Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τα ελληνικά τμήματα λίγο πριν απελευθερώσουν την Πρέβεζα. Η Έκθεση του ταγματάρχη Δημ. Δούλη για τη μάχη της Νικοπόλεως / Report of major Dimitrios Doulis on the battle of Nicopolis (20.10.1912)

Τα ελληνικά τμήματα λίγο πριν απελευθερώσουν την Πρέβεζα.

Με αφορμή την συμπλήρωση σε δύο 24ωρα, των 100 χρόνων από την στιγμή που ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Πρέβεζα από τους Οθωμανούς και την ενέταξε στο επίσημο ελληνικό κράτος, σας παρουσιάζουμε μια πραγματικά ξεχωριστή και εντυπωσιακή δουλειά.

Σας παρουσιάζουμε ιστορικά ντοκουμέντα λίγες ώρες πριν μπει ο ελληνικός στρατός στην Πρέβεζα. Η έκθεση του Ταγματάρχη Δημήτριου Δούλη, οι επιστολές του υπαρχηγού του επιτελείου Π. Σπηλιάδη από το Λούρο, το σώμα των Κρητών, οι Ηπειρώτες εθελοντές, τοποθεσίες και θέσεις μάχης, καθώς και ιστορικές λεπτομέρειες, βοηθούν τους νεότερους να μαθαίνουν.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι προϊόν έρευνας του κ. Νίκου Καράμπελα και δημοσιεύτηκαν το 1992 στο περιοδικό «Πρεβεζάνικα Χρονικά», με την ευκαιρία του εορτασμού των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας και των 700 χρόνων από την πρώτη αναφορά του ονόματος «Πρέβεζα» στο Χρονικό του Μορέως.


Σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, ξεκινούν οι εορτασικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: