Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η «μαφία» των βιολογικών προϊόντων δρούσε και στην Πρέβεζα;

Η «μαφία» των βιολογικών προϊόντων δρούσε και στην Πρέβεζα;

Τα τελευταία 24ωρα, οι Αρχές στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με δημοσίευμα ενθέτου πολιτικής εφημερίδας, είναι στα ίχνη κυκλώματος απατεώνων που εξέδιδαν βεβαιώσεις για «μαϊμού» βιολογικά προϊόντα, προκειμένου να εισπράττουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η «μαφία» των βιολογικών προϊόντων μάλιστα φέρεται να είχε δράσει μεταξύ άλλων Νομών και σε αυτόν της Πρέβεζας.

Τρία άτομα συνελήφθησαν στην Αιτωλοακαρνανία, να αφαιρούν έγγραφα από φακέλους των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί για χρηματοδότηση εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας.

Η δράση τους είχε «απλωθεί» σε πέντε Νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Άρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα) και τα μέλη της είναι κυρίως γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι, ενώ συμμετέχουν και αντιπρόσωποι επίσημων οργανισμών πιστοποίησης προϊόντων.

Χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις, ότι δήθεν οι εκτάσεις τους πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας και έπαιρναν τις επιδοτήσεις που χορηγούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος. Το σύνολο του χρηματικού «ύψους» αυτών των επιδοτήσεων, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: