Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Στη μνήμη του.!!Τα «Ορφικά Παραδοσιακά Μπαλέτα» του Κώστα Μπατσή στη «Να η ευκαιρία».(Σπάνιο βίντεο δείτε το)


Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν ο πασίγνωστος και καταξιωμένος  Ηπειρώτης χοροδιδάσκαλος Κώστας Μπατσής, από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, εμφανίστηκε με τα «Ορφικά Παραδοσιακά Μπαλέτα» που είχε ιδρύσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» που πρόβαλε η δημόσια τηλεόραση.
Την εκπομπή παρουσίαζε η Ρένα Καπιτσαλά και την κριτική επιτροπή αποτελούσαν ο συνθέτης Γ. Κατσαρός, ο σκηνοθέτης Γρ. Γρηγορίου, η δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου, η κριτικός Σύλβα Ντάριο και ο δημοσιογράφος-στιχουργός Λ. Παπαδόπουλος.
Η εκτέλεση των χορευτικών από τα μικρά κορίτσια υπήρξε άψογη και απέσπασε το θαυμασμό όλων των μελών της κριτικής επιτροπής, η οποία επιβάβευσε τα μικρά κορίτσια και κατ΄επέκταση το δημιουργό τους, χοροδιδάσκαλο Κώστα Μπατσή, με πέντε δεκάρια. Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής έκαναν διάφορες ερωτήσεις στον Κ. Μπατσή, από τις απαντήσεις του οποίου αναδείχτηκε το σημαντικό έργο που επιτελούσε ανιδιοτελώς. Αυτό θα το διαπιστώσετε από τα όσα επεσήμανε η Ρ. Σώκου στο βίντεο που ακολουθεί.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η προσφορά των μουσικών που καθοδηγούσαν αφιλοκερδώς την παρουσίαση του μπαλέτου, αλλά και τις πρόβες του. Στο κλαρίνο ο Ν. Φιλιππίδης, στο βιολί ο Αχ. Χαλκιάς, στο λαούτο ο Κ. Φιλιππίδης και στο ντέφι ο Γ. Γευγελής.



Με την ευκαιρία της επαναδημοσιοποίησης της εμφάνισης των «Ορφικών Παραδοσιακών Μπαλέτων» στην εκπομπή «Να η ευκαιρία» μετά 40 χρόνια, περίπου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και δημοσίως στον αείμνηστο  δάσκαλο Κώστα Μπατσή για τα όσα πολλά και καλά μας πλούτισε. Τόσο στο μουσικοχορευτικό τομέα, όσο και στις ανθρώπινες αξίες, το σεβασμό στην παράδοση, την αξιοπρέπεια, το ήθος, τα έθιμα, την αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και την πατρώα γη, την ανιδιοτελή προσφορά.
 Αιωνία σου η μνήμη δάσκαλε και Ηπειρολάτρη Κώστα Μπατσή !!! 
Φιλικά Μπ. Αρτ.

2 σχόλια:

d boyris είπε...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο υπάρχουν Έλληνες, όσο υπάρχουν Ηπειρώτες!!!!

d boyris είπε...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι, όσο υπάρχουν Έλληνες, όσο υπάρχουν Ηπειρώτες!!!!