Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Με επιδοτούμενο ηλεκτροφόρο φράχτη η αντιμετώπιση των αγριογούρουνων

Στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, δύναται να υλοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις.

Μέχρι τη βουλή έφτασε το ζήτημα των ζημιών στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν τους αγρότες, ακόμα και να αλλάξουν καλλιέργεια.

Στις 27 Αυγούστου απαντώντας με σχετικό του έγγραφο στη βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, προαναγγέλλει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που προκαλούν τα αγριογούρουνα. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ, με έγγραφό του, εξηγεί πως ο αγρότης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σ. Αναστασιάδης, σας πληροφορούμε τα εξής, αναφέρει ο κ. Λιβανός: Όσον αφορά στις ζημιές που προκαλούνται από επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 9911/5-8-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ, ως καθ’ ύλην αρμόδιου Οργανισμού.

Περαιτέρω, πρέπει να επισημανθεί ότι η ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας και ενσωματώνεται ως βασική αρχή στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης για τον σχεδιασμό του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, όλες οι προτάσεις των εταίρων καταγράφονται και εξετάζονται σε βάθος για τις δυνατότητες ενσωμάτωσής τους.

Στο νέο ΣΣ ΚΑΠ δύναται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων και δράσεις σχετικά με μη παραγωγικές επενδύσεις και συγκεκριμένα της δράσης «αγορά – εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» για την προστασία των καλλιεργειών – εκτροφών, υπό το πλαίσιο της συγκράτησης εκτός καλλιέργειας/εκτροφής, είδους εισβολέα, το οποίο προστατεύεται και δεν είναι επιθυμητή η εξολόθρευσή του. Επισημαίνεται ότι η παρέμβαση δεν αφορά στην προστασία της καλλιέργειας/εκτροφής, παρά μόνο ως αποτέλεσμα προστασίας του είδους εισβολέα.

 Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: