Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Το «Τζαβελλαίικο» άνοιξε μετά από δύο αιώνες!

Με αγώνα χρόνων και πολύ επιμονή αναστηλώθηκε η πατρογονική εστία της οικογένειας των Τζαβελλαίων στο Σούλι.

Το αρχοντικό άνοιξε επίσημα την Κυριακή και στους χώρους του παρουσιάζονται κειμήλια των οικογενειών Τζαβέλλα και Μπότσαρη.

Στέκεται στη θέση του από το 1803 όταν έφυγαν από τον τόπο τους και οι τελευταίοι Σουλιώτες, κυνηγημένοι από τα στρατεύματα του Αλή Πασά.

Νίκησε το χρόνο και χάρη στις προσπάθειες των απογόνων της οικογένειας πήρε και πάλι την θέση του και άνοιξε στο μέλλον.

Ο δήμαρχος Σουλίου, Γιάννης Καραγιάννης, ανέφερε στο πως η αποκατάσταση ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με δαπάνες των απογόνων των Τζαβελαίων και ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Κατά τις ημέρες των Εορτών Σουλίου, το αρχοντικό θα είναι ανοικτό ως μουσείο, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν τα κειμήλια και τους αγωνιστές.

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Σουλίου, Σταύρος Κωσταράς, απόγονοι της φάρας των Τζαβελαίων, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι του Σουλίου.

https://www.epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: