Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Εκτός ελέγχου η ακρίβεια.


H αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει φθάσει σε απελ­πιστικά επίπεδα (πόσο μάλλον των ανέργων). Ένα βασικό «καλάθι» 39 τροφίμων κοστίζει στην Αθήνα 298 ευρώ (όσο και στο Βερολίνο) και το μέσο μηνιαίο κόστος ενός «καλαθιού» 122 προϊόντων και υπηρεσιών είναι 1.990,69 ευρώ στην Αθήνα (στο Βερολίνο είναι 2.175,62 ευρώ).
Όμως με βάση το επίπεδο μισθών, για να αγο­ράσει κανείς στην Αθήνα ένα σάντουιτς πρέπει να εργαστεί τον διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι στη Φρανκφούρτη, για ένα κιλό ψωμί πρέπει να ερ­γαστεί τον διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι στο Λονδίνο, ενώ για να αγοράσει ένα κιλό ρύζι χρειάζεται να εργαστεί τον διπλάσιο χρόνο απ' ό,τι στο Όσλο (που είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου).

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν συγκριτικά τη μισή αγοραστική δύναμη.

Άλλωστε, σύμφωνα και με στοιχεία που έδω­σε στη δημοσιότητα η Eurostat, στις πρώτες θέ­σεις της ακρίβειας στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελ­λάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Ειδικότερα:

Στο ψωμί - δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), δηλαδή 16% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ έχει και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.

Στα ψάρια η Ελλάδα είναι η 6η ακριβότερη χώρα με 12,4% πάνω από τον μέσο όρο.

Στο γάλα - τυροκομικά η Ελλάδα είναι η ακρι­βότερη χώρα, με 31,5% πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Και εδώ η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47 - 56 λεπτά για το αγελαδινό γά­λα έναντι 29 στην Ε.Ε.).

Στα λίπη - έλαια η Ελλάδα είναι η 7η ακριβό­τερη χώρα με 15,7% πάνω από τον μέσο όρο. 

Στα μη αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα καταλαμ­βάνει την 10η θέση με απόκλιση 9,4% από την Ε.Ε.

Στα ρούχα η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέ­ση και στα παπούτσια στην 9η, με 3% και 8% αντίστοιχα πάνω από την Ε.Ε.

Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κ.λπ., παραμένουμε ακριβότεροι από την Ε.Ε. σε ποσοστά έως 8%, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.


Βέβαια σε κάποιους τομείς έχουν γίνει και προσπάθειες ώστε να πέσουν οι τιμές και η ελ­ληνική αγορά εμφανίζεται να είναι φθηνότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στους τομείς μεταφο­ρών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας και στα φρούτα - λαχανικά.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανά­πτυξης ανέφεραν, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την ύφεση και τη μεί­ωση των εισοδημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: