Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Νεγάδες Κεντρικού Ζαγορίου. Απολαύστε τα video





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παρακάτω στοιχεία τα έχουμε συλλέξει από το διαδίκτυο( site, blog, You tube, facebook, βικιπαίδεια). Εάν σε μερικά από αυτά κάποιος έχει πνευματικά δικαιώματα και δεν επιθυμεί να δημοσιευτούν ας μας τηλεφωνήσει στο 6977266641

Χριστόφορος Ευθυμίου


Απολαύστε τα video































Οι Νεγάδες είναι ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων και ανήκουν στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων. Είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης και αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων.
Οι Νεγάδες ανήκουν στον δήμο Τύμφης και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 48 κάτοικοι. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.
























Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες εκκλησίες της Ηπείρου. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με χωριστό ναό για κάθε κλίτος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και ο ναός της Αγίας Τριάδας. Κτίστηκε το 1795 και διαθέτει περίτεχνο τέμπλο διακοσμημένο με χρυσό επίστρωμα, καθώς και θαυμάσιες αγιογραφίες και τοιχογραφίες: μεταξύ άλλων απεικονίζονται ο Αριστοτέλης και ο Πλούταρχος, φιλοτεχνημένες όλες από Ζαγοριανούς ζωγράφους.
Ο οικισμός χρονολογείται από το 1312. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανέδειξε ευεργέτες, οι οποίοι αναδείχθηκαν και έκαναν περιουσία στη Ρωσία, την Αυστρία και τη Μολδοβλαχία.
Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, στους Νεγάδες πραγματοποιείται πανηγύρι.










Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Νεγάδες Ιωαννίνων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και είναι ένας μεγάλων διαστάσεων, τρισυπόστατος ναός, ο οποίος στεγάζει τρεις Αγίους, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Γεώργιο από όπου έχει πάρει το όνομά του και την Αγία Τριάδα.
Ξεκίνησε να χτίζεται το 1792 και τελείωσε το 1795. Ο ναός έιναι φτιαγμένος από ξύλο καρυδιάς και είναι όλος εικονογραφημένος από Καπεσοβίτες αυτοδίδακτους αγιογράφους. Η εκκλησία αυτή, όπως και όλες σχεδόν οι εκκλησίες, ήταν το θρησκευτικό σχολείο των φτωχών γιατί από τις αγιογραφίες μπορούσαν να δουν την παλαιά και την κενή διαθήκη, τα μαρτύρια των αγίων, τους αγίους με το επάγγελμά τους και πολλές άλλες παραστάσεις.
Το τέμπλο είναι από ξύλο καρυδιάς σε δύο διαστάσεις επιχρυσωμένο, επάνω του έχει 220 εικόνες και είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν. Οι περισσότεροι άγιοι έχουν τα φωτοστέφανά τους ανάγλυφα και επιχρυσωμένα και σε μερικούς τα υποδήματα.
Το επιβλητικό καμπαναριό, εξαγωνικής κάτοψης, με τοξωτά ανοίγματα στο ανώτερο τμήμα του, βρίσκεται στα βορειοανατολικά σε μικρή απόσταση από το ναό.









Ο ναός χρηματοδοτήθηκε από τον ξενιτεμένο έμπορο Χατζημάνθο Γκίνο που κατοικούσε στην Ρουμανία ο οποίος ήταν και τροφοδότης του σουλτανικού στρατού με την ιστορία να λέει ότι όταν τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι καταχράστηκε λεφτά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκανε τάμα όταν αθωωθεί να χτίσει μια εκκλησία στο χωριό του στους Νεγάδες. Τελικά αθωώθηκε και ξεκίνησε να φέρει τον χρυσό στην πατρίδα του, τον φόρτωσε στα μουλάρια, μέσα σε κοφίνια που είχαν μεγάλα καρφιά και για να αποφύγει τους ληστές πετάλωσε τα μουλάρια ανάποδα για να μην φαίνεται ότι πηγαίνει δυτικά.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κόσμημα για την περιοχή αλλά και για όλα τα Ζαγοροχώρια, κάθε επισκέπτης της περιοχής μπορεί να θαυμάσει αυτή την υπέροχη εκκλησία, αρκεί να το ζητήσει από τους ντόπιους να τον ξεναγήσουν

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: