Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Περί όνου σκιάςΠερί όνου σκιάς, έλεγαν οι προγονοί μας. Ε, μιας και χάρισε στα κανάλια τον όνο ο Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για γαϊδουριές και γαϊδούρια, σιγά μην δεν ασχολούνταν και τα κανάλια με τη σκιά του. Του έδωσαν και κατάλαβε και του όνου και της Ζωής, που για άλλη μια φορά βρέθηκε στο κέντρο του κυκλώνα. Ή στο κέντρο της φάρμας των ζώων, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Οργίασαν λοιπόν δελτίες, δελτίοι και δελτία, με τον καβγά στην εν λόγω επιτροπή. Αν και καβγάς δεν υπήρξε, εδώ που τα λέμε. Ο Μεϊμαράκης έξυνε τα νύχια του ή τις οπλές του -μιας και είπε ότι αισθάνθηκε σαν γαϊδούρι- για καβγά, αλλά η εκνευριστική Ζωή χαμογελούσε εκνευριστικά. Όπως το συνηθίζει. Εντούτοις και το μονομερές γαϊδουρογύρευε ήταν αρκετό για τους λειτουργούς της τηλε-ονικής ενημέρωσης.
Αρκετό για να κάνουν τι; Να κάνουν τη δουλειά στην οποία είναι ταγμένοι, τι άλλο; Να θάψουν μια σοβαρή υπόθεση πίσω από ένα καβγά ή δήθεν καβγά. (Αν είναι να θάψουν και τη Ζωή, ακόμα καλύτερα.) Και το κυρίως θύμα ήταν αυτή τη φορά η συζήτηση για το σκάνδαλο της Ζίμενς. Τα όσα, για παράδειγμα, ο Βαλυράκης αποκάλυψε για τα έργα και τις ημέρες της εν λόγω εταιρείας. Και των ημετέρων.
Μίλησε ο άνθρωπος για τις πρακτικές εγκληματικής οργάνωσης από μέρος της γερμανικής εταιρείας. Μίλησε για τις ελληνικές ευθύνες. Μίλησε για συγκάλυψη. Μίλησε για τις δυνατότητες ακόμα και σήμερα να χυθεί φως στις σκοτεινές πλευρές του σκανδάλου. Αλλά τα κυρίαρχα κανάλια δεν σκότισαν τους τηλεθεατές με όλα αυτά. Προτίμησαν να τους φωτίσουν με τις γαϊδουριές του Μεϊμαράκη.
Κι έτσι πάει το πράγμα από καιρό. Μπορεί ο κόσμος να καίγεται, αυτοί θα βρουν ένα καυγά, θα στήσουν ένα καβγά, θα σκηνοθετήσουν ένα καβγά. Θα φαμπρικάρουν μια υβριστική δήλωση, μια ανούσια και ανόητη ανοησία. Θα υιοθετήσουν κάθε κακοήθεια και κουτσομπολιό. Περί όνου σκιάς. Κι αν είναι ανάγκη, πετάει κιόλας ο όνος. Με τη βοήθεια της Ζίμενς. Ή του Σόιμπλε. Και ανυπερθέτως των δανειστών.
Ποιον θεωρούν θύμα, ψώνιο, σύμβολο αιώνιο, οι παραγωγοί αυτής της τηλε-ονικής παπάρας είναι σαφές. Μόνο που πρέπει να βιαστούν. Γιατί οι μέρες του σανού τους είναι μετρημένες. Ελπίζουμε...

Του Θανάση Καρτερού

Δεν υπάρχουν σχόλια: