Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Προσεχώς, σύνταξη από τον… Άγιο Πέτρο για αγρότες και κτηνοτρόφους,

Όταν από τον περασμένο Αύγουστο γράφαμε, με αφορμή τα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ που ψηφίστηκαν τότε στη βουλή, ανοίγοντας… δρόμο για απασχόληση ως τα 74 έτη, κάποιοι δυσανασχετούσαν.

Λίγους μήνες μετά τα δημοσιεύματα και οι φόβοι που διατύπωσε το Agronewsbomb, φαίνεται πως βαίνουν για επιβεβαίωση, με το χειρότερο τρόπο. Μιλάμε φυσικά για την περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε χθες και σύμφωνα με την οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, δίνεται ρότα για αύξηση των ορίων κατά 4 έτη, όπερ σημαίνει… σύνταξη στα 71. Φυσικά, από μόνη της μια σύσταση δεν λέει τίποτα, αλλά μια σύσταση από τον ΟΟΣΑ λέει πολλά, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με το γιαούρτι, το φρέσκο γάλα και τη διάρκεια ζωής τους κ.λπ.

ΟΟΣΑ: Κατά τέσσερα χρόνια θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους

Κατά τέσσερα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους, για πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα, λόγω της σύνδεσης του με το προσδόκιμο ζωής, προβλέπει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα (Pensions at a Glance 2023).

Η πρόβλεψη αφορά όσους μπήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας το όριο συνταξιοδότησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 66 χρόνια από 62 σήμερα, με 40 χρόνια ασφάλισης, όπως αναφέρει η έκθεση και φαίνεται από σχετικό πίνακα.

Ο ΟΟΣΑ δεν κάνει ρητή πρόβλεψη για όσους δικαιούνται σήμερα πλήρη σύνταξη στην Ελλάδα με βάση το γενικό όριο των 67 ετών (ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης), αλλά είναι φανερό ότι και αυτό θα αυξηθεί αντίστοιχα και θα φθάσει στα 71 χρόνια καθώς το προσδόκιμο ζωής συνδέεται τόσο με το γενικό καταστατικό όριο όσο και με το μειωμένο όριο πλήρους συνταξιοδότησης (με 40 χρόνια απασχόλησης). Στα 74 χρόνια το όριο στη Δανία.

Τα όρια ηλικίας για κανονική (πλήρη) σύνταξη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,θα αυξηθούν και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε πλήρη ή μερική σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μία στις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μία τέτοια σύνδεση, ενώ πλήρη σύνδεση έχουν μόνο η Ελλάδα, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Το υψηλότερο όριο συνταξιοδότησης αναμένεται να έχει η Δανία, το οποίο για τους νέους εργαζόμενους θα φτάσει στα 74 χρόνια, ενώ θα ανέλθει στα 71 χρόνια στην Εσθονία και την Ιταλία και στα 70 στην Ολλανδία και τη Σουηδία.

Ο μέσος όρος για τα όρια πλήρους συνταξιοδότησης στον ΟΟΣΑ το 2022 ανερχόταν στα 64,4 χρόνια για τους άντρες, με την Τουρκία να αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση, με το όριο συνταξιοδότησης μόλις στα 52 χρόνια. Για τους άντρες που εισέρχονται σήμερα στην αγορά εργασίας, το μέσο όριο θα αυξηθεί κατά περίπου δύο χρόνια, φτάνοντας στα 66,3 χρόνια.

Για τις γυναίκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, τα όρια συνταξιοδότησης για τις νέες εργαζόμενες θα είναι τα ίδια με αυτά των ανδρών καθώς μόνο έξι χώρες έχουν χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά των ανδρών. Η τάση, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι να εξισώνονται τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών.
ΟΟΣΑ, όρια συνταξιοδότησης γυναικών

Οι 8 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, έχουν θεσπίσει τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής (πλήρη ή μερική). Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, θα είναι η μόνη από αυτή την κατηγορία των χωρών αυτών που το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα είναι κάτω από τον μέσο όρο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα πλήρους συνταξιοδότησης στα 62 με 40 χρόνια απασχόλησης.

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: