Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Bαρκαρόλα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αλιέων, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε... για τη βαρκαρόλα

Βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία. Είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα. Η ανυπομονησία που έδειξαν μικροί και μεγάλοι Πρεβεζάνοι, αλλά και επισκέπτες χθες το απόγευμα, να πάρουν μέρος στην βαρκαρόλα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας, εμοιαζε με τους στίχους που ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου: «Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε...».

Βαρκάκια με βεγγαλικά, φαναράκια αναμμένα που «πέταξαν» στον Πρεβεζάνικο ουρανό και ένα «πάντρεμα» της πόλης με ένα στοιχείο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της Πρέβεζας και των κατοίκων της: Τη θάλασσα, περιγράφουν τις εικόνες στο Λιμάνι.

Οι βάρκες ξεκίνησαν από το λιμάνι, έκαναν μία μικρή βόλτα και επέστρεψαν για να αποβιβάσουν τον κόσμο. Η ανταπόκριση των Πρεβεζάνων, μικρών και μεγάλων, ήταν εντυπωσιακή, τόσο εκείνων που πήραν μέρος στη βαρκαρόλα, όσο και εκείνων που στάθηκαν στο λιμάνι και παρακολουθούσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το δρώμενο. Αρκετοί μάλιστα ήταν εκείνοι που μετάνιωσαν που δεν πήραν απόφαση να μπουν και αυτοί σε μία βάρκα και να συμμετέχουν.

varkarola5

Ιδιαίτερα... καλλίφωνα αποδείχθηκαν τα παιδιά του παραρτήματος Πρέβεζας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, που πήραν μέρος στη βαρκαρόλα και τραγουδούσαν συνεχώς. Στη βαρκαρόλα συμμετείχε και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων «Η Λασκάρα».

Η βαρκαρόλα απέδειξε ότι ένα event, αν προσεγγίσει τη λαϊκή κουλτούρα του Πρεβεζάνου, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να έχει επιτυχία.


Δείτε σχετικό βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: