Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Μίλα μου για σπατάλες στην ΕΡΤ ...Το μεγάλο πάρτι που στήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

ΕΡΤ: Μαύρη οθόνη

Το μεγάλο πάρτι που στήθηκε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου κατά την αναγγελία της πρωτοφανούς και πραξικοπηματικής απόφασης για λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση, ήταν ότι η ΕΡΤ «είναι μια μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για "προνόμια, αδιαφάνεια και σκάνδαλα". Το κυβερνητικό επιχείρημα της απόφασης για λουκέτο στην ΕΡΤ είναι το εξής: "Προνόμια και σπατάλες τέλος". Ας δούμε, όμως, ποιοι έκαναν σπατάλες.

Το μεγάλο πάρτι

Η αλήθεια είναι ότι στον ένα χρόνο κυβέρνησης Σαμαρά στήθηκε ένα από τα πιο μεγάλα πάρτι σπατάλης δημοσίου χρήματος με τοποθετήσεις «ημετέρων», «γαλάζιων παιδιών», φίλων και κουμπάρων. Μάλιστα η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη δημόσια τηλεόραση δεν πέρασε απαρατήρητη στο εξωτερικό. 

«Δουλειές για φίλους» έγραφε το γερμανικό Der Spiegel πριν από λίγους μήνες και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: « . ασυνήθιστες είναι οι ανακατατάξεις στην ΕΡΤ, όπου από την έναρξη της θητείας του Σαμαρά μέχρι τώρα περικόπτονται ή αναβάλλονται επιτυχημένες εκπομπές. Επιπλέον, πρόσφατα, η κόρη ενός πρώην νεοδημοκράτη υπουργού, φίλου του Σαμαρά, μπορεί να παρουσιάζει ενημερωτική εκπομπή. Δεν ξεχώρισε μεν μέχρι τώρα ως τηλεπαρουσιάστρια, αλλά κατέχει κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας».

Έξω από το τρικομματικό γλέντι δεν έμειναν φυσικά οι κυβερνητικοί εταίροι της Νέας Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που τοποθέτησαν τους δικούς τους ανθρώπους.  Υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσωπικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ και γνωστοί δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν προνομιακές σχέσεις με τα «συστήματα» και «υποσυστήματα» εξουσίας, βρήκαν στέγη στην ΕΡΤ με μισθούς 3000, 3.500 ή και 4000 ευρώ.

Το πλαίσιο

Το κόστος της ΕΡΤ για τους προσληφθέντες ειδικούς συμβούλους και ΠΕΘ, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 ευρώ ετησίως. Από το καλοκαίρι του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί η κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι σήμερα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αντιμετωπίστηκε ως λάφυρο.  Φίλοι και κολλητοί τοποθετήθηκαν στην ΕΡΤ με παχυλούς μισθούς. Σε φίλους και κολλητούς της διοίκησης μοιράσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά υπό τη μορφή . άτοκων δανείων. 

Ακόμη, προκειμένου να ξεπεραστεί η αδυναμία προσλήψεων επανήλθε το καθεστώς των μικτών παραγωγών μόνο και μόνο για εξυπηρετηθούν οι «ημέτεροι». Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώσει κανείς είναι ότι οι μικτές παραγωγές δικαιολογούνται μόνον όταν η ΕΡΤ δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και αναγκάζεται να καταφύγει σε κάποια ιδιωτική εταιρία.

Στο ίδιο πλαίσιο κραυγαλέες υπήρξαν οι περιπτώσεις των προσλήψεων-αργομισθιών διαφόρων δημοσιογράφων, είτε με συμβάσεις ΠΕΘ είτε ως ειδικών συμβούλων, με υψηλότατους μισθούς. Οι συγκεκριμένοι προσληφθέντες, παρ΄ότι έλαβαν αμοιβές για μήνες δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ, όπως τουλάχιστον έχουν καταγγείλει μέχρι σήμερα εργαζόμενοι.

Ανάμεσά τους θα συναντήσει κανείς γνωστούς δημοσιογράφους, αλλά και πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παράλληλα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και μάλιστα με υψηλότατους μισθούς τοποθετήθηκαν κουμπάροι και φίλοι είτε του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είτε του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Μουρούτη, είτε του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Επίσης εξοπλισμοί υπερκοστολογήθηκαν και δόθηκαν τεράστια ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόφασης με βάση την οποία έπρεπε να αγοραστεί για συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή ηλεκτρονικός υπολογιστής 2000 ευρώ, με προδιαγραφές που δεν δικαιολογούνταν!!! Η εν λόγω απόφαση προέβλεπε τη διάθεση 2.000 ευρώ σε τακτική υπάλληλο της ΕΡΤ με την αιτιολογία της «πάγιας προκαταβολής»  και έμοιαζε να είναι εξόφθαλμα, φωτογραφική. Μάλιστα η συγκεκριμένη αγορά δεν καταγράφηκε πουθενά, γεγονός που σημαίνει πως όταν θα ολοκληρωνόταν η εκπομπή, καμία υπηρεσία δεν θα αναζητούσε τον εν λόγω υπολογιστή καθώς δεν θα φαινόταν πουθενά η ύπαρξή του.

Ακόμη πιο κραυγαλέα είναι μια άλλη περίπτωση.  Σε διευθυντικό στέλεχος διατέθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ ως πάγια προκαταβολή για την κάλυψη αναγκών. Ενώ ρητά για όλους τους άλλους διευθυντές και προϊσταμένους προβλεπόταν ότι έπρεπε να αποδίδουν λογαριασμό με αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα, για το εν λόγω πρόσωπο δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για απόδοση λογαριασμού. Με λίγα λόγια το εν λόγω στέλεχος ... έλαβε άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ!!! 

Όλα τα παραπάνω τα οποία είναι απλώς ενδεικτικά (αλλά και όσα θα διαβάσετε παρακάτω) δεν είναι ούτε φήμες, ούτε παραφιλολογία. Όλα τα παραπάνω τα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αίτημα κοινοποίησης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών. 

Κουμπάροι, φίλοι και «συναγωνιστές»

Ο Γ. Α.  κουμπάρος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ ως «συντονιστής» του ραδιοφώνου και διορίστηκε ως πρόεδρος στην επιτροπή που ενέκρινε οποιαδήποτε πρόταση για εκπομπή στην ΕΡΤ.

O B.B. προσωπικός σκηνοθέτης του Αντώνη Σαμαρά προσελήφθη με μισθό 4.000 ευρώ

Μια άλλη περίπτωση είναι  ο Ε.Τ. , συνταξιούχος, προσωπικός διευθυντής Παραγωγής του Σαμαρά. Ο μισθός του; 2.720 ευρώ. Μάλιστα, στη διάρκεια της θητείας του έγινε αναπροσαρμογή του μισθού με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έναρξη της συμβάσεως

Ο  Μ.Σ. κουμπάρος του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη τοποθετήθηκε στη δημόσια τηλεόραση με μισθό 3.500 ευρώ.

Επίσης ο Μ.Κ. , γυμναστής ήταν συνεργάτης του Σίμου Κεδίκογλου στην Εύβοια όπου εκλέγεται. Προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ, ως διευθυντής του Γραφείου του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου Νίκου Σίμου .

 Η "αμαρτωλή" εκπομπή «Μεσογείων 136»

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά είναι εκείνο της εκπομπής «Μεσογείων 136», την οποία παρουσίαζε η Ανθή Σαλαγκούδη. Η Ανθή Σαλαγκούδη είναι κόρη του νεοδημοκράτη πρώην υφυπουργού κ. Σαλαγκούδη, φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Πέραν της φιλίας του πατέρα της με τον πρωθυπουργό ένα ακόμη προσόν της είναι η κομματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές χωρίς να έχει καταφέρει να εκλεγεί. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι τόσο ... ταλαντούχα ώστε προσελήφθη ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ) στην ΕΡΤ με τον μισθό των . 3500 ευρώ. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι η κυρία Σαλαγκούδη προσελήφθη χωρίς να έχει αρμοδιότητες για τέσσερις μήνες. Η περίφημη εκπομπή «Μεσογείων 136» βγήκε στον αέρα τέλη Δεκεμβρίου και αποτέλεσε πραγματικό «ναυάγιο» με τηλεθέαση κοντά στο 1%.

Το πλέον αξιοσημείωτο, όμως, είναι το κόστος της συγκεκριμένης εκπομπής.

Το κόστος της άγγιζε σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το ποσό των 285.240 ευρώ. Σύμφωνα με όσα λένε οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, το συνολικό κόστος άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Στην εν λόγω μικτή παραγωγή η ΕΡΤ συμπεριέλαβε τα πάντα: στούντιο, τεχνικούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, τεχνικό εξοπλισμό. Η ιδιωτική εταιρία παραγωγής έβαζε μόνον επιλεγμένους δημοσιογράφους, τους οποίους της είχε επιβάλει να προσλάβει η διοίκηση της ΕΡΤ. Με το ποσό αυτό επιβαρύνθηκε ο  προϋπολογισμός της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης. Το κόστος του κάθε επεισοδίου ανήλθε σε 3,027 ευρώ. 24.960 ευρώ πήγαν για εργοδοτικές εισφορές οι οποίες καταβλήθηκαν στον παραγωγό. 22.000 ευρώ πήγαν για έξοδα προεργασίας των συντελεστών παραγωγής. 27.000 ευρώ πήγαν για δώρα, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές.  Το ποσό των 23.240 ευρώ πήγε για εφημερίδες, γραμματεία γραφείου παραγωγής, έξοδα συνεργείων και έξοδα φιλοξενίας. Επίσης για άγνωστο λόγο, αλλά κατόπιν συμφωνίας με τη διοίκηση ο Ηλίας Μαμαλάκης πήρε 900 ευρώ επιπλέον. Κάθε δημοσιογραφική αποστολή της εκπομπής την οποία παρουσίαζε η κυρία Σαλαγκούδη κόστιζε  4.140 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή («Μεσοεγείων 136») απασχολήθηκαν συνολικά πέντε σκηνοθέτες - γεγονός, τουλάχιστον παράδοξο με δεδομένο ότι σε όλες τις αντίστοιχες εκπομπές απασχολούνται παγίως ένας σκηνοθέτης κι ένας βοηθός σκηνοθέτη. Πόσες άλλες εκπομπές υπάρχουν, άραγε, στην ελληνική τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, που να απασχολούν πέντε σκηνοθέτες; Εξ αυτών των πέντε σκηνοθετών ο ένας, μάλιστα, είναι γιός διευθυντικού στελέχους.

Εκείνοι που δεν «πάτησαν το πόδι τους»

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό προς τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που προσελήφθησαν στην ΕΡΤ τον τελευταίο χρόνο με κομματικά κριτήρια «δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ».
΄
Στις 11 Μαρτίου 2013 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καταγγέλλουν μεταξύ άλλων: «Το "πάρτυ" και οι παρανομίες, σε ό,τι αφορά τον τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ, συνεχίζονται και πέραν των μικτών παραγωγών. Κραυγαλέα είναι η περίπτωση των προσλήψεων-αργομισθιών διαφόρων δημοσιογράφων, είτε με συμβάσεις ΠΕΘ είτε ως ειδικών συμβούλων, με παχυλούς μισθούς. Οι συγκεκριμένοι προσληφθέντες, παρ΄ότι αμείβονται κανονικά εδώ και μήνες δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην ΕΡΤ». Για την καταγγελία υπήρξε αίτημα κοινοποίησης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι παραθέτουν κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα προσώπων, κάποια εκ των οποίων είτε είχαν συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είτε αποτελούσαν προσωπικές επιλογές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, είτε είχαν φιλική σχέση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Ο Α. Λ. προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ αλλά σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ΕΡΤ. Η Μ.Ρ. προσελήφθη με μισθό 3.000 ευρώ ως «σύμβουλος», αλλά σύμφωνα με τους εργαζόμενους απασχολείτο στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Ο Χ. Μ. προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ το μήνα και επίσης δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην ΕΡΤ, όπως επίσης και η Β.Κ. που λάμβανε 3.500 ευρώ το μήνα.

ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ-ΠΕΘ

Το κόστος της ΕΡΤ για τους προσληφθέντες ειδικούς συμβούλους και ΠΕΘ ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 ευρώ ετησίως.

.             *Ειδικοί Σύμβουλοι:                  Μισθός


.             Λ.Α.                                       3.500 ευρώ

.             Ο. Σ.                                      3.500 ευρώ

.             Ρ.Μ.                                       3.000 ευρώ

.             Μ. Γ.                                       1.072 ευρώ

.             Π. Γ.                                       2.000 ευρώ

.             Κ. Κ.                                       2.750 ευρώ

.             Ρ. Α.                                       3.000 ευρώ

.             Χ. Σ.                                       3.000 ευρώ

.             Κ. Χ.                                       3.000 ευρώ

.             Μ. Ε.                                       3.000 ευρώ

.             Μ. Χ.                                       2.500 ευρώ

.             Κ.Β.                                         2.500 ευρώ
  • ·         Μ. Κ.                                      2.700 ευρώ


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΘ

(ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ)                 Μισθός


.             Β. Β.                                        4.000 ευρώ

.             Α. Χ.                                        3.500 ευρώ

.             Π.Μ.                                         3.500 ευρώ

.             Κ. Γ.                                         3.500 ευρώ


  • ·         Σ. Α.                                       3.500 ευρώ

.             -Κ.Μ.                                        3.500 ευρώ

.             -Ν. Γ.                                        4.000 ευρώ

.             Θ. Β.                                         3.500 ευρώ

.             Κ. Μ.                                         3.500 ευρώ

.           Σ. Μ.                                           3.500 ευρώ

.             Α. Γ.                                          3.500 ευρώ

.             -Ν. Χ.                                         3.500 ευρώ

.             -Χ. Σ.                                          3.200 ευρώ

.             Σ. Ε.                                           4.000 ευρώ

.             Τ. Ε.                                           2.720 ευρώ

.             Λ.Ι.                                             3.450 ευρώ
               
.             Α. Κ.                                           2.000 ευρώ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ                                         Μισθός
..........................

.             Α. Β.                                              1.700 ευρώ

.             Α. Ε.                                              1.700 ευρώ

.             Α. Β.                                              2.000 ευρώ

.             Δ. Ι.                                               1.170 ευρώ

.             Δ. Α.                                              1.314 ευρώ

.             Ζ. Β.                                              1.665 ευρώ

.             Θ. Κ.                                              1.314 ευρώ

.             Κ. Π.                                               2.000 ευρώ

.             Κ. Ε.                                               1.170 ευρώ

.             Κ. Δ.                                               1.800 ευρώ

.             Λ.Α.                                               1.488,46 ευρώ

.             Μ. Σ.                                              1.800 ευρώ

.             Μ. Π.                                              1.350 ευρώ

.             Μ. Χ.                                              1.200 ευρώ

.             Μ. Β.                                              1.530 ευρώ

.             Ν. Ε.                                              1.701 ευρώ

.             Π. Ι.                                               1.944 ευρώ

.             Π. Ε.                                              2.000 ευρώ

.             Σ. Δ.                                              2.000 ευρώ

.             Σ. Ε.                                              2.000 ευρώ

.             Τ. Ε.                                              2.000 ευρώ

.             Χ. Ζ.                                              2.000 ευρώ

.             Χ. Μ.                                             2.000 ευρώ


Ο Αιμίλιος Λιάτσος


Έργα και ημέρες του Αιμίλιου Λιάτσου και των διευθυντών του στην ΕΡΤ - Μοιράζοντας 10χίλιαρα.
Στις 3 Απριλίου 2013, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ στέλνουν μία καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αίτημα κοινοποίησης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με την καταγγελία, με την υπ' αριθμόν 105775/4.01.13 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης Αιμίλιου Λιάτσου της ΕΡΤ διατέθηκε στον Διευθυντή του γραφείου του κ. Ηλία Φαραντόπουλο το ποσό των 10.000 ευρώ ως πάγια προκαταβολή για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης. Με ευκολία θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: «Και τι σημαίνει αυτό;» ή «για ποιον λόγο θα έπρεπε να διατεθεί αυτό το ποσό.

Πριν, ωστόσο, αναρωτηθεί εύλογα ο οποιοσδήποτε τι σημαίνει η διάθεση μεγάλων ποσών σε διευθυντές στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης Σαμαρά, και μάλιστα με τρόπους τουλάχιστον ... περίεργους ή που σε κάθε περίπτωση δημιουργούν ερωτηματικά, θα πρέπει να θυμηθεί το αιτιολογικό πλαίσιο της πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να επιβάλλει το "μαύρο" στους δέκτες των τηλεοράσεων.  

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει λόγο για "προνόμια, αδιαφάνεια και σκάνδαλα". Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Μπορεί να μιλά η κυβέρνηση Σαμαρά για διαφάνεια σε ότι έχει να κάνει με την ΕΡΤ; Μπορούν να μιλούν για διαφάνεια εκείνοι, οι οποίοι τοποθέτησαν στην ΕΡΤ ... τα δικά τους παιδιά, τα οποία εντελώς συμπτωματικά έχουν δώσει ... αγώνες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και για τη συνέχιση της λαοκτόνας πολιτικής του μνημονίου. Μπορούν άραγε να μιλούν για διαφάνεια εκείνοι που τοποθέτησαν με παχυλούς μισθούς στην ΕΡΤ φίλους, κουμπάρους και συναγωνιστές, όπως αποκάλυψε το periodista.gr στο πρώτο μέρος της έρευνας. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι καταγγελίες

Σε κάθε διευθυντή (Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών, Εκπομπών κ.λ.π) της ΕΡΤ προεγκρινόταν και χορηγείτο ένα ποσό, της τάξης περίπου των 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό οι διευθυντές μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έκτακτες ανάγκες της επικαιρότητας επέβαλλαν άμεσες μετακινήσεις δημοσιογράφων και τεχνικών ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων δραστηριοτήτων κατά τις ώρες που οι οικονομικές υπηρεσίες είναι κλειστές. Πέραν αυτών, οι διευθυντές είχαν πάντοτε υποχρέωση να αποδίδουν στο τέλος κάθε μήνα λογαριασμό βάσει αποδείξεων για την χρησιμοποίηση αυτού του ποσού.

Στην καταγγελία τους προς τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ρωτούσαν μεταξύ άλλων: «Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι, ότι εφόσον η κάθε "μάχιμη" Διεύθυνση, όπως αυτές που καλύπτουν τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, έχει στη διάθεσή της δικό της ποσό για έκτακτες ανάγκες, σε τι αποσκοπεί και τι εξυπηρετεί η διάθεση ποσού 10.000 ευρώ και στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης που ασχολείται μόνον με διοικητικές και γραφειοκρατικές υπηρεσίες»;

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ωστόσο, έθεταν και ένα ακόμη ερώτημα, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό και το οποίο είχε να κάνει με τη χρήση και απόδοση λογαριασμού για το συγκεκριμένο ποσό των 10.000 ευρώ που είχε λάβει ο διευθυντής του γραφείου του Αιμίλιου Λιάτσου κ. Φαραντόπουλος. Για όλους τους διευθυντές και προϊσταμένους στην ΕΡΤ, προβλεπόταν, με την απόφαση 105779 της 4-1-2013 - ότι έπρεπε να αποδίδουν λογαριασμό με αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, για τον κ. Φαραντόπουλο (με απόφαση που εξεδόθη την ίδια ημέρα) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση λογαριασμού. Όπως ανέφεραν στο κείμενο της καταγγελίας τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ο θεωρητικά, ο θα έπρεπε ο κ. Φαραντόπουλος να αποδώσει λογαριασμό στο τέλος του έτους που, παγίως, κλείνει η χρήση της χρονιάς. Δεν το έπραξε, όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Πάμε, όμως στο δια ταύτα.

Σύμφωνα με το κείμενο της καταγγελίας των εργαζομένων στις 3 Απριλίου 2013 «ο κ.Λιάτσος χορήγησε στον κ. Φαραντόπουλο ένα άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ, από τα χρήματα της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο σε διάρκεια ενός χρόνου ο κ. Φαραντόπουλος μπορεί να επενδύσει, αξιοποιήσει, ενδεχομένως και πολλαπλασιάσει με όποιον τρόπο θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αποδώσει λογαριασμό».

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία το δάνειο αυτό είχε χρονική διάρκεια τουλάχιστον ενός χρόνου και επέκταση και στο 2014. Πως; Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί στον κύριο Φαραντόπουλο για πρώτη φορά στις 10/12/2012 με την απόφαση 105755 του Αιμίλιου Λιάτσου. Εκείνη η απόφαση προέβλεπε απόδοση λογαριασμού στις 31-12-2012. Η επόμενη, ωστόσο απόφαση, δεν προέβλεπε απόδοση ούτε καν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Γιατί;

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ του 2012 δεν υπάρχει κανένα παραστατικό που να δείχνει χρήση - είτε ολόκληρου του ποσού, είτε μέρους του - για την κάλυψη οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει το κείμενο της καταγγελίας «Είναι ενδεικτικό ότι στην Διεύθυνση Ειδήσεων, ενώ αρχικώς είχε εγκριθεί - με την απόφαση 105779 της 4-1ου-2013 - το ποσό των 1.500 ευρώ, ακολούθησε η απόφαση 141945 της 21ης-1ου-2013, η οποία ανεβάζει το εν λόγω ποσό στις 4.000 ευρώ. Γιατί; Για να φαίνεται έτσι πιο αληθοφανής η ανάγκη διάθεσης στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης του ποσού-«δανείου» των 10.000 ευρώ. Ή, για να μην προκύψει ποτέ ανάγκη να εκταμιευθεί μέρος του εν λόγω ποσού για πραγματικές έκτακτες δαπάνες».

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του κυρίου Λιάτσου για τον διευθυντή του.«Οικογενειακή υπόθεση» το καθεστώς των μικτών παραγωγών

Όμως τα περίεργα με τους κυρίους Αιμίλιο Λιάτσο και τον διευθυντή του Ηλία Φαραντόπουλο δεν σταματούν στην χορήγηση των 10.000 ευρώ. Η σπατάλη, για την οποία τόσο κόπτεται η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τοποθέτησε τον Αιμίλιο Λιάτσο και κατ' επέκταση τους ανθρώπους που τον πλαισίωναν στην ΕΡΤ δεν περιορίζεται σε αυτή την υπόθεση. Σε δύο εκπομπές, στην «Μεσογείων 136» την οποία παρουσίαζε η κόρη του πρώην υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας και φίλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κ. Σαλαγκούδη, Ανθή Σαλαγκούδη, και στην εκπομπή «ΕΠΤΑ», πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις οι οποίες έχουν ένα κοινό σημείο διασύνδεσης. Ευνοήθηκαν από το καθεστώς των μεικτών παραγωγών το οποίο επανέφερε ο Αιμίλιος Λιάτσος στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μεσογείων 136» προσελήφθη ως βοηθός σκηνοθέτης ο γιός του Ηλία Φαραντόπουλου, Αλέξανδρος Φαραντόπουλος, ενώ στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» προσελήφθη η σύζυγος του Διευθυντή Ενημερωτικών Εκπομπών Φώτη Καραφάκη, Τάνια Μαρκουτσά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει υπάρξει και καταγγελία για την τοποθέτηση νεαρού προσώπου στη θέση αρχισυντάκτη, του οποίου, όμως, τη δουλειά, διεκπεραίωνε ο ... πατέρας του.

Ιδού τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ότι ο Αιμίλιος Λιάτσος: "Προσέλαβε, μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού, τον κ. Πέρη Χαλάτση ως αρχισυντάκτη της εκπομπής. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι εκείνος που στήνει την εκπομπή, επιμελείται τα ρεπορτάζ, συνεννοείται με τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές και έχει το γενικό πρόσταγμα στο κοντρόλ την ώρα που γυρίζεται η εκπομπή. Όμως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι συνταξιούχος και αν υπέγραφε σύμβαση θα έπρεπε να παίρνει μειωμένη τη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο εν λόγω δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά, αλλά πληρώνεται και φαίνεται επισήμως ως αρχισυντάκτης της εκπομπής ο νεαρός γιός του Δημήτρης Χαλάτσης".

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω μεταξύ τους;

Στις 7/3/2013 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν προχωρήσει στην εξής καταγγελία προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

"Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ.Αιμίλιος Λιάτσος προκειμένου να ξεπεράσει την αδυναμία προσλήψεων, επανέφερε το καθεστώς των μικτών παραγωγών εξυπηρετώντας φίλους και «ημετέρους», εις βάρος των συμφερόντων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σημειώστε ότι μικτές παραγωγές δικαιολογούνται μόνον όταν η ΕΡΤ δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και αναγκάζεται να καταφύγει σε κάποια ιδιωτική εταιρία".

Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, το καθεστώς των μικτών παραγωγών επιβλήθηκε για να ικανοποιούνται οι ημέτεροι.

Αναφορικά με την εκπομπή "ΕΠΤΑ" δεν δικαιολογείτο το καθεστώς των μικτών παραγωγών καθώς τόσο οι παρουσιάστριές της Βάλια Πετούρη και Αννα Παπασωτηρίου, όσο και ο σκηνοθέτης της εκπομπής Γιώργος Καλοφωλιάς είναι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ. Επίσης Το στούντιο, όπως και το τηλεοπτικό υλικό που προβαλλόταν είχαν διατεθεί επίσης από την ΕΡΤ, ενώ υπήρχε η δυνατότητα. Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κ. Λιάτσος είχε αποφασίσει να γίνει μικτή παραγωγή, γεγονός που συνεπαγόταν συνεργασία ΕΡΤ-ιδιώτη, η συγκεκριμένη εκπομπή; Τι σχέση έχει αυτή η απόφαση με άλλες τοποθετήσεις σε άλλες εκπομπές;

Για τον τρόπο μέσω του οποίου επετεύχθη η συναίνεση του κυρίου Καραφάκη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφέρουν στην καταγγελία τους ότι "Θα περίμενε κανείς, στις αποφάσεις αυτές του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου να αντιδράσει ο Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών κ. Φώτης Καφαράκης. Όμως, και αυτό διευθετήθηκε. Προσελήφθη στην ίδια εκπομπή ως ρεπόρτερ - και πάλι μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού - η σύζυγός του κυρία Τάνια Μαρκουτσά".

Με λίγα λόγια και σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στην μία μεικτή παραγωγή προσελήφθη η σύζυγος ενός διευθυντή στην ΕΡΤ, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά του αρμόδιου διευθυντή για τις τοποθετήσεις των "ημετέρων" σε άλλες μικτές παραγωγές.

Και μιας και μιλάμε για σπατάλες στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Μεσογείων 136» των παχυλών μισθών, όπως αποκάλυψε το Periodista.gr στο πρώτο μέρος της έρευνας, υπενθυμίζεται ότι είχαν τοποθετηθεί πέντε σκηνοθέτες, την στιγμή που σε όλες τις αντίστοιχες εκπομπές απασχολούνταν ένας σκηνοθέτης και ένας βοηθός σκηνοθέτη.

Άραγε στη "Νέα ΕΡΤ" που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ θα συνεχισθούν οι ίδιες πρακτικές; Έτσι θα διαλυθεί η "εστία διαφθοράς"; Διότι όλα όσα αποκαλύπτει το Periodista.gr είναι ενδεικτικά του μεγάλου πάρτι που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο σε βάρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: