Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Οι βάρβαροι είναι, ήδη, εδώ!...



Την πιο δύσκολη, και ίσως τελική, μάχη δίνει η Ελλάδα για να διασώσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επώδυνα μέτρα λαμβάνονται, σκληρές θυσίες απαιτούνται, αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται ώστε η χώρα να βρει επιτέλους κάποια διέξοδο από το οικονομικό τούνελ που έχει μπει.

Κι όμως, αντί να είναι ο υπέρ πάντων αγώνας αυτός, αντί να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον συγκεκριμένο σκοπό, σπαταλάμε τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο για την παραπολιτική. Ξαφνικά η Ελλάδα γύρισε στο «βρόμικο '89», αυτό που σημάδεψε επί χρόνια την πορεία του τόπου.
Διαφθορά, μικροκομματικές σκοπιμότητες, αδυναμία οργάνωσης ενός σύγχρονου κράτους, πολιτικό σύστημα υπό κατάρρευση και πολιτικό προσωπικό ανίκανο, πολίτες καχύποπτοι και έτοιμοι να δικάσουν πριν γίνει η δίκη; Ολα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά συνθέτουν την πραγματικότητα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Τα γεγονότα πολλά :
Λίστες πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, απλών πολιτών αντί να αποτελούν αντικείμενο μυστικής έρευνας των Aρχών, γίνονται φέιγ βολάν και διανέμονται στα μέσα ενημέρωσης.
Κρατικοί υπάλληλοι, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλουν τα πορίσματά τους, παίζουν πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια και κάνουν διαρροές λιστών ή άλλων επίσημων και εμπιστευτικών εγγράφων.

Ονόματα ακούγονται από εδώ κι από εκεί, πολιτικοί και πολίτες σπιλώνονται προτού καν αποφανθεί το ΣΔΟΕ, η Βουλή, η Δικαιοσύνη. Η λάσπη στον ανεμιστήρα έπεσε και η Ελλάδα μπήκε στη δίνη μιας απίστευτης σκανδαλολογίας. Ο ένας κοιτάζει καχύποπτα τον άλλο αν «τα πήρε», αν έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό, αν χρηματίστηκε, πόση περιουσία έχει και πώς την απέκτησε.

Διαφθορά υπήρχε και υπάρχει. Πολλοί από τους πολιτικούς πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού και απέκτησαν τεράστιες περιουσίες από την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Και πρέπει να πληρώσουν ακριβά. Ειδικά σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η λαϊκή απαίτηση για κάθαρση είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Και είναι η ώρα που το πολιτικό και δικαστικό σύστημα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής στιγμής. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια. Διότι φτάσαμε στη σημερινή δυσώδη κατάσταση επειδή η εκστρατεία για διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου έμεινε στα χαρτιά. Με αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος.

Αλλο, όμως, η επιτακτική ανάγκη για κάθαρση κι άλλο η σπίλωση επί δικαίων και αδίκων. Μια συλλήβδην καταδίκη όλων των πολιτικών θα έχει δύο πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Αφενός θα οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό, σε μια στιγμή που απαιτείται εθνική ομοψυχία για να ξεπεραστεί η κρίση. Διότι φανταστείτε πώς θα μπορούσαν να περάσουν τα μέτρα σε μια Βουλή απαξιωμένη και σε βουλευτές στοχοποιημένους ως διεφθαρμένους συνολικά.

Αφετέρου θα ενισχύσει τις λαϊκίστικες φωνές τύπου Χρυσής Αυγής που ποντάρουν στη λαϊκή οργή για το πολιτικό σύστημα προκειμένου να περάσουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και πρακτικές.
Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στη ρωγμή του χρόνου. Για να χτίσουν οι Ελληνες μια νέα Μεταπολίτευση δε χρειάζονται μόνο λόγια ή κραυγές αλλά πράξεις από όλους. Κυρίως από τους πολιτικούς, οι οποίοι πρέπει να κάνουν την αυτοκάθαρσή τους χωρίς ταμπού και συντεχνιακές λογικές.

Ωστόσο, η εικόνα της παρακμής των τελευταίων ημερών δεν κάνει καλό σε κανέναν και είναι σαφής υπονόμευση της προσπάθειας που κάνει η Ελλάδα για να ξεφύγει από την κρίση. Ας μην περιμένουμε, λοιπόν, τους βαρβάρους του Καβάφη να έρθουν από έξω. Ισως υπάρχουν ήδη μέσα στην πόλη.


www.logoplokies.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: