Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών



Επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλε το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου,σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου Νόμου με τίτλο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας ως ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Ηπείρου & Νήσων όσον αφορά τη συγχώνευση και κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

. Καταρχήν θεωρούμε ότι στα νέα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των φορέων, ιδιαίτερα της περιοχής της Ηπείρου, απαιτείται ένα μέλος τους να είναι εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μας με την αντίστοιχη επιστημονική ειδικότητα.Καθώς οι περιοχές προστασίας περιλαμβάνουν δάση, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ενώ διαχειρίζονται νερά και αλιεύματα, κρίνεται αναγκαίο να συμμετέχουν στα Διοικητικά τους Συμβούλια συνάδελφοι, επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων (Γεωπόνοι, Κτηνίατροι, Δασολόγοι Γεωλόγοι και Ιχθυολόγοι).

. Στις ήδη υπάρχουσες συγχωνεύσεις που ανακοινώθηκαν εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας αν τελικά θα πετύχει το Υπουργείο σας οικονομία κλίμακας δεδομένου ότι από τη μια μεριά σήμερα δεν αμείβονται τα μέλη των ΔΣ και από την άλλη οι μετακινήσεις τους, στο μέλλον, για τις συνεδριάσεις αλλά και την εποπτεία της προστατευόμενης περιοχής θα είναι, λόγω της έκταση της περιοχής προστασίας, πολύ περισσότερες με αύξηση των λειτουργικών τους δαπανών.Στο πλαίσιο αυτό κρίνουμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την απόφαση σας αυτή, αν γίνεται καθαρά για λόγους οικονομίας.

. Διαφωνούμε στην πρότασή κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (ΦΔΛΠ) και άσκησης των υπηρεσιών του από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (άρθρο 10 επί του Σ/Ν).Ο ΦΔΛΠ εδώ και δέκα χρόνια περίπου έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση, προστασία και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της Παμβώτιδας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι δράσεις φύλαξης, η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, οι γνωμοδοτήσεις και πολλά άλλα.Ο ανεξάρτητος ρόλος του Φορέα, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα τον έχουν καταξιώσει στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Διερωτόμαστε αν η δημιουργία μιας ακόμη υπηρεσίας στα πλαίσια της δημόσιας διοίκησης διασφαλίζει την ανεξαρτησία αυτή.Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν σύνθετα προβλήματα γραφειοκρατικής και νομικής φύσεως από τη μετάβαση ενός φορέα Ιδιωτικού Δικαίου στον στενό Δημόσιο Τομέα, που συνεπάγεται καθυστερήσεις ή πιθανή απώλεια κοινοτικών πόρων.Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε ο ΦΔΛΠ Ιωαννίνων είτε να συγχωνευθεί με άλλους Φορείς Διαχείρισης της Ηπείρου με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια είτε να ενταχθεί στον υφιστάμενο Οργανισμό Ρυθμιστικού Ιωαννίνων (ΦΕΚ 377 Δ/07.09.2009, ΝΠΙΔ) ο οποίος αφ' ενός έχει ανάγκη την άμεση στελέχωσή του αφετέρου δε έχουν κοινούς στόχους με τον ΦΔΛΠ, δηλαδή την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Για τη Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Σπυρίδωνας Μπαλαμπέκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: