Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

«ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Προειδοποιητικό λουκέτο σήμερα στο Ανώτατο Ηπειρωτικό Ίδρυμα. Συνάντηση με τον Υπ. Παιδείας ζητούν οι Πρυτάνεις που συνεδρίασαν εκτάκτως.



Σε σημείο - καμπή έχει φτάσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, καθώς βρίσκεται μπροστά σε ένα «βουνό» από προβλήματα, οικονομικής φύσεως κυρίως, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αφού χρήματα δεν υπάρχουν!

Σήμερα λοιπόν το Πανεπιστήμιο αναστέλλει την λειτουργία του έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, σε μία προσπάθεια να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» στο Υπουργείο Παιδείας. Κάτι που το έκαναν και οι Πρυτάνεις το Σάββατο, κατά την έκτακτη Σύνοδό τους στο Λαύριο, ζητώντας παράλληλα να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο.

Πρωτοφανής κινητοποίηση
Αντίστοιχη κινητοποίηση με τη σημερινή δεν έχει ξαναγίνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Για πρώτη φορά με ομόφωνη μάλιστα απόφαση της Συγκλήτου μπαίνει ουσιαστικά «λουκέτο» στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου. 
Κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν θα λειτουργήσει κάτι σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη, αν θα παραχθεί διοικητικό ή εκπαιδευτικό έργο. 
Ωστόσο, η κινητοποίηση αυτή αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το ίδρυμα. 
Εξάλλου, στο ζήτημα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος τόνισε με έμφαση πως απαιτούνται άμεσα 3.277.871 ευρώ για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Πανεπιστήμιο.

Οικονομικές «τρύπες»
Οικονομικές «τρύπες» υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε βασικούς λειτουργικούς τομείς, όπως η σίτιση των φοιτητών, το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση των χώρων του ιδρύματος, ενόψει έλευσης του χειμώνα. 
Η κάλυψή τους από το Πανεπιστήμιο είναι αδύνατη, αφού χρήματα δεν διαθέτει και, αν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, τότε το πρόβλημα θα επηρεάσει την ίδια τη λειτουργία του.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων
Τα ίδια πάνω - κάτω προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, όπως τόνισαν οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδό τους το περασμένο Σάββατο. 
Έκαναν λόγο για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Πανεπιστήμια τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα που εξέδωσαν ότι «η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».

Η διαχείριση της περιουσίας
Ιδιαίτερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο ΤΑΙΠΕΔ. Γι' αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκληση της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου, οι Πρυτάνεις σημειώνουν πως «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της, ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους. Απαιτείται να εξαιρεθεί από το εν λόγω νομοσχέδιο η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος».

Ελλείψεις καθηγητών
Οι πρυτάνεις αναφέρονται επίσης στην εξοντωτική, όπως την χαρακτηρίζουν, μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. 
Κρούουν δε και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».

Εκλογές Συμβουλίων
Από τη σύνοδο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το ζήτημα της εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Διαδικασία που στα Γιάννινα αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο, Τετάρτη, εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου. 
Ο κ. Αλμπάνης πάντως είχε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα πως οι Πρυτανικές Αρχές δεν θα παρεμποδίσουν τις εκλογές, αφού είναι υποχρεωμένες από το νόμο, ανεξαρτήτως της άποψής τους γι' αυτές.
Οι Πρυτάνεις στο ψήφισμά τους λοιπόν τονίζουν ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009 /11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».

Το σχέδιο «Αθηνά»
Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο, με συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων. 
Η σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά την άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών, σημειώνοντας πως «δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου και χωρίς να ληφθούν υπόψη ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και εθνικά κριτήρια».

Καλούν τον Υπουργό!
Στο ομόφωνο ψήφισμά τους οι πρυτάνεις ζητούν να καθορισθεί αμέσως συνάντηση του συντονιστικού τους οργάνου με τον Υπουργό Παιδείας, για να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματά τους. 
Χαρακτηρίζουν μάλιστα ως δραματικές τις συνθήκες λειτουργίας των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «πλήρη κατάλυση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας, σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: