Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ορόσημο οι ευρωεκλογές.



«Κάνε άλμα μεγαλύτερο από την φθορά» λέει σε ένα στίχο του ο Ελύτης και, παρότι είναι ο αγαπημένος ποιητής του Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται ότι δεν τον εφήρμοσε στην συγκρότηση της νέας (;) κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα- ήταν για μια ακόμα φορά προϊόν συμβιβασμών, κομματικών παζαριών και -σε ορισμένες περιπτώσεις- επιλογές οικονομικών συμφερόντων.
Παρόλα αυτά, εγώ δεν θα συμφωνήσω με εκτιμήσεις συναδέλφων ότι αυτή η κυβέρνηση είναι θερινής διάρκειας και θα κατεβάσει ρολά μαζί με τα. θερινά σινεμά, εκεί γύρω στα μέσα Οκτωβρίου.
Δεν πιστεύω ότι Σαμαράς- Βενιζέλος έκαναν σύμβαση πεντάμηνης διάρκειας, αλλά θα προσπαθήσουν να «αντέξουν ο ένας τον άλλον» για αμοιβαίο πολιτικό όφελος.
Ο πολιτικός βίος αυτής της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί κυρίως:
1) Από το πώς θα λειτουργήσει η διαρχία Σαμαρά- Βενιζέλου. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε βασικά θέματα και, κυρίως, το υπάρχον πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θα καταθέσει εύκολα τις εθνικιστικές και πολωτικές συμπεριφορές στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης.
2) Πώς θα χειριστούν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν- και τα νέα μέτρα που σίγουρα θα έρθουν- οι Στουρνάρας, Μητσοτάκης, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η φορολογία, οι απολύσεις στο δημόσιο. Ο πρώτος έχει δώσει δείγματα αντικοινωνικής πολιτικής, ο δεύτερος μπήκε στο σχήμα για να γίνει ο «σφαγέας» των δημοσίων υπαλλήλων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνάδελφοί του!
3) Πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στην ΕΡΤ, με τους 2.600 απολυμένους  και πώς θα προχωρήσει ο νέος φορέας.
4) Πότε θα διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ριζοσπαστική, καθαρή, εφαρμόσιμη. Όσο καθυστερεί, τόσο θα παρατείνεται ο βίος της συγκυβέρνησης, με αυτήν ή με άλλη μορφή.
Έτσι ή αλλιώς- εκτός απροόπτου- χρονικό ορόσημο θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου.
Ως τότε, εδώ θα είμαστε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

Αντώνης Δελλατόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: