Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η πολιτική συγκυρία, η πορεία της χώρας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Πανελλαδικής Σύσκεψης Στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, στο Ξενοδοχείο ''Τιτάνια'' στην Αθήνα.









ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
               ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                              Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2012

          Η πολιτική συγκυρία, η πορεία της χώρας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Πανελλαδικής Σύσκεψης Στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.
          Στη διαδικασία στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 900 άτομα από όλη την Ελλάδα, υπήρξαν εισηγήσεις για την οικονομία από τον Μ. Κολιάτσο, τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας από το Δ. Κοτρόγιαννο, για τα ιδεολογικά από τον Β. Ραούλη και για τα οργανωτικά θέματα από τον Κ. Τρέντζιο.
          Στην ομιλία του το Μέλος της Π.Γ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε:
«Υποστηρίξαμε ότι η αναζήτηση λύσεων στο πλαίσιο των εντολών των εκβιαστών – δανειστών θα οδηγήσει τη χώρα σε μια κατάσταση μαζικής φτωχοποίησης, πλήρους εξάρτησης από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Τραπεζικά κεφάλαια, ολοκληρωτικής εκποίησης, της δημόσιας περιουσίας αλλά και κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας και τέλος στην πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Θα οδηγήσει σε ένα λαό αδύναμο να επιβιώσει, αδύναμο να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα.
Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.»
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος στο πλαίσιο της επαναποθέτησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ στον προοδευτικό χάρτη της χώρας πρότεινε τα εξής:

1.     Αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Καμία Κυβερνητική συνεργασία, καμία Κυβερνητική εμπλοκή.
2.     Καταγγελία των πολιτικών των μνημονίων και των εκβιασμών της Τρόικα. Όχι σε άλλες θυσίες. Πολιτική λύση στο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών και της Ευρωπαϊκής προοδευτικής λογικής.
3.     Επαναπροσδιορισμός της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος στο πλαίσιο των διαδικασιών ενός Δημοκρατικού – Συμμετοχικού – Αντιπροσωπευτικού - Αποτελεσματικού Συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα πάντα, θα αποφασιστούν τα πάντα  και θα αποτελέσει την έναρξη της νέας πορείας προς το λαό. Ένα Συνέδριο Αποφάσεων, Δράσεων αλλά και Απενοχοποίησης, από τα συντηρητικά σύνδρομα του πρόσφατου παρελθόντος.
4.     Οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος σε νέες σύγχρονες βάσεις με κεντρικό άξονα τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας μας, χωρίς «επισκέπτες» και « αλεξιπτωτιστές», με μαχόμενα, συνειδητοποιημένα και πολιτικά καταρτισμένα στελέχη, με συνείδηση παράταξης και όχι τσέπης και αξιωμάτων.

5.     Αυτή η πορεία οφείλει να ολοκληρωθεί με την πρότασή μας προς όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές και Κοινωνικές Δυνάμεις για να διαμορφώσουμε, μέσα από ανοιχτό διάλογο και σταθερές μορφές συνεργασίας, ένα κοινό κώδικα για την κατοχύρωση και την προοπτική των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και για τις κατακτήσεις, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.
Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα στελέχη.

Το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από τους παριστάμενους έχει ως εξής:
Η Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου του 2012, κατέληξε στα παρακάτω:
Η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της σύγχρονης ιστορίας της. Η οικονομική κρίση και η λανθασμένη διαχείρισή της από την Κυβέρνηση οδηγούν σε αδιέξοδα μόνιμου χαρακτήρα.
Επιχειρείται μια βίαιη φτωχοποίηση με συνακόλουθο την πλήρη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μετατρέπεται σε πειραματόζωο, με πολιτικές πρωτοφανούς σκληρότητας που οδηγούν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω. Δικαιώματα κατακρημνίζονται,  οι εργασιακές σχέσεις γυρίζουν στην εποχή του Μεσαίωνα, ο ελληνικός λαός φτωχοποιείται, τα ασφαλιστικά ταμεία διαλύονται και η ανεργία εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Σήμερα διαμορφώνεται με τις ασκούμενες πολιτικές η βαλκανιοποίηση της Ελλάδας.
Οι ευθύνες των τελευταίων Κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Από τη μία η καταστροφική πολιτική των Κυβερνήσεων Καραμανλή που οδήγησε την οικονομική κατάσταση της χώρας στον γκρεμό και από την άλλη η λανθασμένη διαχειριστική λογική των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου που οδήγησαν τη χώρα στις αγκαλιές του ΔΝΤ και της Τρόικα.
Η συνέχιση αυτών των πολιτικών από την τρικομματική Κυβέρνηση συνεργασίας, επιτείνει την ύφεση, οδηγεί σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τους δανειστές, στερεί κάθε δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής, διαλύει κάθε δίχτυ κοινωνικής προστασίας και μετατρέπει τη χώρα σε χώρο αποθήκευσης των τοξικών οικονομικών αποβλήτων του ισχυρού Βορρά. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε επαίτη «δανεικών», που καλείται να αποπληρώσει η κοινωνία με τρομακτικές επιπτώσεις.
Η σημερινή Κυβέρνηση είναι πλήρως αναντίστοιχη με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων που τη στηρίζουν αλλά και με την περίφημη προγραμματική συμφωνία, που μετατράπηκε σε κουρελόχαρτο, ενισχύοντας την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή τροχιά απαξίωσης και διάλυσης.
Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε λίγα χρόνια παρέδωσε την προοδευτική του φυσιογνωμία στους διαχειριστές του σήμερα, που το μετέτρεψαν σε δύναμη συντήρησης, υποστύλωμα των ακραία μονεταριστικών πολιτικών, σπάζοντας κάθε του δεσμό με την κοινωνία και τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά εξέφραζε. Οι επιλογές της ηγετικής ομάδας οδηγούν στη διάλυση και την εξαφάνιση του από τον πολιτικό χάρτη.

Την πολιτική, ιδεολογική και στρατηγική του γύμνια, ακολουθεί και η πλήρης οργανωτική διάλυση καθώς επιχειρείται με εκ των άνω πολιτικές εντολές μια υποτιθέμενη ανασυγκρότηση που όμως δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Δημοκρατικής Παράταξης.
Το Κίνημα μετατρέπεται σε κόμμα «ολίγων στελεχών», με άμεση και μονοδιάστατη  εξάρτηση από το κράτος και την εξουσία, εύκολα χειραγωγήσιμο και αδύναμο πολιτικά.
Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσες κινήσεις και αποφάσεις, σε ΣΥΝΤΟΜΟ χρονικό διάστημα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία και τα στελέχη της ζητούν να προχωρήσει άμεσα σε ανατροπή στις ασκούμενες πολιτικές και σε αλλαγή στην πολιτική κατεύθυνση του κινήματος.
Η κομματική ηγεσία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι προοδευτικές πολιτικές και αρχές δεν μπορούν να ταυτίζονται με νεοσυντηρητικά μορφώματα και δεξιές πολιτικές.
Οφείλει να κατανοήσει ότι η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη συντήρηση οδηγεί στο βιολογικό τέλος του μεγαλύτερου σοσιαλιστικού κόμματος της Ευρώπης.
Οφείλει να απαντήσει θετικά στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εναπομεινάντων στελεχών για επαναπροσανατολισμό και επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χάρτη της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι ΑΜΕΣΑ θα πρέπει να προχωρήσει:

1.Στην αποχώρηση από την Κυβέρνηση. Καμία Κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τη συντήρηση, καμία Κυβερνητική εμπλοκή.
2.Καταγγελία των πολιτικών των μνημονίων και των εκβιασμών της Τρόικα και αναγνώριση των λανθασμένων επιλογών που οδήγησαν σε αυτά . Όχι  άλλες θυσίες χωρίς καμία προοπτική. Πολιτική λύση στο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών και της Ευρωπαϊκής προοδευτικής λογικής.
3.Επαναπροσδιορισμός της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος στο πλαίσιο των διαδικασιών ενός Δημοκρατικού – Συμμετοχικού – Αντιπροσωπευτικού - Αποτελεσματικού Συνεδρίου, όπου θα συζητηθούν τα πάντα, θα αποφασιστούν τα πάντα  και θα αποτελέσει την έναρξη της νέας πορείας προς το λαό. Ένα Συνέδριο Αποφάσεων, Δράσεων αλλά και Απενοχοποίησης, από τα συντηρητικά σύνδρομα του πρόσφατου παρελθόντος.
4.Οργανωτική ανασυγκρότηση του κινήματος, σε νέες σύγχρονες βάσεις, με κεντρικό άξονα τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας μας, χωρίς «επισκέπτες» και « αλεξιπτωτιστές», με μαχόμενα, συνειδητοποιημένα και πολιτικά καταρτισμένα στελέχη, με συνείδηση παράταξης και όχι τσέπης και αξιωμάτων.

5. Αυτή η πορεία οφείλει να ολοκληρωθεί με την πρόταση μας προς όλες τις Δημοκρατικές Πολιτικές και Κοινωνικές Δυνάμεις για να διαμορφώσουμε, μέσα από ανοιχτό διάλογο και σταθερές μορφές συνεργασίας, ένα κοινό κώδικα για την κατοχύρωση και την προοπτική των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και για τις κατακτήσεις, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, που έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό. Ταυτόχρονα οφείλουμε να απευθυνθούμε σε κάθε δημοκρατική και προοδευτική δύναμη, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πλατύ πολιτικό μέτωπο αντίδρασης και αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ελλάδα.
Οφείλουμε να προτείνουμε προς όλες τις δυνάμεις της προόδου, της Δημοκρατίας, της Αριστεράς ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που θα σέβεται τις κοινωνικές αναγκαιότητες, θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες και θα στηρίζεται σε ένα νέο φιλολαϊκό αναπτυξιακό πρότυπο, που θα προωθεί κάθε δυνατή και αναγκαία μεταρρύθμιση.
Είναι τέλος προφανές ότι για εμάς δεν υπάρχει θέμα ΚΑΜΙΑΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ  στις αρχές και τις αξίες που μας οδήγησαν στη στράτευσή μας στο ΠΑΣΟΚ. Για εμάς οι αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του δημοκρατικού και προοδευτικού αγώνα μας και χαράζουν το δρόμο του αγώνα μας για το Σοσιαλισμό. Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ: Το μπόλιασμα ενός μαζικού κοινωνικού ρεύματος με τις σοσιαλιστικές ιδέες και με τη δημοκρατική και σοσιαλιστική στρατηγική.
Είναι κατανοητό ότι η ανταπόκριση της ηγετικής ομάδας στα παραπάνω αιτούμενα θα κρίνει και τη στάση μας το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο καθένας αναλαμβάνει ακέραιες τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα, την παράταξη και την ιστορία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:


Κακλαμάνης Α,
Σκανδαλίδης Κ.
Μωραϊτης Θ.
Ασκούνης Κ.
Καλλίρης Κ.
Πανταζής Κ.
Σπίρτζης Χρ.
Σιδηρόπουλος Τ.
Θεοχάρη Μ.
Σαλαγιάννης Ν.
Νταλάρα Α.
Παπαθανάση Α.
Γαμβρίλης Γ.
Κατσανέβας Θ.
Παπασπύρος Σπ.
Λάζαρη Ντ.
Μαμέλης Κ.
Παρασκευάς Γ.
Λάμπρου Π.
Κεχαγιάς Σ.
Τσαλίκη Τζ.
Χατζηνάκης Μ.
Κουτσιουμπέλης Στ.

          Επίσης παραβρέθηκαν περισσότερα από 50 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, Στελέχη της Τ.Α. και Συνδικαλιστικά Στελέχη και πάνω από 20 Γραμματείς Π.Ε και Ν.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: