Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η επόμενη ημέρα... από το σκάνδαλο της σαλμονέλας, στο εργοαστάσιο συσκευασίας ψαριών στην Πρέβεζα.


Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους εργαζομένους σε εργοστάσιο συσκευασίας ψαριών στη ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας, έπειτα από το διεθνές σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν άτομα εκτός Ελλάδος, που κατανάλωσαν καπνιστό σολωμό της εταιρίας που διευθύνει το εργοστάσιο, προσβλήθηκαν από σαλμονέλα.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε πρόσφατα ρεπορτάζ, η παραγωγική διαδικασία αναστέλλεται, μετά από απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΦΕΤ Ηπείρου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Τι περιλαμβάνει τώρα η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στο Νομό Πρέβεζας.

Αρχικά υπάρχουν διαβεβαιώσεις στο προσωπικό ότι το εργοστάσιο δεν κινδυνεύει να κλείσει, κάτι που σημαίνει πως δεκάδες οικογένειες, θα ησυχάσουν, καθώς διασφαλίζονται οι εργασίες τους. Αυτό είναι πρωτεύον.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εργοστάσιο θα αναστείλει την λειτουργία του για περίπου 10 ημέρες, ίσως και κάτι λιγότερο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και βγει και το πόρισμα των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι στο διάστημα αυτό θα πάρουν... άδεια. Μεροκάματα θα χαθούν, αλλά πιθανότατα όχι για όλες τις ημέρες που το εργοστάσιο δε θα δουλεύει.

Σήμερα κάποιο προσωπικό θα δουλέψει, υπό την επίβλεψη του κλιμακίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου και υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (αυτό έγινε και χθες), ώστε να παρθούν και άλλα δείγματα για έλεγχο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα δείγματα που έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί, δε δείχνουν πως η μόλυνση έχει προέλθει από κακή λειτουργία του εργοστασίου ή από κάποιο σφάλμα εργάτη ή ομάδας εργατών.
Πιθανότατα φταίει κάποιο υλικό που αφορά τη συσκευασία των ψαριών, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί στο πόρισμα του ΕΦΕΤ.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν χθες από εκπροσώπους της διοίκησης, για τις εξελίξεις. Τους τονίστηκε πως πρέπει να απολυμαίνουν τα χέρια τους πολύ συχνά, ενώ θα υποβληθούν και σε εξετάσεις. Αντιπροσωπεία της εταιρίας επισκέφτηκε χθες, τόσο την Π.Ε. Πρέβεζας για γραφειοκρατικά ζητήματα, όσο και το Γ.Ν. Πρέβεζας, όπου έγιναν συζητήσεις για να περάσουν από το νοσοκομείο οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και να υποβληθούν σε εξετάσεις, μήπως και κάποιος φέρει το μικρόβιο.

Οι εργαζόμενοι ωστόσο θα πληρώσουν από την τσέπη τους αυτές τις εξετάσεις; Αυτό δεν διευκρινίστηκε...

Ο χρόνος που το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό εξαρτάται από το χρόνο που θα κάνει ο ΕΦΕΤ και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, να εκδώσουν το πόρισμά τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Ολλανδίας έχουν ήδη αποφανθεί και έχουν δώσει την έγκρισή τους για να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο.

Η «κρίση» ωστόσο, σε μία επιχείρηση, στην οποία εργάζονται δεκάδες Πρεβεζάνοι πολίτες, φαίνεται προς βαίνει προς εκτόνωση.

Μία φράση ωστόσο προς τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, από αρκετούς δεν... έπεσε στο πάτωμα. «Προσοχή, γιατί άλλη τέτοια περίπτωση, δε θα μας χαριστεί...». Το ζήτημα είναι στην προκειμένη περίπτωση, τι φταίνε οι εργαζόμενοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: