Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκίνησαν καταλήψεις σε σχολεία της Ηπείρου

Ο κύκλος των καταλήψεων σχολείων άνοιξε και στην Ήπειρο, όπως συμβαίνει τις μέρες αυτές και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι μαθητές διατυπώνουν αιτήματα που σχετίζονται με τα μέτρα προστασίας για την πανδημία όπως και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ενώ κατά περίπτωση τίθενται και θέματα που αφορούν τις υποδομές των σχολικών μονάδων.

Στην Ήπειρο οι καταλήψεις ξεκίνησαν από την Άρτα στα μέσα της εβδομάδας. Ένα Γυμνάσιο και ένα ΕΠΑΛ είναι ήδη υπό κατάληψη.

Τις τελευταίες ώρες ξεκίνησαν καταλήψεις σε σχολεία των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της νύχτας έγινε κατάληψη στο 1ο ΕΠΑΛ και το νωρίτερα σήμερα ξεκίνησε κατάληψη στο 4ο Λύκειο της πόλης.

Οι φορείς της εκπαίδευσης φοβούνται ότι το κύμα αυτό θα συνεχιστεί και σε άλλα σχολεία ενώ το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει επαναφέροντας την τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ένα τμήμα ή ολόκληρη τη σχολική μονάδα, «όπως η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο των μαθητών και εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας», τα σχολεία όλων βαθμίδων υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές, και το πρόγραμμα θα καθορίζεται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο σύλλογο διδασκόντων. Αντιθέτως, μαθητές που παρακωλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία θα λαμβάνουν απουσία για όσο διάστημα διαρκεί η κατάληψη. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι μαθητές οι οποίοι «με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας τμήμα ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας».

https://www.epiruspost.gr

2 σχόλια:

Chrisostomos Mpokogiannis είπε...

Γιατί συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε "κατάληψη"το κλείσιμο του σχολείου; Καταλαμβάνεις κάτι που είναι κάποιου άλλου και όχι δικό σου! Όσο το χαρακτηρίζουμε έτσι δίνουμε άλλοθι στους μπαχαλάκηδες, αλλά και στους "ἁριστερούς αγωνιστες" να θεωρούν κατόρθωμα και μορφή αγώνα τη μη λειτουργία του σχολείου για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα!!!

Chrisostomos Mpokogiannis είπε...

Γιατί συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε "κατάληψη" το κλείσιμο του σχολείου; Καταλαμβάνεις κάτι που δεν είναι δικό σου. Έτσι δίνουμε το δικαίωμα σε κάθε μπαχαλάκη και "αριστερό αγωνιστή", να κλείνει το σχολείο για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα για το έτσι θέλω, ή για τα όποια αιτήματα συγκεντρώσουμε εν καιρώ!!!