Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Νέες αγορές στο εξωτερικό ψάχνει ο τουρισμός της Ηπείρου.


Μειωμένες φέτος οι κρατήσεις από Έλληνες


Με την τουριστική κίνηση στην Ήπειρο να έχει κάπως πάρει τα «πάνω της» τελευταία, αλλά και την ψυχολογία να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, μετά την πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (από το 23% που είναι σήμερα), πολλοί ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες της περιοχής πιστεύουν, ότι αυτή η χρονιά θα είναι και η τελευταία τόσο δύσκολη για τον κλάδο τους και ελπίζουν, ότι από του χρόνου τα πράγματα θα είναι αρκετά καλύτερα. 
Βέβαια και φέτος όλοι προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όσους επισκεφτούν την περιοχή μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις τουριστικές υποδομές, κάτι που τονίστηκε και σε εκδήλωση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων .

Η εξωστρέφεια. 
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου, που με τον καιρό επιβεβαιώνεται, είναι οι μειωμένες κρατήσεις από τους Έλληνες.Ειδικά στην Ήπειρο, που παραδοσιακά δούλευε κυρίως με εσωτερικό τουρισμό, πλέον οι ντόπιοι επισκέπτες είναι εμφανώς λιγότεροι από άλλες χρονιές και πλέον το στοίχημα στο εξής για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου είναι η καλύτερη δυνατή δικτύωση και συνεργασία με τις αγορές του εξωτερικού.«Όσοι συνεργάστηκαν με ταξιδιωτικά γραφεία στο εξωτερικό ή απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα δεν θα επηρεαστούν από την κρίση, αλλά όσοι δούλευαν με Έλληνες, θα έχουν πρόβλημα» είπε ο κ. Χρήστος Ζήγος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου (μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες Πρόεδρος είναι ο κ. Λ. Ζαρκάδας και Γραμματέας η κ. Κατερίνα Παπανδρέου).Ακόμη, σημείωσε ότι «έως τώρα έχουμε πολλές διακυμάνσεις στις πληρότητες. Αυτές καθορίζονται ανά περιοχή, για αυτό και δεν υπάρχει ένας ενιαίος μέσος όρος για το πού βρίσκεται η τουριστική κίνηση. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έχει μειωθεί περισσότερο η τουριστική περίοδος». 

Τα έργα. 
Το άνοιγμα του Ηπειρωτικού τουρισμού σε αγορές του εξωτερικού, που πλέον κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει να υποστηριχθεί και από πολλά έργα υποδομής. Όμως έως τώρα, μόνο προβληματισμό προκαλεί σε όλους, το γεγονός ότι τόσο το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όσο και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας δεν μπορούν να βοηθήσουν τον Τουρισμό μας να «βγει» στο εξωτερικό.Στο μεν Αεροδρόμιο τα έργα γίνονται με αρκετές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην έρχονται ακόμη διεθνείς πτήσεις, ενώ όσο δεν βελτιώνεται το Λιμάνι Ηγουμενίτσας, δεν θα έρχονται κρουαζιερόπλοια, κάτι που σημαίνει, ότι θα εξακολουθήσει ο Τουρισμός μας να χάνει ευκαιρίες.

Θα κλείσουν. 
Στο μεταξύ, αρνητικό είναι το γεγονός, ότι και φέτος αρκετές θα είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά στα παράλια της Ηπείρου, που θα βάλουν λουκέτο, αφού δεν μπορούν να δουλεύουν στο κόστος ή και πολλές φορές κάτω από αυτό.Όπως λένε ξενοδόχοι, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν και κάποιες οι ιδιοκτήτες των οποίων ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Ο κ. Ζήγος σημείωσε, ότι αντίδοτο στην κρίση για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι τέσσερα πράγματα: Η περιοχή που κάποιος δραστηριοποιείται, η επιχείρηση που έχει, το αν είναι καλός επαγγελματίας και αν έχει καλές τιμές.«Όποιος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, θα ξεπεράσει την κρίση. Και το έχει κάνει πέρυσι και πρόπερσι» τόνισε.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: