Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Έρχεται το τσεκ αλλά με περικοπές, ποιοί κτηνοτρόφοι θα πάρουν ψαλιδισμένα ποσά

Στην τελική ευθεία η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2021, με τις τελευταίες πληροφορίες να δίνουν ως ημέρα καταβολής την Τρίτη 26 ή την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου το πιθανότερο.

Όμως ανησυχία και μάλιστα έκδηλη επικρατεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων της χώρας μετά την άκαιρη και αδικαιολόγητη επιλογή εκ μέρους του ΥπΑΑΤ να αλλάξει, μια στροφή πριν την πληρωμή, την ΚΥΑ με τις κατανομές βοσκότοπων, θέμα που πρώτος έφερε στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι το ΥπΑΑΤ κινείται προς την κατεύθυνση διόρθωσης της επίμαχης απόφασης, ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις, στην πληρωμή της β’ δόσης, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Εκείνο για το οποίο διαμαρτύρονται οι κτηνοτρόφοι είναι το γεγονός πως η νέα ΚΥΑ υπεγράφη μόλις στις 5 του Οκτώβρη, τινάζοντας στον αέρα τον προγραμματισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. Το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια λόγω της νέας ΚΥΑ Λιβανού και στην περιοχή της Θεσσαλίας επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος στην Αγρομηχανική Βόλου, τονίζοντάς μας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μειωμένα πόσα τσεκ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, πρώτοι θα έχουν επιπτώσεις οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, δηλαδή όσοι απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο κατά το ημερολογιακό έτος των δηλώσεων ΕΑΕ 2021. Με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, μάλιστα, το αιγοπρόβατο κάτω από ένα έτος σε ηλικία δικαιούται 2,81 ευρώ βασικής ενίσχυσης και το αιγοπρόβατο άνω του ενός έτους 10,3 ευρώ βασικής ενίσχυσης. Επιπτώσεις επίσης θα έχουν κτηνοτρόφοι που απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο από το 2016 κι έπειτα κι έχουν απωλέσει βοσκοτοπικά στρέμματα στη διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ, κτηνοτρόφοι που μεταβίβασαν ζωικό κεφάλαιο και δικαιώματα από το 2016 κι έπειτα και έχουν απωλέσει βοσκοτοπικά στρέμματα στη διάρκεια της τρέχουσας ΚΑΠ, κτηνοτρόφοι που απέκτησαν ζωικό κεφάλαιο από το 2016 κι έπειτα και αφαίρεσαν στρέμματα από την λανθασμένη αλλαγή χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις μη επιλέξιμες εκτάσεις, κτηνοτρόφοι του 2016 κι έπειτα, που προχώρησαν σε αύξηση ζωικού κεφαλαίου, αγοράζοντας δικαιώματα και τέλος, κτηνοτρόφοι του 2016 κι έπειτα που συμμετέχουν στο Μέτρο 11 της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Ψαλιδισμένα ποσά εξάλλου αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους ότι έλαβαν μόλις μπει και η δεύτερη δόση και πολλοί αγρότες, λόγω των ελέγχων που δεν έγιναν φέτος.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: