Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Οι βόρειοι και οι νότιοι.

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Φεύγει ο χρόνος και έρχεται ένας νέος, δεν ξέρω εάν είναι γεμάτος αισιοδοξία και αγάπη, σίγουρα είναι νέος και με αρκετό προβληματισμό. Μέσα στα στενά και αδιέξοδα σοκάκια της βόρειας μεριάς της πόλης μου σίγουρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Όσο το κέντρο της πόλης αναπτύσσεται και πορεύεται στους ρυθμούς που πορεύεται και αλλάζει, άλλο τόσο η περίφημη Βαλαώρα βυθίζεται στα σκοτάδια της και τα αδιέξοδά της. Λαβύρινθος ήταν σε λαβύρινθο εξελίσσεται. Με κάποια μοντερνικά στοιχεία βέβαια που έχουν φυτρώσει ανεξέλεγκτα στην περιοχή όπως και στην υπόλοιπη πόλη.

Τα περίφημα πορτοκαλί κολονάκια που διαφυλάσσουν τον γύρω χώρο κάποιων ιδιαίτερων ανθρώπων που με κάποιο τρόπο εξασφάλισαν την πορτοκαλί μοναρχία του χώρου και του τόπου. Δεν ξέρω πώς ξεφύτρωσαν και ελπίζω να τα δω να αφανίζονται μαζί με κάποιες άλλες άκομψες συγκυρίες της πόλης που βροντοφωνάζει για μια αισθητική αλλαγή που κάποιες φορές επιτυγχάνεται και άλλες φορές βυθίζεται με τις λάθος επιλογές στα τάρταρα της ασχήμιας και της κακής ποιότητας.

Ποιος πολίτης θέλει μια άσχημη ποιότητα για το χώρο που ζει και εργάζεται, για τα παιδιά του που συνηθίζει το βλέμμα τους σ΄αυτή την άσχημη καθημερινότητα; Η Βαλαώρα έχει μακρινή αρθρογραφία, που ανατρέχοντας εδώ και αρκετές δεκαετίες θα διαβάσω τα άρθρα του πατέρα μου για τη Βαλαώρα, την «καθιερωμένη» πια δική μου υπενθύμιση για τη Βαλαώρα και τον κόσμο της, τις σκοτεινές της γωνιές της που έχουν τη δική τους γοητεία αλλά όχι τη δική μας προσοχή.

Η πόλη λοιπόν συνεχίζει να λειτουργεί με τους βόρειους και τους νότιους, ένα ρήγμα που ευχόμαστε με το τέλος κι αυτής της χρονιάς να διορθωθεί με κάποιο μαγικό ή λογικό τρόπο. Εμείς ως γνώστες της Βαλαώρας θα δηλώσουμε για άλλη μια φορά οπαδοί της ιδιαίτερης ομορφιάς της, είτε στολίζεται και φωτίζεται είτε αγνοείται από επαΐοντες και μη. Σίγουρα δεν αγνοείται από τους κατοίκους της, που άλλοι φυτεύουν πορτοκαλί σημαδούρες και άλλοι περπατούν με χαμόγελο και αγάπη στα στενά της δικής μας Βαλαώρας!

Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία στη νέα μας χρονιά που έρχεται με περισσότερη ομορφιά και λιγότερη πορτοκαλί ασχήμια!



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: