Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Εκδίκηση για τους 8. Ο Σουλτάνος άνοιξε εκ νέου τις Πύλες της (Προσφυγικής) Κολάσεως. ΣΟΚ και δέος, καθώς ο Eρντογάν έστειλε μέσα σε 48 ώρες, 276 πρόσφυγες στη Λέσβο!


ΣΟΚ και ΔΕΟΣ στα ελληνικά νησιά. Ο Σουλτάνος Ερντογάν άνοιξε εκ νέου τις Πύλες της Κολάσεως και οι προσφυγικές ροές άρχισαν εκ νέου να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά σε ένα καλοκαίρι που ο ελληνικός τουρισμός είναι στην κυριολεξία τσακισμένος. Ο Ερντογάν ανοίγοντας τις Πύλες της Κολάσεως αυξάνει την πίεση της τανάλιας στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ άλλες δυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν σήμερα Κυριακή το πρωί ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο από δυο σκάφη της Frontex (ένα Βρετανικό και ένα Νορβηγικό) και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να προωθηθούν στο hot spot της Μόριας.

Οι σημερινές αφίξεις αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, από το πρωί δηλαδή της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.
Τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.
Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.
Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι, διαμένουν στο hot spot, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε δομές διάχυτες, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης. Μεγάλος αριθμός κυρίως Αφρικανών μεταναστών κινούνται μέσα στην πόλη και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε εγκαταλειμμένες αγροικίες στα όρια της πόλης.

Pope Francis (C), the Ecumenical Patriarch Bartholomew I (L), spiritual leader of the world's Orthodox Christians and Archbishop of Athens and All Greece Ιeronymοs II (R), head of the Church of Greece, pray for the refugees who lost their lives in the Aegean Sea, the port of Mytilene, at the island of Lesvos, Greece on April 16, 2016. / Δέηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Λέσβος, 16 Απριλίου 2016.

Pope Francis (C), the Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R), spiritual leader of the world's Orthodox Christians and Archbishop of Athens and All Greece Ιeronymοs II (L), head of the Church of Greece, lay wreaths of flowers at the port of Mytilene, at the island of Lesvos, Greece on April 16, 2016. / Δέηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Λέσβος, 16 Απριλίου 2016.


Pope Francis (C), the Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R), spiritual leader of the world's Orthodox Christians and Archbishop of Athens and All Greece Ιeronymοs II (L), head of the Church of Greece, lay wreaths of flowers at the port of Mytilene, at the island of Lesvos, Greece on April 16, 2016. / Δέηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Λέσβος, 16 Απριλίου 2016.
Pope Francis (C), the Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R), spiritual leader of the world's
 Orthodox Christians and Archbishop of Athens and All Greece Ιeronymοs II (L), head of the
 Church of Greece, lay wreaths of flowers at the port of Mytilene, at the island of 
Lesvos, Greece on April 16, 2016. / Δέηση του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού 
Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου 
για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Λέσβος,
 16 Απριλίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: