Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας απευθείας από τη ΜΕΤ «Οθέλος», το σαιξπηρικό αριστούργημα του Verdi.


Με το σαιξπηρικό αριστούργημα του Verdi «Οθέλος» συνεχίζονται αυτό το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο οι αναμεταδόσεις από την Μετροπόλιταν στην Πρέβεζα και οι φίλοι της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απευθείας παραστάσεις, σαν να βρίσκονται στην Νέα Υόρκη. Η όπερα ακολουθεί την πλοκή του ομώνυμου δράματος του Σαίξπηρ, ο οποίος υπήρξε ο αγαπημένος ποιητής του μουσουργού.Το λιμπρέτο που έγραψε ο στενός συνεργάτης του Βέρντι, Αρίγκο Μπόιτο, περιγράφει βήμα προς βήμα τον καταποντισμό του ήρωα από την κορυφή της δόξας του στην κόλαση της αρρωστημένης του ζήλιας.Η δράση εκτυλίσσεται στην Κύπρο. Εκεί, διοικητής του νησιού είναι ο ηρωικός πολεμιστής "Οθέλλος" που έχει παντρευτεί την πανέμορφη πατρικία της Βενετίας, Δεισδαιμόνα. Ο Οθέλλος, δυνατός και κυρίαρχος άνδρας, το μόνο που δεν μπορεί να τιθασεύσει είναι ο ίδιος του ο εαυτός και τα ξεσπάσματά του. Σπρωγμένος από τον ραδιούργο και εκδικητικό σημαιοφόρο του, Ιάγο, θα αποδεχθεί, χωρίς να εξετάσει, τις ψευδείς κατηγορίες εναντίον της γυναίκας του, και πλημμυρισμένος από ζήλια, θα στραγγαλίσει την αθώα Δεισδαιμόνα, νομίζοντας ότι τον απατά 

Ήταν η προτελευταία όπερα του Βέρντι και από πολλούς θεωρείται ότι είναι η καλύτερη. Έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887.Η όπερα αυτή σε τέσσερις πράξεις, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Live in HD. Η σκηνοθεσία είναι του Ελάια Μοσίνσκι και η διεύθυνση ορχήστρας του Σεμιγιόν Μπίχκοβ. Στο ρόλο του ζηλιάρη Μαυριτανού της Βενετίας ο Γιόχαν Μπόθα, Δυσδαιμόνα η Ρενέ Φλέμινγκ, ενώ ο Φαλκ Στράκμαν υποδύεται τον Ιάγο.

Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» της Πρέβεζας προσφέρει για μια ακόμη χρονιά τη δυνατότητα στο κοινό της Ηπείρου- και όχι μόνο- να απολαύσει παραστάσεις σε απευθείας σύνδεση με την περίφημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.Πρόκειται για συμμετοχή στο σχετικό πρόγραμμα που εγκαινίασε πριν από μερικά χρόνια η Μετροπόλιταν Όπερα βάσει του οποίου επιλεγμένες παραστάσεις της μεταδίδονται σε θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες ανά τον κόσμο. Αναφορικά με το πρακτικό μέρος της μετάδοσης στην Πρέβεζα, το εισιτήριο είναι καθαρά συμβολικό και έχει διαμορφωθεί στα 8 ευρώ (το παιδικό/ φοιτητικό κοστίζει 4 ευρώ), ενώ έχουν προβλεφθεί και ελληνικοί υπότιτλοι.


Οι επόμενες μεταδόσεις
Να θυμίσουμε ότι άλλες δύο μεταδόσεις έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει το «Χορό Μεταμφιεσμένων» του Βέρντι. Πρόκειται για μια ιστορία ζήλιας και εκδίκησης, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Αλντεν, ο οποίος επιστρέφει στη ΜΕΤ για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι. Ο Αλντεν, που τοποθετεί το έργο σε μια ονειρική ατμόσφαιρα που θυμίζει Σουηδία στις αρχές του 20ού αιώνα, υπογραμμίζει ότι «ο ''Χορός Μεταμφιεσμένων'' είναι ένα από τα σημαντικότερα και λαμπρότερα έργα του Βέρντι μ' ένα πλήθος διαφορετικών χρωμάτων. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ανάλαφρο και το έντονα μελοδραματικό. Ο Βέρντι τα δένει όλα μαζί με μια απίστευτη θεατρική ενέργεια. Ο ''Χορός'' είναι ένας θεατρικός δυναμίτης». Τελευταία παραγωγή του έτους θα είναι η «Αΐντα» του Βέρντι, που θα μεταδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αρχαία Αίγυπτο, όπου ο ήρωας Ρανταμές πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για την Αΐντα και το καθήκον απέναντι στη χώρα του. Σκηνοθετεί η Σόνια Φριζέλι και διευθύνει ο Φάμπιο Λουίζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: