Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το βαθύ φιλί της υποκρισίας.



Η ιστορία με το κομμένο φιλί μεταξύ δύο ανδρών στο πρώτο επεισόδιο του Downton Abbey στη ΝΕΤ έδειξε πόσο βαθιά συντηρητική είναι η ελληνική κοινωνία.

Σε μια δημοκρατική χώρα δε θα διανοείτο κανείς να αφαιρέσει σκηνή από ένα τηλεοπτικό επεισόδιο λόγω ώρας προβολής και σήμανσης καταλληλότητας. Απλά θα άλλαζε τη σήμανση. δεν ξέρω αν έγινε επίτηδες για να γίνει ντόρος, ή αν ήταν αστοχία των ιθυνόντων της ΕΡΤ. Πάντως, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε την άποψη του δημιουργού της σειράς Julian Fellowes, τιμημένου με Oscar για το σενάριο του Godsford Park σχετικά με την προκλητικότατη παρέμβαση στο έργο του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ πέφτει σε ατόπημα. Το 2001, αν δεν απατώμαι, η ΝΕΤ είχε ξεκινήσει να προβάλει τους Sopranos. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 το βράδυ. Το δεύτερο δεν προβλήθηκε ποτέ. Ο λόγος; Οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης σοκαρίστηκαν από μια σκηνή πεολειχίας στο πρώτο επεισόδιο. Έτσι, το ελληνικό κοινό δεν απόλαυσε ποτέ μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών, όπως θα έπρεπε (οι Sopranos ύστερα από πολλά χρόνια κατέληξαν να στολίζουν τη ζώνη 04:00-05:00 του Star). 

Ας μην κατηγορούμε, όμως, μόνο την ΕΡΤ. Το περιστατικό με το φιλί στο Downton Abbey είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ο συντηρητισμός και ο πουριτανισμός υφείρπε για χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Κρυμμένοι πίσω από προοδευτικές, φιλελεύθερες, σοσιαλιστικές, ακόμα και αριστερές μάσκες, οι νεοσυντηρητικοί της Ελλάδας έπαιζαν καλά τον ρόλο τους. Ο αγώνας για τους «νοικοκυραίους», δια στόματος αρχηγού κόμματος και μετέπειτα πρωθυπουργού, οι επικλήσεις στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, οι προκλητικές δηλώσεις Μητροπολιτών, ακόμα και για θέματα δημόσιας υγείας, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη συντηρητική ρητορική. Και ήταν θέμα χρόνου από τη συντηρητική ρητορική να περάσουμε και στη συντηρητική πρακτική. 

Υποτίθεται πως όσο περνάνε τα χρόνια οι κοινωνίες γίνονται ολοένα και πιο προοδευτικές. Φαίνεται, όμως, πως η οιονεί προοδευτική μας κοινωνία κόβει φιλιά από το σελιλόιντ και μας γεμίζει με βαθιά φιλιά υποκρισίας. 

Και το βαθύ φιλί της υποκρισίας δεν το φχαριστιέται κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: