Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη: Δημοψήφισμα στη Σκωτία


Δημοψήφισμα το 2014 για την ανεξαρτητοποίησή της αναμένεται να διεξάγει η Σκωτία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ενδεχόμενη διάσπαση της Βρετανίας, δήλωσε Βρετανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ανάλογη πρόθεση έχει ιδιαιτέρως δυναμικά εκδηλώσει και η ημιαυτόνομη Καταλονία της Ισπανίας. Πάντως χθες το ισπανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση για διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.

Αναφορικά με τη Σκωτία, πηγή από το εσωτερικό της κυβέρνησης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση επί του θέματος, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.


«Αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Λονδίνο θα δώσει στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο τη δυνατότητα δημοψηφίσματος για το αν η Σκωτία θα πρέπει να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ή όχι» εξήγησε o υπουργός της διοίκησης της Σκωτίας, Ντέιβιντ Μαντέλ. «Ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει το φθινόπωρο του 2014» σημείωσε σχετικά. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ενότητα της χώρας, έχει υποστηρίξει ότι πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα όσο το δυνατόν συντομότερα για το αν πρέπει, μετά από 300 χρόνια, να ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία από την Αγγλία.

Το δημοψήφισμα εφόσον πραγματοποιηθεί θα δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο μεταξύ της κυβέρνησης του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο και της διοίκησης του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα, το 30% με 40% των Σκωτσέζων επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση τους.

Υπόθεση Καταλονία

Αυξανόμενες βαίνουν οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρώπη. Εδώ και καιρό η ημιαυτόνομη περιοχή της Καταλονίας έχει διατρανώσει το αίτημά της για ανεξαρτησία στην κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης. Μάλιστα η τοπική κυβέρνηση είχε ψηφίσει στο τέλος Σεπτέμβρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος αψηφώντας ξεκάθαρα τη Μαδρίτη.

Πάντως χθες, με την ισχυρή πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το ισπανικό Κοινοβούλιο καταψήφισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Καταλονία για ανεξαρτητοποίησή της.

Το δημοψήφισμα έφερε στο ισπανικό Κοινοβούλιο το Δημοκρατικό Αριστερό κόμμα της Καταλονίας (ERC).

Η Καταλονία είναι μία από τις τέσσερις ισπανικές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και απειλούνται με πλήρη αποκλεισμό από τις αγορές.

Η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει τον τελευταίο καιρό τις «αποσχιστικές» φωνές στο εσωτερικό της καθώς οι Καταλανοί θεωρούν ότι πληρώνουν δυσανάλογα πολλούς φόρους σε σχέση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από την ισπανική κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: