Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Και φόρο ιδιοκατοίκησης συζητά το υπουργείο Οικονομικών


Ένα νέο σενάριο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας βλέπει το φως της δημοσιότητας, εν όψει της συμφωνίας των μέτρων με την τρόικα. Οι πληροφορίες αυτή τη φορά αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών βλέπουν θετικά την επιβολή ενός τέτοιου φόρου καθώς τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Να σημειωθεί ότι ο φόρος έχει προταθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της για την φορολογία στην ευρωζώνη.

Βάσει αυτού, τρόικα και οικονομικό επιτελείο φέρονται να εκτιμούν ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία η εφορία θεωρεί ότι έχουν όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια, με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με 3,5% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου και στη συνέχεια επί τα τετραγωνικά. Ακόμη, θα υπολογίζεται η παλαιότητα και τέλος θα υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής.

Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου και το οποίο εν συνεχεία θα φορολογείται με βάση τις υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: