Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Bloomberg. ''Στο σπιράλ της οκονομικής κόλασης η Ελλάδα, όπως Αμερική 1930. Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν δάνεια''!


Η Ελλάδα βυθίζεται σε ένα σπιράλ ύφεσης παρόμοια με αυτό που βίωσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία στο Κραχ του 1930, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, υπογραμμίζοντας πως αυτό δείχνει την πρόκληση που περικλείει η προσπάθεια ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσα από τη λιτότητα. 

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί συνολικά κατά 18,4% κατά τα 4 χρόνια της κρίσης, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4% του ΑΕΠ το 2013, καθώς η χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης των 300 δις. δολαρίων. 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αθροιστική μείωση του εγχώριου προϊόντος μιας ανεπτυγμένης οικονομίας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μέγεθος αντίστοιχο με την κάθετη πτώση ΑΕΠ που είχε παρατηρηθεί στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 1929 - 1933, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bureau of Economic Analysis στη Washington. 

«Η λιτότητα έχει καταστρέψει τα έσοδα από φόρους και κατ' επέκταση το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», σχολίασε ο Charles Dumas, επικεφαλής της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Lombart Street Research που εδρεύει στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε «Δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος αποφυγής της λιτότητας γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την δεινότητα δανεισμού. Τα ελλείμματα είναι εκεί». 

Το πρακτορείο κάνει επίσης αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως υποστηρίζει, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν εντείνει τις πιέσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, φέρνοντας στην εξουσία το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. 

«Η εμπειρία του 1930 μας δίδαξε ότι χρειάζεται ώθηση στην οικονομία», δήλωσε ο Βασίλης Μοναστηριώτης, λέκτορας πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics, τονίζοντας πως «Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα δεν είναι κάτι εφήμερο που θα εξαφανιστεί μόλις η κρίση τελειώσει. Και είναι πολύ επικίνδυνο αν η αναρρίχηση της άκρας δεξιάς επιδεινώσει τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες, όπως η Τουρκία». 

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε περίπου 34% τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης , σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής αρχής και κατέληξε στην αναρρίχηση στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερτο 1933. Αν και τότε η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας ξεκίνησε το 1934, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1937 ώστε τα ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας να ξεπεράσει τα επίπεδα του 1929. 

Τέλος, το δημοσίευμα δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον τραπεζικό τομέα. «Η επαναφορά του δανεισμού των τραπεζών αποτελεί σημείο κλειδί», ανέφερε ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix στο Λονδίνο για να προσθέσει πως «Αυτή τη στιγμή, όπως όλοι καταλαβαίνουν, η Ελλάδα δεν διαθέτει τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες με τα δυσκολίας μπορούν να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις δανείων».




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: