Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Κρατάει τιμή από το Πάσχα το αρνί και ανεβαίνει, πράξεις και με 8 ευρώ το κιλό

Υψηλότατα όμως παραμένουν τα κόστη εκτροφής, όπως ξανά και ξανά έχουμε επισημάνει.

Περίοδο ικανοποιητικών επιτέλους τιμών παραγωγού διανύει το πρόβειο κρέας, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά από τις μονάδες, ενώ η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Οι γέννες είναι προγραμματισμένες για πιο μετά, με αποτέλεσμα, οι τιμές να ανέρχονται και στα 8 ευρώ το κιλό πλέον.

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα αρνιά είναι πολύ λίγα κι έχουν φθάσει να πωλούνται από τον παραγωγό 7 και 8 ευρώ το κιλό. Ζήτηση έχει και η προβατίνα, που πιάνει και 4 ευρώ. Στην Αιτωλοακαρνανία τα πρώτα γάλακτος τα αναμένει ο κόσμος τον Οκτώβριο, ενώ στη Λάρισα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Το κρέας έχει όπως φαίνεται αποκτήσει αξία, καθώς το ψάχνουν πολύ».

Ο κ. Μιχάλης Αβδάνας, αιγοπροβατοτρόφος από την Ελασσόνα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «υπάρχει μεγάλη ζήτηση αυτή την περίοδο, όμως η προσφορά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού πέρσι έχουν γίνει πάρα πολλές σφαγές ζώων. Παράλληλα, το γάλα έχει πάρει αξία και είναι φυσιολογικό, οι μονάδες να έχουν προσανατολιστεί προς τα εκεί. Έμποροι και κρεοπώλες από την περιοχή μας, δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση εξ ολοκλήρου από την Ελασσόνα, με αποτέλεσμα να απευθύνονται και σε άλλες περιοχές, όπως είναι η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Κοζάνη, οι Σέρρες κ.λπ. Πέρσι η προβατίνα πωλούνταν από τον παραγωγό 2,80 ευρώ το κιλό (σφάγιο) και το θεωρούσαμε καλή τιμή. Φέτος έχει φθάσει στα 4 ευρώ το κιλό. Το αρνί που είναι και σε μεγαλύτερη έλλειψη έπιασε και τα 7,5 ευρώ ανά κιλό στην περιοχή μας».

Ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, αιγοπροβατοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι δεν υπάρχει τώρα μεγάλη παραγωγή, με αποτέλεσμα, οι τιμές να κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον παραγωγό, της τάξης των 7 και 7,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά οι τιμές αυτές, καμιά σχέση δεν έχουν με τις περσινές. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, το ενθαρρυντικό είναι πως η τιμή παραγωγού στο κρέας κρατιέται για πρώτη φορά ψηλά, από το Πάσχα ακόμα.

Τέλος, ο κ. Ιωάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δράμας τα εξής: «δεν υπάρχει παραγωγή αυτή την περίοδο, γέννες περιμένουμε στα πρώιμα από το Νοέμβριο και περισσότερα το Δεκέμβριο. Οι τιμές έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης των 7,5 ευρώ το κιλό στην περιοχή μας, όταν πέρσι τέτοια περίοδο δεν πέρναγαν τα 6-6,5 ευρώ ανά κιλό».

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: