Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ,κατέθεσε στη Βουλή δύο ερωτήσεις σχετικά με το "Σχέδιο Αριάδνη" και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.


Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,  Όλγα Γεροβασίλη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Νίκος Βούτσης και Σοφία Σακοράφα, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 δύο ερωτήσεις σχετικά με:
α) την επιβολή τέλους 50 € μέσω συμβολαιογράφων για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης και
β) το ρόλο και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.
            Συγκεκριμένα, στην πρώτη ερώτηση, οι βουλευτές αναφέρονται στο Σχέδιο Αριάδνη, το οποίο προβλέπει πως, αντί για τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχεία των Δήμων ή τα ΚΕΠ,  οι συγγενείς των ανθρώπων που γεννιούνται, παντρεύονται ή πεθαίνουν, θα πρέπει να απευθύνονται στα Συμβολαιογραφεία, προκειμένου να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.  Φέρεται μάλιστα, ότι η κάθε συμβολαιογραφική πράξη προσωπικής κατάστασης, θα στοιχίζει 50 ευρώ. 
Ερωτώνται λοιπόν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών: «γιατί δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα το «Εθνικό Ληξιαρχείο» που, με τη λειτουργία του, θα διευκόλυνε τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών καταγραφής των ληξιαρχικών μεταβολών, ενώ θα διασφάλιζε – με μικρότερο από το προτεινόμενο σήμερα κόστος –  την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών.».
            Στη δεύτερη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρονται στις καταγγελίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ πως γίνονται συζητήσεις του υπουργού με συνδικαλιστές της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κλάδου, όπου ανακινείται θέμα αλλαγών του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο επιδιώκει να μετατρέψει τη Δημοτική Αστυνομία από Δημοτική υπηρεσία σε Ειδικό Σώμα, το οποίο θα οπλοφορεί και θα έχει κυρίως ποινικές αρμοδιότητες και κατασταλτικό χαρακτήρα, παραβιάζοντας ενδεχομένως και το Σύνταγμα.
Ερωτάται λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών:
«1) Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία στο πλαίσιο του νόμου με σαφή προσανατολισμό των αρμοδιοτήτων της σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην κοινωνική εξυπηρέτηση του πολίτη.
2) Θα υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε Ειδικό Σώμα που θα ενεργεί συλλήψεις και μεταγωγές με ταυτόχρονη δημιουργία κρατητηρίων στα δημοτικά καταστήματα, ή αντίθετα θα επιζητηθεί η αποποινικοποίηση των αρμοδιοτήτων, όπως έχει ζητηθεί επίσημα από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: