Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, η αρχαία Πανδοσία και το αρχαίο Όρραον, ζήτησαν οι φορείς της Πρέβεζας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ η αρχαία Πανδοσία και το Όρραον

Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πολιτιστικών διαδρομών σε όλο το εύρος του Νομού Πρέβεζας επιδιώκουν οι τοπικοί φορείς, αίτημα που κατέθεσαν και στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Ο βουλευτής Πρέβεζας κ. Δ. Τσουμάνης επισήμανε στον κ. Τζαβάρα την ανάγκη ένταξης στο ΕΣΠΑ δύο σημαντικών έργων πολιτισμού για την περιοχή αυτό της Αρχαίας Πανδοσίας και του Κάστρου του Ορράου, σημειώνοντας πως εκτός από έτοιμες μελέτες, υπάρχει και η σχετική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Μάιο του 2010 για την αρχαία Πανδοσία και τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς για την αξιοποίηση του Αρχαίου Ορράου.

Οι συγκεκριμένες μελέτες είχαν εκπονηθ
εί το 2009 από κλιμάκιο αρχαιολόγων της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων με επικεφαλής τον τότε Προϊστάμενο κ. Ρήγινο προκειμένου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου της Νικόπολης και το Νέο Μουσείο της Νικόπολης, να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο του νομού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

pandosia

Αρχαία Πανδοσία
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αρχαίος οχυρωμένος οικισμός στο λόφο του Καστριού της Δημοτικής Ενότητας Φαναρίου κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος ήδη το 1961, καθώς ταυτίζεται με την Πανδοσία, έδρα της «Τετράπολις», των τεσσάρων δηλαδή ηλειακών αποικιών.
Η μελέτη ανάδειξης αφορά στις προτάσεις για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, μέσα από τη διατύπωση της αναλυτικής πρότασης ανάδειξης του χώρου. Πρόκειται για ήπιες επεμβάσεις, που σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες διεθνείς αρχές προστασίας, με κύριο στόχο αφενός μεν να μη θιγούν τα μνημεία, αφετέρου δε να αναβαθμιστεί πλήρως η εικόνα, που παρουσιάζει σήμερα ο εν λόγω χώρος Η μελέτη περιλαμβάνει εργασίες αρχιτεκτονικής και μορφολογικής διαμόρφωσης και συγκεκριμένα αποψιλώσεις, αποχωμάτωσεις, μικρής έκτασης ανασκαφικές έρευνες για την αποκάλυψη των μνημείων εκατέρωθεν της πορείας των επισκεπτών, συντήρηση των κινητών ευρημάτων που θα προκύψουν από τις εργασίες. τακτοποίηση του διάσπαρτου οικοδομικού υλικού, μικροστερεώσεις και αρμολογήματα σε σημεία των οχυρώσεων που έχουν εντοπιστεί φθορές (από βλάστηση, καιρικές συνθήκες), ρωγμές ή και πτώσεις (πύργοι αρχαίας και μεταγενέστερης οχύρωσης κ.α.) και επισκευαστικές παρεμβάσεις, σε ιδιαίτερα επισφαλή και προβληματικά σημεία των οχυρώσεων. Ακόμη θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης, που θα εξασφαλίσουν την οργάνωσή και λειτουργία σαν σύγχρονο επισκέψιμο χώρο, όπως δημιουργία κτιρίου εξυπηρέτησης κοινού, τοποθέτηση περίφραξης για εξασφάλιση της ασφάλειας του χώρου, διαμόρφωση διαδρομών περιήγησης, οι οποίες θα παρέχουν ασφαλή κίνηση των επισκεπτών στο χώρο., τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και συμπληρωματικές εργασίες διαμόρφωσης.

orraon

Όρραον
Το Όρραον ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από τους Μολοσσούς και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τον 1ο αι. π.Χ., με την ίδρυση της Νικοπόλεως. Πρόκειται για μία εγκατάσταση φρουριακού χαρακτήρα, σε εξαιρετικά σημαντική θέση, στην έξοδο φυσικής διάβασης από τη νότια στην κεντρική Ήπειρο Η συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ορράου, πέρα από προστασία και ανάδειξη των ορατών μνημείων, αναμένεται να συμβάλει τόσο στην πολιτιστική προβολή του χώρου, όσο και στην εν γένει αναβάθμισή του.

Η πρόταση «Ανάδειξη - Αξιοποίηση αρχαίου Ορράου - Β΄ Φάση», στοχεύει πέρα από την προστασία των μνημείων του χώρου και στην ολοκλήρωση των εργασιών παρέμβασης στο χώρο, ώστε αφενός μεν να είναι προσιτός στο ευρύ κοινό, αφετέρου να επανενταχθεί μελλοντικά στη ζωή και τις δραστηριότητες κατοίκων της περιοχής, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, όπως αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, μικρής έκτασης ανασκαφικές εργασίες, συγκέντρωση και τακτοποίηση διάσπαρτου οικοδομικού υλικού, καθώς και στερεωτικές επεμβάσεις σε μεμονωμένα μνημεία, με σκοπό αφενός μεν τη διαμόρφωση πλήρους πορείας των επισκεπτών (κύρια και δευτερεύουσα διαδρομή), αφετέρου στην πλήρη αποτύπωση της κάτοψης του οικισμού. Δημιουργία νέων σημείων στάσης και θέασης και επέκταση σήμανσης διαδρομών Φυτοτεχνικές και αποστραγγιστικές εργασίες και επέκταση χώρου στάθμευσης και κατασκευή φυλακείου με χώρους εξυπηρέτησης κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: