Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αξιόλογες, αλλά μεμονωμένες οι έως τώρα κινήσεις στην Ήπειρο. Μόνο με κοινή προσπάθεια των Φορέων θα αναπτυχθεί σωστά ο Τουρισμός μας. Πολλά υποσχόμενο το άνοιγμα στην Κυπριακή αγορά.


Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έρχονται στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Γιάννινα πολλοί ξένοι τουρίστες, αλλά και Κύπριοι (αναλυτικά στη συνέχεια), όμως αυτό το τουριστικό ρεύμα οφείλεται κυρίως σε κάποιες προσπάθειες ιδιωτών και κυρίως ταξιδιωτικών γραφείων της περιοχής μας, που παρά την κρίση, συνεχίζουν να προσφέρουν σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. 


Πρόκειται για κινήσεις που έχουν κάποια πρόσκαιρα αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, όμως γίνεται όλο και πιο αντιληπτό, πως μόνο εάν υπάρξει μια ενιαία προώθηση της Ηπείρου, υπό τη σκέπη της Περιφέρειας, τα θετικά αποτελέσματα θα πολλαπλασιαστούν και θα ωφελήσουν όλη την Ήπειρο. 

Αμέσως. 
Με την κρίση, ειδικά στον Τουρισμό, να μεγαλώνει διαρκώς και με δεδομένο, ότι στην εσωτερική αγορά δεν. κουνιέται φύλλο, κρίνεται επιβεβλημένη η ενιαία προώθηση της Ηπείρου στο εξωτερικό και ειδικά σε φιλικές προς την Ελλάδα περιοχές. Και αν αυτό, το τελευταίο διάστημα γίνεται, το αμέσως επόμενο θα πρέπει να ενταθεί, ώστε να μετουσιωθούν και σε πράξεις οι προσπάθειες των φορέων. 
Στην ενιαία αυτή προσπάθεια οφείλουν και πρέπει να συμμετέχουν, μαζί με τα ξενοδοχεία, όλοι οι φορείς, όχι μόνο Δήμοι, Περιφέρεια κ.α., αλλά και εστιάτορες, καφέ- μπαρ, τουριστικά καταστήματα κ.α. 

Οι τιμές. 
Χρειάζεται δηλαδή ένας ενιαίος προγραμματισμός, που θα βάζει σε πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση των τουριστών. Εξάλλου, απαραίτητη κρίνεται η κοινή στρατηγική και στην τιμολογιακή πολιτική, όχι μόνο των ξενοδοχείων, αλλά και των καταστημάτων στην Ήπειρο. «Πρέπει να καταστήσουμε το τουριστικό πακέτο της Ηπείρου ελκυστικό σε όλους.» σημείωσε επιχειρηματίας του τουρισμού στην περιοχή μας. 

Οι καλύτερες εντυπώσεις. 
Την ίδια ώρα, με τις καλύτερες εντυπώσεις φεύγουν από τα Γιάννινα Κύπριοι τουρίστες. Όπως ενημέρωσε χθες τον «Π.Λ.» ο κ. Σταύρος Μανώλης, ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου «Παμβώτις Travel» και Πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων της Περιφέρειας Ηπείρου, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επισκεφθεί τα Γιάννινα πάνω από 300 (!), που έχουν ξεναγηθεί στην περιοχή και έχουν γνωρίσει τις ομορφιές της. 
Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν φιλοξενηθεί στην Ήπειρο από την Περιφέρεια και Κύπριοι tour operators και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επίσης είχαν φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. 

Πολλές ευκαιρίες. 
Οι ευκαιρίες, λοιπόν, που υπάρχουν στην περιοχή μας για τουριστική ανάπτυξη είναι πάρα πολλές και αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν, μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων των φορέων. Γενικός, αθλητικός, θρησκευτικός, μνημειακός, ακόμη και ιατρικός τουρισμός μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν και να προσφέρουν σημαντικά έσοδα στην περιοχή μας. 
Υπενθυμίζεται, ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή της Κόνιτσας τονίστηκαν και σε πρόσφατη σχετική ημερίδα στην περιοχή, που είχε σαν θέμα την ανάπτυξη των ιαματικών πηγών Καβασίλων και Αμαράντου. 
«Καινοτομία στην Ήπειρο είναι και τα ιαματικά λουτρά καθώς και τα γεωθερμικά πεδία της Κόνιτσας και της Άρτας, γι' αυτό και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης που έδωσε το «παρών» στην ημερίδα.

Το Γραφείο. 
Στο μεταξύ, στη δημιουργία και τη στελέχωση του Γραφείου Τουριστικής Προβολής προχώρησε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Το Γραφείο βρίσκεται στην οδό Μουλαϊμίδου 10 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, Τετάρτη στις 7:30 το βράδυ. Το Γραφείο θα παρέχει πληροφορίες και χρήσιμο υλικό σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα Γιάννινα.

Σαφώς και μέχρι σήμερα έχουν γίνει προσπάθειες για την τουριστική προβολή της Ηπείρου, όμως αυτές, τώρα που η κατάσταση δυσκολεύει όλο και περισσότερο, πρέπει να ενταθούν και να είναι κοινές, καθώς μόνο έτσι, θα έρθουν πολύ θετικά αποτελέσματα. 
Δυστυχώς, «κόντρα» σε αυτές τις προσπάθειες πηγαίνει η ίδια η Πολιτεία, ο οποία πρέπει (επιτέλους!) να αντιληφθεί το ρόλο της βοηθώντας τουριστικές επιχειρήσεις και όχι να τις οδηγεί στο λουκέτο, όπως εμμέσως κάνει τώρα, με την υψηλή φορολογία και την απαγορευτική τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: