Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Μαύρη μέρα για την Αργιθέα μετά την θετική γνωμάτευση του Δ.Σ. Αργιθέας για το φράγμα του Αυλακίου


 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

              ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
                  ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της 28-6-2022

ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ η 27η  Ιουνίου 2022
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ

Έγινε γνωστό ότι το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργιθέας μετά από κωλυσιεργία εννέα μηνών γνωμοδότησε στις 27-6-2022 θετικά για την Μ.Π.Ε του Φράγματος Αυλακίου αγνοώντας την βούληση του συνόλου των δημοτών του που αρνούνται να πνιγούν οι περιουσίες τους και χωρίς καμια διαβούλευση Επιτροπών του δήμου.             ΄΄Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα΄΄ ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελειποβαρείς , μπροστά στο καθήκον και το συμφέρον των δημοτών τους πλήν  δύο ή τριών  ψυχωμένων Συμβούλων που καταψήφισαν σώζοντας την τιμή τους. Μπράβο στο θάρρος τους να ορθώσουν το ανάστημά τους στην απόφαση αυτή. Αυτούς θα γράψει η ιστορία της Αργιθέας
          Με το δόγμα του υποτελισμού της ενδοτικότητας και της  εξυπηρέτησης συμφερόντων οδηγό , Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση χέρι-χέρι, συνήνεσαν στο έγκλημα αγνοώντας παντελώς τις καταστροφικές συνέπειες του έργου και στην Αργιθέα και στην Τετραφυλία.
Μπορεί η απόφαση αυτή ελήφθη  κάτω από την πίεση της οργής των θιγόμενων  απο το έργο Αργιθεατών που με αποφάσεις και υπομνήματα τάχθηκαν κατά του έργου  αλλά εκπρόθεσμη και κατόπιν της απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που γνωμοδότησε ήδη θετικά Δείχνει όμως την καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία που έχει επιβληθεί στην Αργιθέα  με  την Αρχή ενός ανδρός, αγνοώντας παντελώς την γνώμη των δημοτών του. Για πόσα ανταποδοτικά αξίζει να πνίξετε τους δημότες σας και τους γειτόνους σας. Προς τι αυτή η μεγάλη εμμονή με αυτό τοίδιωτικό έργο.... 
Δείχνει όμως και  έναν αδύναμο κρίκο εξουσίας που αποζητά την ασφάλεια της συλλογικής απόφασης για να καλυφθεί. Δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της……… Αργιθέας και θα φανεί. Αυτήν την κατάπτυστη απόφαση θα την προσβάλουμε όπως προσβάλαμε και του Αγοραστού. Το ίδιο ελπίζουμε να πράξουν και οι Αργιθεάτες       Όμως να είναι σίγουροι ότι ο λαός της Αργιθέας και η Ιστορία θα τους κρίνει. Εμείς  τους έχουμε ήδη καταδικάσει και συνεχίζουμε τον αγώνα για να αποτραπεί η καταστροφή της Κοιλάδες του Αχελώου. Άλλωστε καιρό τώρα τις γνωρίζαμε άριστα τις προθέσεις τους και τις μεθοδεύσεις και τα είχαμε καταγγείλει.. Συνδέεται άμεσα και με την απουσία   ανακοίνωσης του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ που 25 μέρες τώρα δεν φαίνεται πουθενά.... 
    Συνημμένα παραθέτουμε τις Συλλογικές αποφάσεις και το Υπόμνημα προς τους αρμόδιους και τον πρωθυπουργό  που εκφράζουν την αγωνία και τον τρόμο για την επερχόμενη καταστροφή των περιουσιών τους.Ευτυχώς που οι Αργιθεάτες πλέον κατάλαβαν καλά τι παίζεται και έχουν ξεσηκωθεί. Να δούμε τώρα ποιος θα σταματήσει αυτή τη Λαϊκή Οργή.Μα τόση αναλγησία έπεσε στην Αργιθέα που έχουν χάσει κάθε μέτρο λογικής πάνω στον πανικό τους.
          Κύριε δήμαρχε Αργιθέας μην ξεχνάς ότι το ποτάμι δεν είναι δικό σου να κάνεις κουμάντο....  Εχουν κι άλλοι να κάνουν που τους αγνόησες παντελώς.Η Ηπειρος και η Δυτική Ελλάδα απάντησαν από καιρό τώρα με απανωτά και βροντερά ΟΧΙ και τους αγνόησες.. Βγάλε τις ωτοασπίδες να τα  ακούσεις . Αν θέλεις φράξτο το μισό ποτάμι   μέχρι τον ουρανό (και πάλι λίγο θα είναι) και δώστε το υπόλοιπο να το κάνουν φράγμα αφού τόσο ονειρεύεσαι λίμνες. Αν ανυπομονείς τόσο έρχεται και η λίμνη Συκιάς. Αξιοποίησέ την και αφησέ μας ήσυχους.
      


     Μαζί με τους άμεσα θιγόμενους Αργιθεάτες που δεν δέχονται να παραδώσουν τις περιουσίες τους στη βορά των συμφερόντων με τις ευλογίες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας, θα προχωρήσουμε ενωμένοι και με το δίκιο που είναι με το μέρος μας θα  υπερασπιστούμε τον τόπο μας..   Αυτοί που συναίνεσαν στο έγκλημα  θα μείνουν για πάντα  ΄΄Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα΄΄


               ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ

                                     ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
                                         ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ
                                    ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
                                              Χρήστος Β.Καπερώνης 
                            Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 
Το διαφωτιστικό e-mail
 του Δημήτρη Παπακώστα 
 πρώην δημάρχου Δήμου  Αχελώου Αργιθέας.

Όχι ο δήμος Αργιθέας δεν έβγαλε ανακοίνωση,προφανώς αρκεί αυτό εδω...το e-mail...)
wd: ΔΣ Αργιθέας : Ναι στην ΜΠΕ Υδροηλεκτρικού κοιλάδας Αχελωου/φραγμα Καταφυλλιου - Αυλακιου / της Τερνα ΑΕ
dimitris papakostas
Αρχή προωθημένου μηνύματος:
Από: dimitris papakostas
Ημερομηνία: 27 Ιουνίου 2022 - 5:14:24 μμ EEST
Θέμα: ΔΣ Αργιθέας : Ναι στην ΜΠΕ Υδροηλεκτρικού κοιλάδας Αχελωου/φραγμα Καταφυλλιου - Αυλακιου / της Τερνα ΑΕ
Με ευρεία πλειοψηφία το 17μελές ΔΣ ορεινής Αργιθέας έδωσε θετική ψήφο γνωμοδοτωντας υπέρ της ΜΠΕ του νέου Υδροηλεκτρικού έργου στη θέση Αρδανοβο κοινότητας Καταφυλλιου Δημ ενότητας Αχελωου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ - ισχύος 83 MW & φραγμα 90 m ύψους-με σκυρόδεμα .
• Ο Δήμαρχος Ανδρεας Β Στεργίου εισηγήθηκε το σημαντικό αυτό θέμα και ζήτησε το ΔΣ να εκτιμήσει την αξία της μεγάλης επένδυσης που θα ωθήσει την περιοχή στην ανάπτυξη , να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία του φακέλου που ήδη έχουν κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και ΠΣ Θεσσαλίας .
^ Υπογράμμισε ότι στο εκλογικό προγραμμα της ,η Συμπολίτευση -η Αργιθεα - Νέα Εποχη -σαφώς και στηρίζει τέτοια έργα ΑΠΕ / Υδροηλεκτρικά.
• Ο Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Γιάννης Β Μπαμπάτσικος τόνισε: Σαφώς και η παράταξη μας -η Αργιθ Συμμαχια- είμαστε υπέρ των έργων ΑΠΕ / υδροηλεκτρικά - αιολικά με σαφή σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία ,το περιβάλλον και συνεκτιμώντας τα τοπικά γενικά συμφέροντα (τοπικά έσοδα - ανταποδοτικά έργα - αποζημιώσεις) αλλά και εκείνα των πληττόμενων συνδημοτών μας , των οποίων πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα .
Σήμερα δίνουμε την καταρχήν συναίνεση , αλλά εχουμε μακρύ κ δύσκολο δρόμο διεκδίκησης αναγκαίων ανταποδοτικών έργων υπέρ των κοινοτήτων και δημοτών . Με διαπαραταξιακή συνεργασία και πλήρη διαφάνεια μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία .
—————-
^ Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι Αιρετοί .
• Αρνητική ψήφο έδωσαν : Ηλίας Τσιατσιάνης - Αντιδήμαρχος και ο Κωστας Μερεντιτης ( Αργ Συμμαχια), ο καθένας με το σκεπτικό που ανέλυσε στο ΔΣ .
•Αποχώρησε στην ψηφοφορία : ο Λ.Γ Τσιβολας - τ. Δήμαρχος .
• Απόντες: Ολγα Κορλού - Κ Γραμμένος ( πλειοψηφία ) - Γιάννης Κωφός ( αντιπολίτευση ).
• Από τους πληττόμενους παρών ο Μιχάλης Κονιαρης που στήριξε τις θέσεις κατά του υπόψη έργου .
• Ευχόμαστε πατριωτική ενότητα - καταλλαγή και επιτυχίες !
Δημήτρης Παπακωστας 27-6-22
Π. Εν. Αργιθεατων Θεσσαλών

ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ - ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΠΡΑΒΑΣ ΚΑΤΑΦΥΛΛΙΟΥ –

ΓΡΥΜΠΙΑΝΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΩΝ & ΔΕΝΔΡΟΥ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ

ΠΡΟΣ:

1.- Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2.- Τον κ. Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3.- Την Περιφέρεια Θεσσαλίας

4.- Τους κ. κ. Βουλευτές Νομού Καρδίτσας

5.- Το Δήμο Αργιθέας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

ΘΕΜΑ: «Κατασκευή Υδροηλεκτρικού φράγματος «Αυλακίου - Καταφυλλίου» στην Κοιλάδα του Αχελώου - Αντιδράσεις πληττόμενων – θιγόμενων κατοίκων και δικαιούχων»

Κύριοι

Ως γνωστόν στη θέση «Αρδάνοβο» του ΤΔ Καταφυλλίου (σύνορα των νομών Άρτας, Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας) προτίθεται να κατασκευάσει η ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.ΤΕ. Υδροηλεκτρικό Φράγμα ύψους 95 μέτρων Ισχύος 83,5 ΜW με λίμνη 13 χιλιομέτρων(σχεδόν μέχρι τη Γέφυρα Κοράκου).

Όπως είναι φυσικό το εν λόγω φράγμα θα αφανίσει, κατακλύοντας τους οικισμούς Πουλιάνας και Μπράβας της πρώην κοινότητας Καταφυλλίου, Γρυμπιανών της πρώην κοινότητας Βραγκιανών και μέρος των οικισμών Νεοχωρίων και Δένδρου επίσης πρώην κοινότητας Βραγκιανών.

Ο αφανισμός έγκειται στον πλήρη πνιγμό ή την ερήμωση, λόγω γειτνίασης με τη λίμνη των παραπάνω οικισμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν στο νερό σπίτια, οικήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τουλάχιστον δύο εκκλησίες, ένα νεκροταφείο, ένα πρώην σχολείο και οι αναμνήσεις πολλών γενεών.

Κατόπιν τούτου, καταγγέλλουμε την κατασκευή του εν λόγω έργου, ως ανεπιθύμητου και καταστροφικού, ως επίσης και τις πρακτικές προσέγγισης της κατασκευάστριας εταιρείας, αλλά και λοιπών φορέων του τόπου μας.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουμε:

1.- Την εταιρεία κατασκευής του έργου, η οποία εμφανίσθηκε για ενημέρωση των θιγομένων, σε περίοδο όπου οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω αυτών οικισμών, απουσίαζαν και απευθύνθηκε σε λιγοστούς παρευρισκομένους, αρκετοί εκ των οποίων δεν ανήκαν στη ζώνη των θιγομένων, προβαίνοντας μάλιστα και σε καταμέτρηση περιουσιών, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις την προηγούμενη, έστω προφορική άδεια των ιδιοκτητών τους.

2.- Το Δήμο Αργιθέας, ο οποίος δεν εισήγαγε εντός των προθεσμιών της δημόσιας διαβούλευσης, ως όφειλε, προς συζήτηση και ψηφοφορία το θέμα της κατασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδοτώντας σχετικά περί της κατασκευής ή όχι του εν λόγω έργου, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη και την κατακραυγή των θιγόμενων δημοτών του, επιτρέποντας έτσι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να γνωμοδοτήσει χωρίς την προηγούμενη άποψη του θιγόμενου Δήμου. Την ίδια ευθύνη καταλογίζουμε, τόσο στην πλειοψηφία, όσο και στη μειοψηφία του Δήμου, όλοι τους βουβοί, χωρίς ξεκάθαρη θέση, με άποψη «a la carte» για τα έργα ΑΠΕ. Το παράδοξο δε είναι ότι είναι υπέρ των υδροηλεκτρικών και κατά των αιολικών. Ο σεβασμός για την καταστροφή του περιβάλλοντος μπαίνει σε ζυγαριά, που κάποτε βολεύει και κάποτε όχι.

3.- Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία δεν ανέμενε, ούτε άσκησε πίεση στο Δήμο Αργιθέας για τη λήψη απόφασης και παρακάμπτοντας τους πάντες, αποφάσισε υπέρ της κατασκευής του έργου.

Στη σύντομη απόφασή της αναφέρει εν περιλήψει τα εξής:

- «Η κατασκευή του έργου γίνεται σε προστατευόμενη περιοχή NATURA».

- «Από τη δημιουργία του ταμιευτήρα κατακλύζονται μεγάλα τμήματα των παραπάνω θιγόμενων οικισμών και πολλοί αγροί. Για τα ανωτέρω θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων, το οποίον είναι στα αρνητικά του έργου», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με το όρο «αρνητικά: ότι θα κατακλυστούν σπίτια και περιουσίες; ή ότι η εταιρεία θα υποχρεωθεί σε αποζημιώσεις; και συνεχίζει ότι:

- «κατακλύζεται το κηρυγμένο μνημείο το λιθόκτιστο γεφύρι Καμάρα στο Μονόξυλο Άρτας και ο αρχαιολογικός χώρος του Μεσοπύργου, όπως και οι θέσεις των δύο περαταριών (Πράβας –Μεσοπύργου και Δίλοφου –Βατήρης)».

- Παρακάτω, παραδέχεται τις μεταβολές που θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στο μικροκλίμα από την υγρασία κ.λπ. στο ανθρωπογενές περιβάλλον, στην πανίδα της περιοχής και βεβαίως ότι η γεωργική, κτηνοτροφική ή άλλη μέχρι τώρα ενασχόληση των κατοίκων θα πρέπει να μεταβληθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

- Επίσης επικαλείται αόριστες μελέτες, για όλες τις επιπτώσεις και τις δυσμενείς συνθήκες από φαινόμενα πλημμύρας ως και τη θραύση φράγματος, χωρίς ωστόσο να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε τέτοιες μελέτες, από ποιούς εκπονήθηκαν, και σε ποια και τι δεδομένα βασίστηκαν.

- Στο τέλος των παρατηρήσεών τους, διατρανώνουν ότι το έργο αυτό θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και θα δώσει πνοή ζωής για τα υπόλοιπα χωριά και οικισμούς, συγκρίνοντας το εν λόγω έργο με αυτό της «Λίμνης Πλαστήρα». Μας ζητούν με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε οσιομάρτυρες, να πνιγούμε εμείς να ζήσουν οι άλλοι.

Επικαλούμενοι τα παραπάνω και σε μόνο δύο (2) σελίδες, εισηγούνται θετικά, περιγράφοντας, σχεδόν μονολεκτικά, τρεις (3) γενικούς όρους, που ούτως ή άλλως τίθενται πάγια, σε όλα τα έργα. Αποφάσισαν δε, κατά πλειοψηφία, να εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Αλήθεια πόσοι από αυτούς που ψήφισαν έχουν γεωγραφική γνώση της τοποθεσίας, όπου προτίθεται να εκτελεστεί το έργο; Πιστεύουμε ελάχιστοι.

Τη μελέτη εκπόνησε η ανάδοχος εταιρεία, δεχόμενοι «a priori» τις απόψεις, που εκτίθενται σε αυτή, ως θετικές, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αναρωτιόμαστε λοιπόν σε ποιο ευνομούμενο κράτος δικαίου, επίσημος φορέας δέχεται την άποψη του αναδόχου, η οποία εκ του φυσικού, έχει σαφή υποκειμενική διατύπωση, με ωραιοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι θιγόμενοι κάτοικοι και δικαιούχοι των εν λόγω περιοχών επισημαίνουμε και τα εξής:

- Οι επιπτώσεις στην περιοχή όσον αφορά το περιβάλλον, θα είναι ανυπολόγιστες. Η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται από σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά το παρελθόν, για γειτνιάζοντα έργα. Περιμένουμε από τη συντεταγμένη πολιτεία (Υπουργείο Περιβάλλοντος), να μη δεχθεί την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας και δια των υπηρεσιακών οργάνων της, αντικειμενικά και με σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής, το οποίο σημειωτέον είναι προστατευμένο ως NATURA, να εκπονήσει δική της μελέτη.

- Όλοι εμείς θα χάσουμε σπίτια και κτήματα και βεβαίως θα αναγκαστούμε να μεταστεγαστούμε σε άλλη περιοχή, χωρίς να γνωρίζουμε τι μας περιμένει. Κι ένας θιγόμενος κάτοικος να διαφωνήσει διαλάλησε αρμόδιος της εταιρείας το έργο δεν ξεκινά. Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Τι όμως ακολουθεί αυτής της διαφωνίας; «αναγκαστική απαλλοτρίωση»; όπως συνέβη άλλωστε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, όπου οι κάτοικοι με το ύψος των αποζημιώσεων που έλαβαν, δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν νέα σπίτια, για να διαμείνουν. Θα ακολουθήσει δικαστικός αγώνας; μέχρι να εξαντληθούμε οικονομικά;

- Οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών θα χάσουμε τις κύριες ασχολίες μας, που είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία και θα πρέπει, σύμφωνα και με τις κυνικές παραινέσεις της εταιρείας, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να στραφούμε στον τριτογενή τομέα, με προσαρμογή στα νέα αναπτυξιακά δεδομένα, να γίνουμε δηλαδή ξενοδόχοι, εστιάτορες, ξεναγοί κ.λπ., είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε επαρκείς γνώσεις, αλλά και τα χρήματα να δημιουργήσουμε τέτοιες επιχειρήσεις. Στην άλλη περίπτωση, να γίνουμε τα γκαρσόνια των «επενδυτών», που θα καταφθάσουν στην περιοχή.

Θα χαθεί επίσης το φυσικό κάλλος και η ομορφιά της κοιλάδας του Αχελώου, όπου όλοι εμείς, αλλά και τοπικοί φορείς, με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν, πετυχαίνοντας αναγνωρισιμότητα και αύξηση της επισκεψιμότητας στις όχθες του, αλλά και τα γύρω χωριά και έχει καταστεί έτσι προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, όπου κάθε καλοκαίρι αποτελεί τόπο συνάντησης των νέων μας και όχι μόνο.

Ο ξακουστός ποταμός Αχελώος θα χάσει κάθε έννοια ποταμού και θα γίνει μια τεράστια λίμνη, με τα έξι (6) φράγματα κατά μήκος του, όπου σημειωτέον τα περισσότερα είναι ανενεργά, καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι ως χώρα χρειάζεται μονάδες παραγωγής ρεύματος, μέσω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της σε ρεύμα. Θυμίζουμε ότι τα φράγματα στο Καστράκι και το Στράτο Αγρινίου, που είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος, από το υπό δημιουργία, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, δεν λειτουργούν και δεν παράγουν ρεύμα, την ίδια ώρα που δυο ακόμη φράγματα λίγο παραπάνω από εμάς, μένουν ανενεργά, αυτά της Συκιάς και της Μεσοχώρας, για τα οποία δαπανήθηκαν χιλιάδες χρηματικά ποσά. Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλη αυτή την προσπάθεια, να «βαφτίσουμε» δηλαδή χρήσιμο κάτι που καταφανέστατα είναι βλαβερό, είναι ότι έτσι ικανοποιούμε την επένδυση της εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, αδιαφορώντας για την καταστροφή, που θα επέλθει, στο περιβάλλον.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά έργα, είναι μόλις 3% της εθνικής ενέργειας, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο περί σωτήριων για την ενέργεια έργων. Γι’ αυτό άλλωστε και η ΕΕ έχει δώσει οδηγία για περιορισμό των υδροηλεκτρικών και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ζητά και την καταστροφή πολλών από αυτά, γινόμενα ξανά ποτάμια.

Για τους παραπάνω λόγους, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος της καταστροφής που θα συντελεστεί στην περιοχή μας και να την αποτρέψετε.

Αποφύγετε το όνομά σας, να γραφτεί με μελανά χρώματα στην ιστορία. Γίνετε μέρος της λύσης του προβλήματός μας και όχι το πρόβλημά μας, άλλωστε για το λόγο αυτό σας ψηφίζουν οι πολίτες, να αφουγκράζεστε τα προβλήματά τους και να δίνετε λύσεις προς όφελος των πολλών και όχι των ιδιωτικών εταιρειών.

Λάβετε δε υπόψη ότι μέχρι στιγμής, δύο Περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος), αλλά και δύο (2) Δήμοι (Καραϊσκάκη Άρτας και Αμφιλοχίας Αιτωλ/νίας), έχουν γνωματεύσει αρνητικά για την κατασκευή του έργου, με εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις τους, αλλά και άλλους πολιτιστικούς, λαογραφικούς και λοιπούς συλλόγους και φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεται προς αποφυγή παρερμηνειών ότι «οι προθέσεις μας δεν διέπονται από καμία ιδεολογικοπολιτική προκατάληψη, ούτε έχουμε πάρει γραμμή από πολιτικά κόμματα». Είμαστε πολίτες που προερχόμαστε από κάθε πολιτικό χώρο (δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι), που μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η ανησυχία μας, ότι η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς και η ερήμωση του τόπου σίγουρη. Την παρούσα συντάξαμε μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια κανενός «Ειδήμονα» ή «Νομικού», γιατί αυτά που γράφουμε, έχουν συναίσθημα και βγαίνουν από την ψυχή μας, επειδή τα νιώθουμε και τα εκφράζουμε έτσι απλά.

Επιπλέον διεκδικούμε:

Από τους κ.κ. Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος: Να μη δεχθούν την Περιβαλλοντική Μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία, καθόσον εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία δικαιολόγησης της κατασκευής του έργου, χωρίς να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, παρά παραθέτει αόριστες αναφορές, σε μελέτες για επιπτώσεις από δυσμενής συνθήκες, που δεν υπάρχουν, όντας ορμώμενη από την έντονη επιθυμία της να κατασκευάσει το έργο, το οποίο θεωρεί επωφελή και κερδοφόρο γι αυτή.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Την ακύρωση της γνωμοδοτικής απόφασης, ως απαράδεκτη αφού δεν συμμερίζεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Από το Δήμο Αργιθέας: Να σταθεί, έστω την τελευταία στιγμή, στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει αρνητική για το έργο γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την απόφαση του Πανελληνίου Συλλόγου Γρυμπιανιτών, όσο και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών, που είπαν μεγάλο και ξεκάθαρο όχι στο καταστροφικό έργο. Καλούμε δε τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, να αναλογιστούν την καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή μας και απαιτούμε να μη μας καταστήσουν πρόσφυγες στον τόπο μας, σεβόμενοι τη βούλησή μας, τις περιουσίες μας, το περιβάλλον και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής όπως τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Από τους δημότες σας παραλάβατε γη, μην τους παραδώσετε ύδωρ.

Από τους εκλεγμένους Βουλευτές του Νομού Καρδίτσας: να λάβουν γνώση των μέχρι τώρα γεγονότων προκειμένου να γνωρίζουν ότι υπάρχει σαφή αντίθετη άποψη για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος, η οποία αποτυπώνεται τόσο με το παρόν, όσο και με τις αποφάσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Γρυμπιανιτών και του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών, αλλά και των όμορων Δήμων και Περιφερειών και να στηρίξουν τις αποφάσεις αυτές.

Με την πεποίθηση ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας, παρακαλούμε να απορρίψετε το καταστροφικό αυτό έργο, αναμένοντας με αγωνία τις αποφάσεις σας.

Κύριοι πείτε όχι στην κατασκευή του έργου, σώστε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Αργιθέας, σώστε την κοιλάδα του Αχελώου.

Το παρόν αποστέλλεται και στο γραφείο κ. Πρωθυπουργού, προκειμένου να λάβει γνώση του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν, για την κατασκευή του έργου, οι οποίες εκφράζονται και είναι εδώ ΕΔΩ. Τον καλούμε δε να τηρήσει τη δημόσια δέσμευσή του, ότι όπου η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί με παρεμβάσεις στο περιβάλλον που την αφορούν, αυτές δεν θα πραγματοποιούνται.

Συγκεκριμένα στην Κοζάνη, αρχές Απριλίου, δεσμευτήκατε κ. Πρωθυπουργέ, λέγοντας ότι «θα εξασφαλίσουμε τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα γίνουν σε περιοχές, όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες, ώστε να μη μπορούν τα έργα αυτά να ανταγωνίζονται άλλες χρήσεις γης ή να παρεμβαίνουν με τρόπο υπερβολικό στο φυσικό μας τοπίο. Αυτή είναι η άσκηση, αυτή είναι η εξίσωση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και είμαστε σε θέση να το κάνουμε..»

Αναρωτιόμαστε κύριε Πρωθυπουργέ τη δική σας αυτή ξεκάθαρη θέση την ενστερνίζονται οι λοιποί φορείς; Η μέχρι τώρα αίσθησή μας γι αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας στην κοιλάδα του Αχελώου και ειδικά από την πλευρά της Θεσσαλίας είναι ότι την έχουν γραμμένη στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους», όπου με αγανάκτηση προκύπτει το ερώτημα: «Ποιος Κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Κύριε Πρωθυπουργέ πείτε όχι στην κατασκευή του έργου, σώστε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Αργιθέας, σώστε την κοιλάδα του Αχελώου.

Το παραπάνω υπογράφουν περίπου εκατόν είκοσι άμεσα θιγόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη πνιγμού και αφανίζονται οι περιουσίες τους, από το καταστροφικό αυτό έργο και έχουν έννομο συμφέρον, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός τους.

Η κατάσταση υπογραφών βρίσκεται στη διάθεση της παρακάτω συντονιστικής επιτροπής, η δε συλλογή αυτών (υπογραφών), ώστε να δυναμώσει η φωνή μας, συνεχίζεται !!!!!

23 Ιουνίου 2022

Η Συντονιστική Επιτροπή

Κόνιαρης Μιχαήλ

Κωσιωρή Φωτεινή

Σακελλάρη Αικατερίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: