Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Όταν χρεοκόπησε ο Δήμος και ...κάηκε το ποτάμι.

Μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;
Πριν πολλά χρόνια άκουσα αυτά τα πράγματα που συνέβησαν σε μια ξένη πόλη που έζησαν Πρεβεζάνοι, με τους οποίους συνδέομαι. Μου φάνηκαν τόσο παράξενα. Πρώτα, η χρεοκοπία ενός δήμου. Μπορεί οι νεότεροι να είναι εξοικειωμένοι με κάτι τέτοιο. Για τους παλιότερους όμως, που ξέραμε πως ένας δήμος δεν είναι παρά μια υπηρεσία, αυτό δεν ήταν εύκολα κατανοητό. Ή μήπως και οι δήμοι είναι «εμπορικά μαγαζιά» (δηλαδή μαγαζιά ψήφων) που χειρίζονται αδέξια τα κεφάλαιά τους; Όσο για το ποτάμι που κάηκε, αυτό κι αν δεν είναι δυσνόητο πράγμα. Εκτός εάν πρόκειται για πολύ βιομηχανική και αναπτυγμένη πόλη, που τα ανεξέλεγκτα βιομηχανικά της απόνερα, περιέχουν εύφλεκτα χημικά, «σπίρτα» και καύσιμα, οπότε.

Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η πρεβεζάνικη οικογένεια για την οποία σας μιλώ είναι η οικογένεια Σπύρου Τριλίβα - Παρασκευής Παπαθανασίου και της κόρης του Χριστίνας. Θα πω πιο κάτω για την Πρεβεζάνικη ιστορία τους, απλά πληροφορώ πως είναι κουμπάροι δικοί μου και του φίλου Ευκλείδη Φονταρά. Η ξένη πόλη στην οποία έζησαν, που γράφω πιο πάνω, είναι το Κλίβελαντ, στην Πολιτεία Οχάιο. Αυτή είναι η πόλη με τους αταχτούληδες δημοτικούς άρχοντες που την έκαψαν. Δεν είναι δευτερεύουσα πόλη, αφού άλλωστε προσείλκυσε μετανάστες, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Κατά την περίοδο της ακμής του, το Κλίβελαντ ήταν η πόλη που είχε από το 1929, για μερικές δεκαετίες, τον ψηλότερο ουρανοξύστη στην Αμερική εκτός της Νέας Υόρκης, τον Terminal Tower (52 όροφοι, 238 μέτρα). Ανταγωνιζόταν τότε με επιτυχία το Πίτσμπουργκ και το Σικάγο ως βιομηχανικό και χρηματο-οικονομικό κέντρο. Νωρίτερα, είχε γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο με δημόσιο ηλεκτροφωτισμό των δρόμων. Στο Κλίβελαντ, άλλωστε λειτούργησε και το πρώτο διυλιστήριο των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 1969 λοιπόν ήταν που ανεφλέγη ο ποταμός Cuyahoga (Καγιαχόγκα) στις όχθες του οποίου είναι χτισμένο το κεντρικό Κλίβελαντ.

Πρόκειται φυσικά για μια πυρκαγιά με όλως ιδιαίτερο περιεχόμενο, που αποτελεί μοναδικό χρονικό στο θεματολόγιο της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης μας, τα πολυάριθμα καύσιμα απόβλητα, που προέρχονταν από τα εργοστάσια που ήταν εγκατεστημένα στις όχθες του ποταμού, έφτασαν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, ώστε κάποια στιγμή που προέκυψε μια φλόγα άρχισε η πυρκαγιά. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς διήρκεσε δυο σχεδόν μέρες. Παρουσιάσαμε αυτή την οικολογική «λεπτομέρεια», από την ιστορία της πόλης του Κλίβελαντ, όχι μόνο για να επισημάνουμε τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές πλευρές του ζητήματος αλλά και για να προβάλουμε το οικονομικό μέγεθος της πόλης, που πάντως έπεσε σε παρακμή στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μάλιστα, όπως είπαμε, χρεοκόπησε. Αυτό έγινε το 1978.
Τέκνο του Κλίβελαντ είναι και ο «Σούπερμαν», ο «υπεράνθρωπος». Αυτός ήρθε, βέβαια, στον κόσμο στη μικρή πόλη Smallville, όταν στάλθηκε από τον πλανήτη Krypton, αλλά «πατρίδα» του είναι το Κλίβελαντ, όπως αυτό αναφέρεται στα πρώτα τεύχη. Η πόλη αυτή είναι άλλωστε η γενέτειρα των δημιουργών του Jerry Siegel και Joe Shuster, που εισάγουν αργότερα τη μεταφορική πολεωνυμία «Μητρόπολη», που μας φέρνει στο μυαλό την Νέα Υόρκη, αλλά, όπως είπαμε, η ιδέα γεννήθηκε στη μεγαλούπολη Κλίβελαντ. Από τη Μικρόπολη (Smallville) στη Μητρόπολη. Και να συμπληρώσω ακόμα, μιλώντας για εικονόγραπτα (κόμικς και graphic novels), πως το Κλίβελαντ είναι και η μεταναστευτική πατρίδα του Harvey Pekar, σημαντικού συγγραφέα, που, σε μια από τις τελευταίες δουλειές του, εισάγει την ταξική και εθνοτική ανάλυση σε ένα κατά τα άλλα κανονικό εικονογράφημα (βλ. επάνω εικόνα).


Εκεί λοιπόν, στο Κλίβελαντ, έζησαν στη μεταναστευτική περίοδο της ζωής τους οι Τριλιβαίοι. Τριλίβας είναι ο σύζυγος, γαμπρός της πρεβεζάνικης οικογένειας Παπαθανασίου, με καταγωγή από τον Καστό της Ιθάκης. Το σπίτι τους ήταν και είναι πάντα στην Οδό Χρίστου Κοντού, στον Αϊ-Λιά (βλ. εικόνα). Η οικογένεια Παπαθανασίου έχει δώσει δυο γιατρούς, αδέλφια, το Νίκο Παπαθανασίου, μικροβιολόγο και το Γεράσιμο Παπαθανασίου, οδοντίατρο στο Αίγιο (που ήταν ένας Πρεβεζάνος που παραβρέθηκε στους αρραβώνες των γονέων μου στην πόλη αυτή, εξού και η μετέπειτα κουμπαριά μας). Τα άλλα αδέλφια είναι ο Χρίστος Παπαθανασίου, αρχιλογιστής στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Ποταμιάνου, η Παρασκευή Παπαθανασίου-Τριλίβα (που έζησε στο Κλίβελαντ) και η Κική Παπαθανασίου-Λεπαινού. Στην κάτω εικόνα (στίξτε για μεγέθυνση) βλέπουμε και μια σχολική έκθεση («σύνθεσις») της Χριστίνας Τριλίβα, που περιγράφει μερικά από αυτά τα πράγματα.

Γιάννης Ρέντζος
www.dimosioshorow.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: