Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Φορτώνονται σε ορισμένες πύλες η κατανομή βοσκότοπων, απώλειες για νεοεισερχόμενους

Σταδιακά από το μεσημέρι ξεκίνησε η διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ορισμένες πύλες βλέπουν την κατανομή.

Από αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου 2021 και μετά το πρωινό δημοσίευμα του ΑγροΤύπου (δείτε εδώ) ξεκίνησε, σταδιακά, ανά περιοχή να είναι ορατή στους υπεύθυνους των πιστοποιημένων πυλών ΟΣΔΕ η νέα κατανομή βοσκότοπων.

Η κατανομή έγινε με βάση την περιβόητη ΚΥΑ Λιβανού-Σκρέκα (Αριθμ. 1217/264725, με ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ στις 5 Οκτωβρίου), που φέρνει μεγάλες περικοπές επιδοτήσεων, αλλά και της εξισωτικής αποζημίωσης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Δημόκας, γεωπόνος - μελετητής από το Βόλο, από μια πρώτη εικόνα και με απλά λόγια, βάσει των προβλέψεων της ΚΥΑ με τα ΜΜΖ, έχει κατανεμηθεί έκταση ανά ενήλικο αιγοπρόβατο που αντιστοιχεί σε 600 τ.μ. ενώ για τα κάτω του ενός έτους, η έκταση βοσκότοπου που αντιστοιχεί είναι 200 τ.μ. Αυτά ισχύουν για τους νεοεισερχόμενους. Ο κ. Δημόκας εκτιμά πως στην επερχόμενη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2021, επίπτωση στα ποσά θα έχουν μόνο οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι και όχι οι παλαιοί. «Ένας νέος κτηνοτρόφος με ένταξη φέτος με 200 μεγάλα ζώα πήρε με την κατανομή 120 στρέμματα βοσκότοπου. Με 100 μεγάλα ζώα και 100 μικρά έλαβε 80 στρέμματα βοσκότοπο και με 200 μικρά ζώα, μόλις 40 στρέμματα βοσκότοπου», καταλήγει ο ίδιος.

Σημειωτέον ότι οι προβλέψεις αυτές φαίνεται να διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια. Για παράδειγμα, λέει ο Γιάννης Φλωρίδης από την Γεωτεχνική Αιγαίου, ίσως υπάρχουν διαφορές στις εκτάσεις ανάλογα την περιοχή. Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο και στη Λέσβο, άρχισε το μεσημέρι η διαδικασία φόρτωσης στο σύστημα των εκτάσεων.

Τις κατανομές έχουν αρχίσει και βλέπουν και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θοδωρής Κορωναίος, γεωπόνος - μελετητής από την Πρέβεζα, από μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως τα στρέμματα που κατανεμήθηκαν, για παράδειγμα σε μια νέα κτηνοτρόφο από την περιοχή είναι σημαντικά μειωμένα. Έτσι με 33 ΜΜΖ η εν λόγω παραγωγός έλαβε από την κατανομή 147 στρέμματα βοσκότοπο. Ο κ. Κορωναίος λέει πως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και πως λόγω της νέας ΚΥΑ του ΥπΑΑΤ, ίσως μειωθούν τα χρήματα της επιδότησης και για παλιούς κτηνοτρόφους, που δηλώνουν ανήλικα ζώα.

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την Κρήτη, για σφαγή στα βοσκοτόπια των νέων κάνουν λόγο πολλοί παραγωγοί και υπεύθυνοι πυλών. Σύμφωνα με τους ίδιους, στην Περιφέρεια Κρήτης, ο βοσκότοπος που αντιστοιχεί σε ένα αιγοπρόβατο κάτω του ενός έτους είναι μόλις 147 τ.μ. δηλαδή λιγότερο από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης παραμένουν στα κάγκελα και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Ρέθυμνο, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: