Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Μέχρι 40 λεπτά πιάνουν τα τριφύλλια στην αποθήκη, χάθηκαν δυο χέρια λόγω βροχών

Μεγάλη έλλειψη παρατηρείται στην αγορά κι αυτό έχει επίπτωση στις τιμές, ενώ οι αυξήσεις στο γάλα εξανεμίζονται. Δεν αντέχει η κτηνοτροφία.

Μέχρι και 40 λεπτά το κιλό έχει φθάσει να πωλείται το τριφύλλι από την αποθήκη στους κτηνοτρόφους, φέρνοντάς τους προ αδιεξόδου, καθώς δεν έχουν ευχέρεια πλέον να ταΐσουν τα ζώα τους. Οι τελευταίες κακοκαιρίες λοιπόν και οι πλημμύρες, που εμπόδισαν τους παραγωγούς σε ορισμένες περιοχές να πάρουν όλα τα χέρια, έχουν εκτοξεύσει περαιτέρω τις τιμές. Μάλιστα, όπως μας ανέφεραν γεωργοκτηνοτρόφοι από το Μεσολόγγι, μια περιοχή που επλήγη πρόσφατα βάναυσα από την κακοκαιρία Μπάλλος, από ορισμένες αποθήκες ζητούν μέχρι και 40 λεπτά το κιλό!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποιες αποθήκες με τιμές στα τριφύλλια 35 λεπτά το κιλό. Αυτό, λέει ο ίδιος οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν υπήρχε που δεν υπήρχε πολύ προϊόν στην αγορά, ήρθαν και οι κακοκαιρίες να αφαιρέσουν... χέρια, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν ξεφύγει.

Ακόμα πιο ψηλά φαίνεται πως κινείται η αγορά στο Μεσολόγγι, που επλήγη πρόσφατα από την κακοκαιρία Μπάλλος και πολλές εκτάσεις του στον κάμπο παραμένουν πλημμυρισμένες ακόμα. Όπως αναφέρει ο γεωργο-κτηνοτρόφος Χρήστος Μπλαχούρης από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, οι τιμές στα τριφύλλια έχουν φθάσει στην αποθήκη αυτές τις ημέρες τα 35, ακόμα και τα 40 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο πολλοί ζητούν από τους κτηνοτρόφους ακόμα και πάνω από 10 ευρώ τη μπάλα!!! Ο κ. Μπλαχούρης εκτιμά πως δεν έχουν παίξει ρόλο στην κατάσταση αυτή τόσο οι κακοκαιρίες, όσο η γενικότερη έλλειψη του προϊόντος. Μάλιστα, όπως προσθέτει, με τέτοιες τιμές, όχι μόνο εξανεμίζονται οι όποιες αυξήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, αλλά μπαίνουν ακόμα περισσότερο μέσα, οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Πανούσης από τον Δρύμο Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως η τιμή παραγωγού για τα τριφύλλια στις Σέρρες έχει ανέλθει σήμερα στα 27 και 28 λεπτά το κιλό, όμως αν συνυπολογίσει κανείς τα μεταφορικά και τα έξοδα για τη φόρτωση, τότε αγγίζει τα 30 λεπτά η τιμή αποθήκης, που καλείται να πληρώσει ο κτηνοτρόφος. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, με αυτή την κατάσταση στην αγορά θεωρείται πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι, που πιέζονται κι από άλλες αυξήσεις (π.χ. ρεύμα). Παράλληλα, όπως μας εξηγεί, φέτος υπήρξαν απώλειες στις αποδόσεις του τριφυλλιού λόγω καύσωνα ανά στρέμμα, ενώ οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες αφαίρεσαν από ορισμένες περιοχές έως και δυο χέρια, με αποτέλεσμα να λείπει πολύ προϊόν από την αγορά.

Με τέτοιες τιμές τριφυλλιού στην ενδοχώρα, τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος οι μονάδες οι απομακρυσμένες (π.χ. των νησιών), όπως επίσης και τι θα γίνει όσο προχωράμε προς το χειμώνα...

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: