Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

«Ο Ντούτσε αφηγείται…» Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων

Ο σκιτσογράφος Σταμάτης Πολενάκης (1908-1997) γύρισε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων για την 28η Οκτωβρίου με τον τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται…».

Η διάρκειας επτά λεπτών ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους» σατιρίζει την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τον Μουσολίνι, που αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά οι εξελίξεις στην πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδουν.

Ο Σταμάτης Πολενάκης, είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σκιτσογράφους του 20ού αιώνα. Πρωτοπόρος στο κινούμενο σχέδιο στη χώρα μας, άρχισε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στη Σίφνο, απ’ όπου κατάγεται και είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ο Πολενάκης δούλευε υπό τον φόβο του Ιταλού κατακτητή, με σοβαρό κίνδυνο να συλληφθεί.

Αφού απελευθερώθηκε η Ελλάδα, με τη συμβολή των κινηματογραφιστών Πρόδρομου Μεραβίδη και Θανάση Παπαδούκα, ο Πολενάκης ολοκλήρωσε την ταινία, που έγραψε ιστορία.

Ήταν η πρώτη ταινία με κινούμενα σχέδια, που γυρίστηκε στη χώρα μας. Ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Πόγγης επιμελήθηκε τη μουσική, ενώ ο μαέστρος Μηνάς Πορτοκάλης διεύθυνε την ορχήστρα.

Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε ένα αρνητικό της και αποκαταστάθηκε.

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: