Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για τις ζημιές από τους λύκους, λέει το ΥπΕΝ

Σε απελπισία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας καθώς οι λύκοι αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους, είχε τονίσει η Χρ. Σταρακά από το ΠΑΣΟΚ.

Η επανάκαμψη των πληθυσμών του λύκου από τη μια εκλαμβάνεται ως θετικό γεγονός στο πλαίσιο διατήρησης της φύσης – ωστόσο από την άλλη, οι κάτοικοι της υπαίθρου και κυρίως οι κτηνοτρόφοι και κυνηγοί μετρούν ήδη σοβαρές απώλειες σε αγροτικά ζώα και κυνηγετικούς σκύλους, συχνά μεγάλης οικονομικής και συναισθηματικής αξίας.

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι υποχρεωμένος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αποζημίωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, να καλύπτει τις ζημιές που προκαλούνται σε κτηνοτροφικά ζώα και εγκαταστάσεις . Ένα μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι η ανάγκη βελτίωσης των σχετικών κανονισμών αποζημίωσης, καθώς και των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται άμεσα για τις προκαλούμενες ζημιές και σε επίπεδο που να τους παρέχει τη δυνατότητα αντικατάστασης του πληττόμενου ζωικού κεφαλαίου”, απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ρίχνοντας το μπαλάκι στον ΕΛΓΑ.

https://agronewsbomb.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ελγά μόνο να παίρνει ξέρει για όλον των αριθμό των ζώων. Για αποζημίωση ψάχνει πόσο χρ είναι το ζώο και σε πεταη έξω από την αποζημίωση