Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια της «Δωδώνη».

Απειλείται η κεφαλαιακή επάρκεια της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», υποστηρίζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, με αφορμή την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας από τη Simos Food Group σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία «Strategic initiatives»

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου «η μετοχική σύνθεση της αγγλικής εταιρείας είναι αδιαφανής, το οποίο σημαίνει ότι στην εν λόγω εταιρεία μπορεί κάλλιστα να συμμετέχουν ανταγωνιστές της "Δωδώνης" ή ακόμα και Ελληνες επιχειρηματίες που αποσκοπούν να επαναπατρίσουν ανωνύμως κεφάλαια που είχαν βγάλει στο εξωτερικό».

Οι ενώσεις αγροτών εκφράζουν τη θέση ότι η αγγλική εταιρεία παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους της ως «ρωσο-γαλλο-βρετανο-ελληνικός όμιλος» χωρίς να δίνονται περαιτέρω στοιχεία. Στην ουσία, λέει η ανακοίνωση, οι μετοχές της «Δωδώνης» μεταβιβάζονται αυτή τη στιγμή στον... κανένα, και υπάρχει ο κίνδυνος μετά από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα να μεταβιβαστούν οι μετοχές ή να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον της, μιας εταιρείας με ιστορία 50 ετών, στην οποία βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της Περιφέρειας της Ηπείρου. 

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι η αγγλική εταιρεία είναι ουσιαστικά μια εταιρεία ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Private Equity), η οποία μπορεί να αντλεί κεφάλαια με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού) και να προβαίνει σε ενέργειες εξαγορών.

Το πιο πιθανό, τονίζουν, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ότι αυτός ο δανεισμός θα μεταβιβαστεί στη «Δωδώνη», όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Wind παλαιότερα, όπως υπάρχει και ο κίνδυνος να μεταβιβαστούν στη γαλακτοβιομηχανία και τα χρέη της Simos food group, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην κεφαλαιακή της επάρκεια.

Πέραν τούτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δραστηριότητες τέτοιων εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου, σε σημείο που να υπάρχει εύλογη ανησυχία αναφορικά με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στη «Δωδώνη» μία οποιαδήποτε ζημιογόνος επιχειρηματική κίνηση από τον μεγαλομέτοχο αυτής.

Οι συνεταιρισμοί επαναδιατυπώνουν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόσωπος της "Δωδώνης" που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τη γαλακτοβιομηχανία, να εγγυάται την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: