Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Παλιακοί Κουραμπιέδες στη Γάστρα | Ένα Ταξίδι στον Χρόνο της Παράδοσης

"Κουραμπιέδες με Αλισίβα στη Γάστρα"

Στην ιστορική Βράχα Ευρυτανίας, συναντήσαμε την κυρία Σοφία, μια γυναίκα γεμάτη ζωντάνια και αγάπη για την παράδοση. Μας υποδέχθηκε με χαρά στο σπιτικό της και μας προσκάλεσε να δοκιμάσουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό έτσι όπως το έφτιαχναν οι νοικοκυρές τα παλιά χρόνια.

Η κυρία Σοφία μας έδειξε πώς γίνονται οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες. Αρχικά, χτύπησε το φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο, ζάχαρη άχνη, αλισίβα και αυγά. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το αλεύρι και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Το μείγμα ήταν έτοιμο για ψήσιμο. Η κυρία Σοφία μας εξήγησε ότι την παλιά εποχή έφτιαχναν με σταχτόνερο την αλισίβα, μια σκόνη που φτιάχνεται από καθαρή στάχτη και την έβαζαν μέσα στο μείγμα.
Η κυρία Σοφία έψησε τους κουραμπιέδες όπως παλιά, στην γάστρα. Όταν βγήκαν από το φούρνο, ήταν χρυσαφένιοι και μοσχοβολούσε το σπιτικό της από το φρέσκο βούτυρο.

Κλείνοντας, η κυρία Σοφία μας είπε ότι, το καλοκαίρι σκοπεύει να κάνει γιορτή στο χωριό της για να προβάλλει τα ντόπια παραδοσιακά γλυκά. «Θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε την παράδοση της Βράχας και να απολαύσουμε τα υπέροχα σπιτικά και χωριάτικα γλυκά», μας είπε.
Εμείς, με χαρά της ευχηθήκαμε καλή επιτυχία. Είμαστε σίγουροι ότι η γιορτή θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και ότι η Βράχα, θα γίνει γνωστή για τα παραδοσιακά γλυκά της!

Μια αναδρομή στο παρελθόν
Η συνταγή για τους κουραμπιέδες με αλισίβα είναι μια παράδοση που έρχεται από τα παλιά. Οι κουραμπιέδες αυτοί ήταν ένα αγαπημένο γλυκό των Ελλήνων, ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα. Η αλισίβα τους προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση στο άρωμα, που τους κάνει μοναδικούς.
Σήμερα, οι κουραμπιέδες με αλισίβα φτιάχνονται όλο και πιο σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες νοικοκυρές που τους φτιάχνουν, διατηρώντας την παράδοση ζωντανή.
Η κυρία Σοφία είναι μια από αυτές τις νοικοκυρές. Με αγάπη και φροντίδα, φτιάχνει τους κουραμπιέδες της, αναβιώνοντας ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.

Παραγωγή: Greek Village Life











Δεν υπάρχουν σχόλια: