυχίο στην ιατρική, ενώ, παράλληλα επέδειξε μεγάλες ικανότητες και στη φαρμακευτική. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Dr Pemberton υπήρξε από τους πιο γνωστούς γιατρούς που είχε ποτέ η πόλη της Ατλάντα! 
Ξεκίνησε να ψάχνει στα λιμάνια της Σαβάνα, του επινείου της Ατλάντα, αναζητώντας το ιδανικό μείγμα φρέσκων συστατικών και μπαχαρικών από όλο τον κόσμο - μέχρι που τελικά το πέτυχε! Το Μάιο του 1886, μέσα στο εργαστήριό του, «γεννήθηκε» η πρώτη σταγόνα του πιο δημοφιλούς προϊόντος στον κόσμο: της Coca-Cola. 
Το όνομα που έγινε το πιο δημοφιλές brand στον πλανήτη!
Εμπνευστής του πιο διάσημου λογότυπου στον κόσμο ήταν ο Frank Robinson, συνέταιρος και λογιστής του Pemberton, ο οποίος πιστεύοντας ότι τα δύο συνεχόμενα «C» θα έδειχναν καλύτερα στη διαφήμιση, πρότεινε το όνομα «Coca-Cola» και το σχεδίασε με το χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα. 
Η πρώτη έντυπη διαφήμιση για την Coca-Cola εμφανίστηκε σύντομα στην εφημερίδα «The Atlanta Journal», προσκαλώντας «διψασμένους» πολίτες να δοκιμάσουν το «νέο και διάσημο αναψυκτικό».
Ζωγραφισμένα στο χέρι λογότυπα της Coca-Cola εμφανίστηκαν σε τέντες καταστημάτων με την προτροπή «Πιείτε», ώστε να ενημέρωνουν τους περαστικούς για το καινούριο απολαυστικό αναψυκτικό.
Τον πρώτο χρόνο, οι πωλήσεις έφταναν κατά μέσο όρο τα εννέα ποτήρια ημερησίως.
Ο Dr Pemberton δεν συνειδητοποίησε ποτέ τη δύναμη του προϊόντος που δημιούργησε. Πούλησε σταδιακά μέρος της επιχείρησής του σε διάφορους συνεργάτες και μόλις λίγο πριν το θάνατό του το 1888 πούλησε το υπόλοιπο κεφάλαιό του στον Asa G. Candler, από την Ατλάντα, ο οποίος ξεχώριζε για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και προχώρησε στην εξαγορά επιπλέον δικαιωμάτων, μέχρι την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της εταιρείας.
Η "μυστική" μας συνταγή
Τη δεκαετία του 1880 κυκλοφορούσαν εκατοντάδες ποτά που όλα υπόσχονταν θαυματουργή ευεξία. Παρ' όλα αυτά, ένα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Μία μοναδική cola που ήταν ταυτόχρονα δροσιστική αλλά και αναζωογονητική. 
Κάποιοι λένε πως ακόμα και τα ίδια τα παιδιά του Dr Pemberton δε γνώριζαν τα ακριβή συστατικά της συνταγής της Coca-Cola. Άλλοι πάλι, διέδιδαν πως είχε παραγγείλει τεράστιες ποσότητες μπαχαρικών που δεν χρησιμοποιούσε, μόνο και μόνο για να παραπλανήσει τους ανταγωνιστές του. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι μια μέρα, μέσα σε ένα μπρούντζινο τρίποδο δοχείο, ο John Pemberton κατάφερε τελικά να δημιουργήσει την τέλεια συνταγή.
Βεβαίως, τα συστατικά της Coca-Cola δεν είναι ακριβώς μυστικά, αφού αναγράφονται σε όλες τις συσκευασίες. Όμως αυτό που, όσο και αν ψάξετε δε θα βρείτε πουθενά, είναι η συνταγή που κρατείται μυστική. Το ακριβές μείγμα, δηλαδή, συστατικών και φυτικών εκχυλισμάτων από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται για να αναμειχθούν τα διάφορα συστατικά, καθιστώντας το προϊόν 100% μοναδικό. Είναι το ίδιο, ακριβώς, που συμβαίνει και με την αγαπημένη συνταγή κέικ της γιαγιάς: όλοι μπορούμε να την εκτελέσουμε, αλλά το κέικ δεν θα έχει ποτέ την ίδια ακριβώς γεύση με το δικό της!
Οι εποχές άλλαξαν. Η συνταγή μας δεν θα αλλάξει ποτέ.
Η συνταγή της Coca-Cola έχει ένα «μυθικό» χαρακτήρα και πολλοί πιστεύουν ότι περιέχει διάφορα συστατικά μεταξύ των οποίων και συντηρητικά ή τεχνητά αρώματα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Από το 1886, μέχρι και σήμερα, η Coca-Cola συνεχίζει να παρασκευάζεται σύμφωνα με τον τρόπο που θα επιθυμούσε και θα επικροτούσε o 

Η Coca Cola στην Ελλάδα

Με πρώτο σταθμό στην πορεία μας το 1969 - όταν η Coca-Cola ήρθε στην Ελλάδα και εμφιαλώθηκε στο εργοστάσιο Tom Pappas και μεταγενέστερα όταν αυτό το εργοστάσιο έγινε η Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε) - η εταιρία έχει 42 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ως Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε), η εταιρία δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 2000, οπότε και συγχωνεύτηκε με τη Coca-Cola Beverages Plc και μετονομάστηκε σε Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως (3Ε).
1969 
Η μάρκα Coca-Cola λανσάρεται στην Ελλάδα και ξεκινά να λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης
1981-1990 
Ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε (3Ε). η οποία και αποκτά τα δικαιώματα εμφιάλωσης και εμπορίας των σημάτων της The Coca-Cola Company. Τα αναψυκτικά Sprite και Fanta λανσάρονται στην Ελληνική αγορά 
Δημιουργούνται παραγωγικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας 
1983 
Λανσάρεται ο χυμός Amita και είναι ο πρώτος 100% φυσικός συσκευασμένος χυμός στην Ελλάδα 
1986 
Η ελληνική αγορά υποδέχεται την Coca-Cola light 
1987 
Ξεκινά η λειτουργία της εργοστασιακής μονάδας στο Βόλο 
1989 
Ξεκινά η λειτουργία της μονάδας στο Σχηματάρι 
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ κάνει δυναμική είσοδο στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού και ξεκινά να εμφιαλώνεται στο εργοστάσιο του Αιγίου 
1993 
Παρουσιάζονται η Amita Motion - o πρώτος 100% φυσικός χυμός 9 φρούτων με 7 διαφορετικές βιταμίνες και ο χυμός μικρής διάρκειας Frulite
2000 
Η Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε) συγχωνεύεται με την Coca-Cola Beverages Plc και μετονομάζεται σε Coca-Cola Τρία Έψιλον 
2002 
Ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίου στα Μάλλια Κρήτης 
Λανσάρεται το Επιτραπέζιο Νερό Λύττος για τις τοπικές αγορές της Κρήτης και των Ν. Κυκλάδων 
2003 
Η εταιρεία εξαγοράζει την Τσακίρης ΑΒΕΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία snacks πατάτας στην Ελλάδα 
2004 
Η Coca-Cola είναι ο επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004
Η Amita Motion είναι ο Επίσημος Χυμός των Ολυμπιακών Αγώνων 2004
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ είναι το Επίσημο Εμφιαλωμένο Νερό των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 
2006 
Εγκαινιάζεται υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στο Ηράκλειο Κρήτης 
2007 
Λανσάρεται στην Ελλάδα η Coca-Cola Zero 
2008 
Λανσάρεται στην Ελλάδα ο έτοιμος καφές illy-Caffe , το ευζην από την Amita , Frooties από την Amita, Nestea Vitao, Fanta Verdia 
2009
Kατακτούμε την 1η θέση στο Best Workplace στην Ελλάδα, την 18η θέση Best Workplace στην Ευρώπη και το ειδικό βραβείο «Υπερηφάνειας»

TO MOYΣΕΙΟ ΤΗΣ COCA COLA
Ούτε ο ίδιος ο John Pemberton, ο «εφευρέτης» της Coca Cola, δεν φανταζόταν το 1919, όταν συνέστηνε για πρώτη φορά το «μαγικό υγρό» στους πελάτες του ως «καλό φάρμακο κατά των πονοκεφάλων», ότι στην πορεία θα κατακτούσε τον κόσμο ως ένα από τα πλέον διάσημα αναψυκτικά.

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

Σχεδόν 100 χρόνια πέρασαν από τότε, μέσα στα οποία η Coca Cola κατάφερε όχι μόνο να γίνει το αγαπημένο αναψυκτικό του πλανήτη αλλά και η δεύτερη πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο (μετά το ΟΚ)!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

Από τα πρώτα της βήματα στις αγορές του κόσμου, τις διαφημίσεις και τις καμπάνιες της μέχρι το σύγχρονο προφίλ του brand, η ιστορία της Coca Cola «ξεδιπλώνεται» στο πρωτότυπο τριώροφο μουσείο «Wold of Coca Cola», που εδρεύει στην Ατλάντα από το 2007.

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

«Είναι ένα αφιέρωμα σε ένα μοναδικό προϊόν και στους καταναλωτές, οι οποίοι το έχουν κάνει το αγαπημένο αναψυκτικό στον κόσμο», αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του Μουσείου, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 9.000.000 επισκέπτες ετησίως.

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

Διαδραστική τεχνολογία, παρουσιάσεις βίντεο, εκδηλώσεις, ζωντανές επιδείξεις και δοκιμές, η διαφημιστική ιστορία της Coca Cola αλλά και τα συλλεκτικά μπουκάλια του αναψυκτικού αποτελούν μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να θαυμάσει κάποιος στην περιήγησή του στο Μουσείο. Σήμα-κατατεθέν: Η υδρόγειος-σφαίρα στην είσοδο με το logo της Coca Cola υποδηλώνει τον παγκόσμιο χαρακτήρα του αναψυκτικού!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!

perierga.gr - Η ιστορία της Coca Cola σε ένα μουσείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια: