Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Έναρξη λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Άρτας - Πρέβεζας.


Από την 1η Ιουνίου 2012 έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Άρτας - Πρέβεζας (ΚΜΨΥ Α-Π) του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Η ΚΜΨΥ Α-Π είναι μία υπηρεσία παροχής ψυχιατρικής φροντίδας και προαγωγής της ψυχικής υγείας. Παρέχει υπηρεσίες στους κατοίκους των νομών Άρτας και Πρέβεζας οι οποίοι, λόγω γεωγραφικών, κοινωνικο-οικονομικών και πολιτισμικών συνθηκών σε συνδυασμό με τη φύση της νόσου τους, αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Η ΚΜΨΥ Α-Π απευθύνεται:
α) Σε άτομα με ψυχικές διαταραχές, με σκοπό τη φροντίδα και τη στήριξή τους στην αντιμετώπιση της νόσου, και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη ψυχικής διαταραχής, β) Σε υγιή πληθυσμό, με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και τη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην ψυχική νόσο και γ) Σε επαγγελματίες υγείας, επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών και άλλων φορέων, ώστε να προαχθεί η συνεργασία και η ενδυνάμωσή τους.Η Πολυκλαδική Ομάδα που εργάζεται στην ΚΜΨΥ Α-Π στελεχώνεται από τον επιστημονικά υπεύθυνο, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτές, επισκέπτη υγείας, διοικητικό υπάλληλο.

Στο έργο της Πολυκλαδικής Ομάδας περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:
1)Πραγματοποίηση Τακτικού Ψυχιατρικού Ιατρείου στα Κέντρα Υγείας των Γενικών Νοσοκομείων Άρτας και Πρέβεζας (Άνω Καλεντίνης, Βουργαρελίου, Αγνάντων, Φιλιππιάδας, Θεσπρωτικού, Καναλλακίου, Πάργας).
2)Λειτουργία Ομάδας Υποστήριξης Περιστατικών, στα πλαίσια της οποίας κάθε μέλος της πολυκλαδικής ομάδας αναλαμβάνει τη διαχείριση και υποστήριξη ψυχικά πασχόντων στον τόπο κατοικίας τους για ένα μακρύ χρονικό διάστημα.
3)Ενέργειες πρόληψης: -Αγωγή Κοινότητας, μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο γενικό πληθυσμό ή/ και σε ειδικές ομάδες, με στόχο την αλλαγή της στάσης απέναντι σε ζητήματα ψυχικής υγείας, 
-Ενδυνάμωση κοινοτικών πρωτοβουλιών, όπως είναι ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, η Ομάδα Αυτοβοήθειας Αλκοολικών, ΜΚΟ, άτυπες οργανώσεις πολιτών κ.α.
4)Σε δεύτερο χρόνο θα αναπτυχθούν και άλλες δράσεις, όπως η Μονάδα κατ΄ Οίκον Νοσηλείας και η Ομάδα Παρέμβάσης σε Κρίση.

Οι ασθενείς εντάσσονται στις δράσεις της ΚΜΨΥ Α-Π: α) Με απευθείας αναζήτηση βοήθειας από τους ίδιους τους ασθενείς ή τις οικογένειές τους, τηλεφωνικά ή με επίσκεψη στην έδρα της ΚΜΨΥ Α-Π και β) Με παραπομπή από άλλες δομές υγείας, ψυχικής υγείας και κοινωνικές δομές (π.χ. ιατροί ΕΟΠΥΥ, Κλινική Γενικού Νοσοκομείου, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.).Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες, η ΚΜΨΥ Α-Π έχει την έδρα της στο Παλιό Νοσοκομείο Άρτας, Ζάρα 2, και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 26810-72025, εσωτερικό 145.

Δεν υπάρχουν σχόλια: