Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

50 εκατ. ευρώ για στήριξη Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου, ενώ... αγνοούνται τα ρέστα του 2%

Κονδύλι 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού κτηνοτροφικού τομέα, που πλήττεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενέκρινε την 1η Ιουνίου η Κομισιόν.

Το καθεστώς θα διέπεται από τους όρους του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρίσης, καθεστώς 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα και πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης.

Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ποσό ενίσχυσης ίσο με i) το 2 % του κύκλου εργασιών για σκοπούς ΦΠΑ το 2021, ή ii) το 2 % των ακαθάριστων εσόδων τους το 2020, ανάλογα με το αν υπόκειντο ή όχι σε ΦΠΑ το 2021. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Ειδικότερα, η ενίσχυση:

i) δεν θα υπερβαίνει τις 35 000 ευρώ ανά δικαιούχο και

ii) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης.

Στήριξη στους κτηνοτρόφους

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος, κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Αυτό το καθεστώς των 50 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την αύξηση του κόστους των εισροών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχετικών κυρώσεων. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως, συντονισμένα και αποτελεσματικά, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά».

Συνάντηση στο ΥπΑΑΤ την επόμενη εβδομάδα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, παρουσία εκπροσώπων της ΠΕΚ και των κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας, προκειμένου να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι θα θέσουν και το θέμα των ενισχύσεων για το κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥπΑΑΤ ήδη έχει εγκρίνει 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κατέληξαν στους παραγωγούς μόλις τα 39 εκατ. ευρώ. Σε περιοδεία του στην Θεσπρωτία πριν λίγες ημέρες ο υπουργός δεσμεύτηκε στην αντιπρόεδρο της ΠΕΚ Μ. Λύκα ότι το καλοκαίρι θα δοθούν συνολικά στους κτηνοτρόφους 100 εκατ. ευρώ.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: