Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

H ταινία του Άκι Καουρισμάκι, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 ώρα 21.00΄από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας. ''Το λιμάνι της Χάβρης'' στο λιμάνι της Πρέβεζας.















Πληροφορούμαστε πως η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας αρχίζει τις φετινές προβολές της (περιόδου 2012/2013) με την ταινία του Άκι Καουρισμάκι «Το λιμάνι της Χάβρης». Γράφουμε μερικά λόγια, όπως παρουσιάζουμε την ταινία, στα μαθήματά μας «Πόλη και Κινηματογράφος», και προσθέτω και μερικά στοιχεία ως Πρεβεζάνος θεατής.

H ταινία περιγράφει φτωχογειτονιές και το λιμάνι της γαλλικής πόλης που αποτελεί και πρωτότυπο τίτλο της ταινίας (Le Havre). Το θέμα της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο και σχετίζεται με τη διάσωση ενός παιδιού-μετανάστη που πρέπει να φυγαδευτεί προς το Λονδίνο. Έχει αστυνομική πλοκή και αναδεικνύει το καλό και το κακό στην πόλη, στη μικρή κλίμακα της γειτονιάς, μιας φτωχικής γειτονιάς. Είναι χαρακτηριστικά μερικά σχεδόν στατικά πλάνα του σκηνοθέτη, σαν νεκρές φύσεις με αβέβαια ζωντανούς ανθρώπους και ανορθόδοξες απεικονίσεις, αφού συχνά ο Καουρισμάκι καντράρει από τους ώμους και κάτω ή από τη μέση και κάτω. Αυτά είναι που μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε λεπτομέρειες της πόλης, στην κλίμακα του πεζού, του κουρασμένου διαβάτη, του βαθιά συλλογισμένου άνεργου.

Όταν, ακόμα και με τη βοήθεια του αστυνομικού (υπάρχουν και καλοί μπάτσοι.), το παιδί καταφέρνει να φυγαδευτεί και κοιτάζει από το μικρό σκάφος, τότε είναι που βλέπει και ο θεατής, για πρώτη φορά, την πόλη. Μέχρι τότε τα μικροδιάστατα πλάνα συνέβαλλαν στην τεκμηρίωση της μικρογεωγραφίας της αγωνίας και της απόγνωσης. Η ταινία είναι λοιπόν μια σχεδόν αδιάλειπτη κινηματογράφηση του εξωτερικού με πολύ λίγα εσωτερικά. Ο κεντρικός ήρωας, που το σενάριο του έχει αναθέσει ρόλο λούστρου (στιλβωτή υποδημάτων), χρησιμεύει πολύ ώστε να αναπαρίσταται με την ευκαιρία αυτή το εξωτερικό. Όσο για τα εσωτερικά της ταινίας, για παράδειγμα του νοσοκομείου, αυτά αναδεικνύουν το καλό και το (πάντα αναμενόμενο) θαύμα.
Είπαμε πιο πάνω πως ο θεατής βλέπει για πρώτη φορά την πόλη από τη θάλασσα καθώς φεύγει ο νεαρός μετανάστης. Πρόκειται για μια εικόνα, που είναι οικεία στον Πρεβεζάνο θεατή, που έχει ταυτίσει την πόλη μας με την παραδοσιακή από θαλάσσης εικόνα της. Υπάρχουν και άλλα συγκριτικά στοιχεία παρατήρησης για τον Πρεβεζάνο, κάτοικο μιας πόλης-λιμανιού και κάτοικο μιας ελληνικής πόλης. Εξηγούμαστε. Συναντήσαμε προχθές στη Λεωφόρο Ειρήνης ένα ζευγάρι Γάλλων, από τη μεγάλη γαλλική πόλη Τουλούζη, στα νότια της χώρας τους, που ζητούσαν πληροφορίες. Τις έδωσα και μετά μιλήσαμε και για άλλα πράγματα. Το πρώτο ήταν η κρίση στην Ελλάδα. Αν τελικά θα τα καταφέρουμε. Μόλις είχε πια αποκατασταθεί κάποιο κλίμα εμπιστοσύνης, τους ρώτησα, «τι τους έχει κάνει εντύπωση στην Ελλάδα και την Πρέβεζα». Μου απάντησαν αμέσως «η βρομιά στους δρόμους, τα παρατημένα πράγματα». Για έναν έλληνα θεατή της ταινίας είναι λοιπόν ενδιαφέρον να παρατηρήσει τα καθαρά πεζοδρόμια και τους δρόμους της κινηματογραφούμενης πόλης. Τα κεντρικά προβλήματα, είναι βέβαια άλλα στην ταινία, μην ξεχνιόμαστε.

Χώρος προβολής των ταινιών της ΚΛΠ είναι η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (ΟΑΣΗ). Ημέρα προβολής: Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 ώρα 9.00 μ.μ.

Εξάλλου, πληροφορούμαστε πως λόγω του θέματος της ταινίας, θα γίνει και ειδική προβολή για τους νέους, με μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου ώρα 7.00 μ.μ., στον ίδιο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: