Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Καζάνι» που... βράζει η Υγεία στο Νομό Πρέβεζας

«Καζάνι» που... βράζει η Υγεία στο Νομό Πρέβεζας

Οι πρώτες «μπαλωθιές» για τα προβλήματα στο Νομό Πρέβεζας, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την πολιτική που ακολουθείται, «έπεσαν» πριν από λίγες ημέρες στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Π.Ε. Πρέβεζας.
Η φράση άλλωστε: «Δεν ήρθαμε εδώ για να αγαπηθούμε», ήταν ενδεικτική μιας γενικότερης κατάστασης.
Γιατροί βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής... κρίσης και ήδη έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων που μαρτυρούν, πως η Υγεία στο Νομό Πρέβεζας... νοσεί και αυτό φυσικά δεν οφείλεται στις ικανότητες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά στις συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στα... μέρη μας, αλλά και πανελλαδικά.
Μπορεί στη σύσκεψη να αποφασίστηκε η συστράτευση όλων, ωστόσο τα έγγραφα... μιλούν!

Οι γιατροί που εργάζονται στην καρδιολογική κλινική του Γ.Ν. Πρέβεζας, κατέθεσαν επώνυμα, μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, στην οποία, αφού επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του καρδιολόγου στο νοσοκομείο καθ' όλη την διάρκεια της εφημερίας, τονίζεται:
«Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Πρέβεζας, μας ενημέρωσε ότι οι καρδιολόγοι του Νοσοκομείου θα ενταχθούν σε καθεστώς εφημερίας ετοιμότητας. Τούτο σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους, δε θα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στο Νοσοκομείο όποτε ανακύπτει ανάγκη, αφού ειδοποιούνται. Η ενέργεια αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξοικονομηθούν τα ελάχιστα κονδύλια που αντιστοιχούν στη διαφορά αποζημίωσης, μεταξύ ενεργούς εφημερίας και εφημερίας ετοιμότητας, διαφορά που κρίθηκε ισάξια προς τον κίνδυνο απώλειας της ανθρώπινης ζωής.
Η πρωτοφανής αυτή ανακοίνωση εφόσον πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αυτονόητη συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών, κάτι που πρέπει να αποτραπεί με παρέμβασή σας (αναφέρονται στον Εισαγγελέα)...».
Επίσης στο έγγραφο, οι καρδιολόγοι «φωνάζουν» πως πρόκειται να διαμορφωθεί μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση στο Γ.Ν. Πρέβεζας.
Σε ακόμη ένα έγγραφο το οποίο, εκτός από το ΔΣ του Νοσοκομείου, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, την 6η ΔΗΠΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας, τους Δημάρχους Πρέβεζας, Πάργας, Ζηρού, τους διευθυντές των ΚΥ Θεσπρωτικού, Καναλακίου, Φιλιππιάδας και Πάργας, κοινοποιήθηκε και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας (υπογράφεται από ομάδα γιατρών-δημόσιων λειτουργών), χαρακτηρίζονται «τραγελαφικά» όσα έχουν συμβεί, στον τρόπο που επιχειρήθηκαν να καλυφθούν οι εφημερίες του ΚΥ Καναλακίου, για τα προβλήματα του οποίου είχαμε φιλοξενήσει εκτενές ρεπορτάζ (διαβάστε ΕΔΩ).

Υπάρχουν σε αυτό μάλιστα σκληροί χαρακτηρισμοί προς τον ΔΙΥ του Νοσοκομείου.
Οι γιατροί του «χρεώνουν» σοβαρή έλλειψη ευαισθησίας, άνιση μεταχείριση μεταξύ των γιατρών, ενέργειες που θίγουν την προσωπικότητά τους και λάνθασμένους «χειρισμούς» στη διαχείρηση του προσωπικού του ΚΥ Θεσπρωτικού.
Η διεύθυνση μάλιστα του ΚΥ Θεσπρωτικού απέστειλε σχετικό έγγραφο με αποδέκτες την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τον διοικητή του ΓΝ Πρέβεζας, τον Δήμαρχο Ζηρού, το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Πρέβεζας και την Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου, στο οποίο αναφέρεται:
«Το δυναμικό των ιατρών του ΚΥ Θεσπρωτικού, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Ήδη πραγματοποιούνται εφημερίες στο ΝΓΝ Πρέβεζας, τα ΚΥ Φιλιππιάδος, και Πάργας. Δεν υπάρχει δυνατότητα οι γιατροί του ΚΥ Θεσπρωτικού να πραγματοποιούν εφημερίες και σε άλλα Κέντρα Υγείας.
Αυτό θα αποδυνάμωνε την λειτουργεία του ΚΥ και των εφημεριών σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής και ουσιαστικά δεν θα προσφέρονται σωστές ιατρικές υπηρεσίες στους υπερήλικες και ανήμπορους κατοίκους των απομονωμένων ορεινών χωριών».
Το σίριαλ «Υγεία» στο Νομό Πρέβεζας είναι σίγουρο πως θα έχει πολλά... επεισόδια ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: