Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

«Τειρεσίας» για οφειλέτες στα Aσφαλιστικά Tαμεία

Στον ασφαλιστικό «Τειρεσία» ανατίθεται η παρακολούθηση της πληρωμής των δόσεων και η αναγκαστική είσπραξή τους



Ασφαλιστικό «Τειρεσία» θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την κοινή είσπραξη των οφειλών που βρίσκονται πάνω από τα 5.000 ευρώ, μετά τις πιέσεις της τρόικας τόσο στην καθυστέρηση της είσπραξης των ανεξόφλητων εισφορών όσο και της χαμηλής συμμετοχής στις ρυθμίσεις που δεν υπερβαίνουν τις 2.300 αιτήσεις

Στον ασφαλιστικό «Τειρεσία» ανατίθεται η παρακολούθηση της πληρωμής των δόσεων και η αναγκαστική είσπραξή τους Σύμφωνα με το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου, δημιουργείται από το υπουργείο Εργασίας το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αναγκαστικής είσπραξης οφειλών για τους ασυνεπείς υπόχρεους. 
Μάλιστα, από 1ης/7/2013 προβλέπεται η μεταφορά στο Κέντρο Είσπραξης των χρεών άνω των 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον ΟΑΕΕ και από 1ης/1/2014 του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. 
Επίσης, κάθε οφειλέτης θα αποκτάει μοναδικό ηλεκτρονικό αριθμό, ενώ παράλληλα θα παρακολουθείται η πληρωμή δόσεων και η ειδοποίηση των υπόχρεων ακόμη και με sms για την αναγκαστική είσπραξη. 

Αντιδράσεις
Στο μέτρο αυτό αντιδρούν έντονα έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δύστυχοι «αναγκαστικοί οφειλέτες» του ΟΑΕΕ δεν έχουν ανάγκη από έναν «ασφαλιστικό Τειρεσία», ο οποίος θα επιταχύνει τον εγκλεισμό τους στις φυλακές (μοναδικό φαινόμενο στην ασφαλιστική νομοθεσία να φυλακίζεται ο επιχειρηματίας-οφειλέτης για οφειλές που αφορούν τον ίδιο). Τουναντίον, έχουν ανάγκη από στήριξη και ρεαλιστικές ρυθμίσεις που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν μέσα στη συνεχή κρίση και ύφεση. 
**Την ίδια ώρα με επείγουσα εντολή του ΙΚΑ βγαίνουν από σήμερα μεικτά κλιμάκια του Ιδρύματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για ελέγχους σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας, όπου υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και εικονικές ασφαλίσεις. 
Περιστατικό επίσημο αποκαλύφθηκε στο Νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς». Σύμφωνα με επείγουσα οδηγία της διοίκησης του Ιδρύματος, για το σκοπό αυτό και επειδή έπειτα από αξιολόγηση των τηρούμενων στοιχείων προέκυψε υψηλό ποσοστό παραβατικότητας και εικονικών ασφαλίσεων στις εν λόγω επιχειρήσεις, κρίνεται αναγκαίο για την αντιμετώπιση του προβλήματος να διενεργείται κατά προτεραιότητα ουσιαστικός έλεγχος στις ανωτέρω επιχειρήσεις. 

Συμβάσεις εργασιών
Στο έγγραφο ζητείται οι συμβάσεις εργασιών καθαρισμού και παροχής υπηρεσιών φύλαξης (μεταξύ εργολάβου και υπηρεσιών) που αποστέλλονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, άμεσα μετά τη διαβίβασή τους να αποτελούν βασικό αντικείμενο ελέγχου, να διασταυρώνεται το περιεχόμενό τους με τα λοιπά στοιχεία της ΑΠΔ, να ζητούνται στοιχεία για την ελεγκτική διαδικασία, προσλήψεις, αποχωρήσεις, καταστάσεις επιθεώρησης εργασίας, παρουσιολόγια, στοιχεία από τις συμβάσεις εργολαβίας (αναγκαίος αριθμός εργαζομένων, ωράριο, ημέρες εργασίας κ.λπ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: