Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Η ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στην "ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022".

«Αξιότιμες Κυρίες,

Αξιότιμοι Κύριοι προσκεκλημένοι, Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Φίλες και φίλοι της Ηπείρου.

Καλώς ανταμώσαμε σήμερα, στην κορυφαία εκδήλωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας, στη μεγάλη μας γιορτή, «της κοπής» της πίτας του Ηπειρώτη, έστω και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης.

Με πίστη στα Ηπειρώτικα οράματα που διαπνέονται από τις αξίες του αλτρουισμού, της αγωνιστικότητας, του ανθρωπισμού και του ευεργετισμού, διοργανώσαμε και αυτή την «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Ο κορυφαίος αυτός θεσμός της ΠΣΕ που ενώνει τους Ηπειρώτες, όπου γης, λειτούργησε τόσες δεκαετίες και καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων μας.

Είναι ένας θεσμός που αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των Ηπειρώτικων αξιών και την αλήθεια της παράδοσης. Συνιστά όμως και αιτία προβληματισμού για τη σύγχρονη πραγματικότητα, αφού συνήθειες και απόψεις, τρόπος ζωής, σκέψης και δράσης κατευθύνονται από τον αόρατο μεν, θανατηφόρο δε, αυτόν εχθρό της ανθρωπότητας. Όλοι μας δίνουμε τον αγώνα μας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Ιδανικά και ιδεώδη όμως που απελευθέρωσαν το λαό αυτό, έθρεψαν και στοίχειωσαν το εθνικό μας πρόσωπο, και τα μνημονεύουμε και τα τιμούμε. Γι’ αυτό ακριβώς η φετινή «Πίτα του Ηπειρώτη» είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και ειδικότερα στους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες, τους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής λεβεντιάς, του πατριωτισμού και της αγωνιστικής διάθεσης.

Το Σούλι, ο περήφανος αυτός τόπος που το όνομά του αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. «Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων το Σούλι είναι σύμβολο, μύθος και πραγματικότητα. Ή μάλλον είναι μια πραγματικότητα που μυθοποιήθηκε μέσα στον χρόνο, ακριβώς γιατί τα στοιχεία που την συναπάρτιζαν ήταν ηρωικά, ποιητικά».

Τιμούμε λοιπόν τους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες γιατί η θυσία τους έγινε αμέσως οικουμενικό σύμβολο. Δίδαξαν τον κόσμο ολόκληρο ότι το ιδανικό της Ελευθερίας νικά και τυράννους και πλούτη και δολιότητες και μίση και έχθρες και φθόνους. Αποτέλεσμα; Διακόσια χρόνια μετά ο τύραννος δεν υπάρχει! Οι Σουλιώτες όμως υπάρχουν ακόμα, είναι εδώ! Ελεύθεροι!

«Ψυχαί μαρτύρων χαίρετε·
την αρετήν σας άμποτε
να μιμηθώ εις τον κόσμον,
και να φέρω την λύραν μου
με σας να ψάλλω»,

τονίζει ο ποιητής εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους Σουλιώτες. Και μεις, σήμερα, έχουμε την αντιπροσωπεία των Σουλιωτών, το Σουλιώτικο αυτό άγημα που τιμά με την παρουσία του την εκδήλωσή μας. Παράλληλα οι Ηπειρώτες μουσικοί μας και οι τραγουδιστές θα αποδώσουν τραγούδια που αφορούν και τονίζουν τον ηρωικό αγώνα των Σουλιωτών και των Σουλιωτισσών για μια ελεύθερη ζωή.

Αξιότιμοι Κύριοι προσκεκλημένοι,

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Φίλες και φίλοι της Ηπείρου.

Στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, την «Πίτα του Ηπειρώτη», δηλώνεται φανερά και κοινοποιείται σε όλους τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες η δράση και ο προγραμματισμός δράσης της.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πιστή στο καθήκον της, όπως απορρέει από το ίδιο το Καταστατικό της και καθοδηγούμενη από τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προγραμματίζει, διεκδικεί και απαιτεί λύση των καίριων προβλημάτων της Ηπείρου και των απόδημων Ηπειρωτών. Η επικοινωνία, η μετάβαση στη γενέτειρα, είναι πλέον πολύ δύσκολη και, για πολλούς, ακατόρθωτη. Τα έξοδα μετακίνησης και ιδιαίτερα τα διόδια και η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες. Παράλληλα όμως πρέπει να αναφέρουμε, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους και ο καταιγισμός αδειών, για την εγκατάσταση σε κάθε γωνιά και σε κάθε Ηπειρώτικο βουνό, ανεμογεννητριών που σε τελική ανάλυση όχι απλά αλλοιώνουν το τοπίο, αλλά καταστρέφουν το μοναδικό της ηπειρώτικης ομορφιάς. Τελευταία ανέκυψε και το πρόβλημα που απορρέει από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου και την επιχειρούμενη λιμνοποίηση της Κοιλάδας του Αχελώου. Η Πανηπειρωτική με αίσθημα ευθύνης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αναγκαίος ο συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος θα καθορίζει το μίγμα των πρωτογενών υλών που απαιτούνται για την κατανάλωση της ενέργειας στην Ήπειρο και την παραγωγή του ηλεκτρισμού.

Και να πούμε τέλος, πως τα Ηπειρώτικα χωριά πρέπει να ζήσουν. Επιβάλλονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μαρασμού της υπαίθρου. Προς όλους τους φορείς η Πανηπειρωτική με υπευθυνότητα αλλά και αγωνιστικότητα αναδεικνύει τα προβλήματα, υποβάλλει προτάσεις και αγωνίζεται για την επίλυσή τους.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι της Ηπείρου,

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σας θέλει όλους και όλες κοντά της. Έχει μεγιστοποιήσει τη δράση της και έχει επεκταθεί ουσιαστικά η παρέμβασή της σε τομείς που αφορούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής Αποδημίας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη και καθήκον να είναι έντονη, δυναμική και καθολική η παρουσία κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσας στις δράσεις της Πανηπειρωτικής.

Παράλληλα η επαφή, η γνωριμία, η σύμπνοια, η ενότητα και συνεργασία των μελών των σωματείων και όλων των αποδήμων Ηπειρωτών για τη διατήρηση και την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ τους, των πατροπαράδοτων ευγενών Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και της αγάπης προς την γενέτειρα, όπως ορίζει το Καταστατικό, απαιτεί κοινή προσπάθεια και περισσότερο συμμετοχή όλων μας.

Όλοι και όλες, λοιπόν, μαζί, κοντά στην Πανηπειρωτική μας για την Ήπειρο της καρδιάς μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή σας στη σημερινή μας γιορτή και εύχομαι αυτές οι δύσκολες στιγμές που βιώνουμε σύντομα να γίνουν παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: