Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Ρουκέτα στις συντάξεις: Οι ''θεσμοί'' ζητούν να μην ξεπερνούν το 53% του μισθού

SYNTAXIOUXOI


«Φωτιά» στις τσέπες των συνταξιούχων βάζει η πρόταση των θεσμών για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις στο 53,02%. Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η απαίτηση τους ήταν ρητή και απαιτητική: 
«Καμία σύνταξη να μην ξεπερνά το 53% του μισθού, γιατί το ασφαλιστικό σας σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μεγαλύτερα ποσά». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απαίτηση αυτή τέθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, όπου κυριαρχούν το ασφαλιστικό και οι παραμετρικές αλλαγές σε όρια ηλικίας και υπολογισμό συντάξεων. 
Μέλος της ελληνικής ομάδας που μετείχε στις διαπραγματεύσεις αποκάλυψε την απαίτηση των θεσμών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που κρατά σιγήν ιχθύος για τον πραγματικό περιεχόμενο των διαλαμβανόμενων στο τραπέζι θεσμών και κυβέρνησης. 

Τι σημαίνουν οι μειώσεις 
Η απαίτηση αυτή των θεσμών σημαίνει σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η ανώτατη κύρια σύνταξη στο Δημόσιο για υπάλληλο με 37 έτη υπηρεσίας και βαθμό γενικού διευθυντή, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 900 ευρώ από 1.386 ευρώ που είναι σήμερα, μετά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Για μισθωτό με ασφάλιση στο ΙΚΑ η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 53% σημαίνει ότι καμία σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 1.250 ευρώ, ενώ σήμερα ένας εργαζόμενος με 37 έτη ασφάλισης (11.100 ένσημα) και με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.425 ευρώ μετά τις περικοπές του Μνημονίου
Στην ουσία, αναφέρει το δημοσίευμα, οι δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν τα μεγέθη της οικονομίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να ανοίξει «εδώ και τώρα» με την ατζέντα των αλλαγών να περιλαμβάνει όχι μόνο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους αποχωρούν πριν από το 62ο έτος αλλά απαραίτητα και το χρηματοδοτικό σκέλος του συστήματος με προσαρμογή των συντάξεων σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. 
Η πρόβλεψη μάλιστα για ποσοστό αναπλήρωσης 53% είχε περιληφθεί στην τελευταία αναλογιστική μελέτη που έστειλε το υπουργείο στην Κομισιόν στα τέλη του 2014. Στη μελέτη αυτή γινόταν πρόβλεψη ότι έως το 2020 το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις από το 64,4% που είναι σήμερα θα υποχωρούσε στο 53,02% υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν το νέο σύστημα υπολογισμού από το 2015 και μετά. 
Σήμερα οι περισσότερες συντάξεις κινούνται σε επίπεδα κάτω του 70%, εξαιτίας των Μνημονιακών περικοπών, ενώ για το ΙΚΑ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν υπερβαίνουν το 62% έως 65% μετά τις περικοπές.
Στην πράξη ένας ασφαλισμένος που βγαίνει με μισθό 2.300 ευρώ παίρνει 1.780 ευρώ αρχική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 77,39%. Όταν όμως πέσουν οι μειώσεις, τότε η πραγματική σύνταξη πάει στα 1.425 ευρώ και αντιστοιχεί στο 61,95% του μισθού. Αυτό είναι και το πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης. Οι θεσμοί ζητούν να πέσει πιο κάτω και να πάει στο 53%,δηλαδή η σύνταξη των 1.425 ευρώ να πέσει στα 1.219 ευρώ. Στην περίπτωση αλλαγών, αυτές δεν θα αφορούν μόνον στους νέους συνταξιούχους, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους με αναπροσαρμογή, δηλαδή μείωση των συντάξεών τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να μπορεί να τις χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: