Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση του Βουλευτή Χρήστου Γκόκα σχετικά με τα προβήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους παραγωγούς μανταρινιών και γενικότερα των εσπεριδοπαραγωγών, και αφορούν στη συγκομιδή και στη διάθεση των προϊόντων τους,τόσο στο εσωτερικό της χώρας , όσο και για τις εξαγωγές.

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι παραγωγοί μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώνονται από διάφορους παράγοντες, με αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές της αγοράς , αλλά και το πάγωμα των εξαγωγών λόγω του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές, ιδιαίτερα της Ισπανίας, που διαθέτουν τα ίδια προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με τα πορτοκάλια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών που θα ακολουθήσουν.

Επιπλέον, η έξαρση της πανδημίας και του lockdown, έφερε υποκατανάλωση, η εστίαση δεν λειτουργεί και η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει. Ενώ κυκλοφορούν φθηνά μανταρίνια από τρίτες χώρες, των οποίων, λόγω της κακής ποιότητάς τους, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ζήτηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα προϊόντα στα δέντρα. Τα μανταρίνια βρίσκονται ήδη στη φάση της ωρίμανσης τους και αν δεν διατεθούν σύντομα, λόγω των κλιματικών συνθηκών στην περιοχή της Άρτας, θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή.

Επίσης, σημείωσε ότι με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες, που είναι στο μισό των αντίστοιχων περσινών για τον παραγωγό, δεν μπορεί να καλυφθεί το υψηλό κόστος παραγωγής.

Έτσι,με τις εξελίξεις αυτές, υπάρχει άμεσος κίνδυνος οι παραγωγοί να μείνουν έως και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Τέλος, καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παραγωγών μανταρινιών αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών, που αφορούν στη διάθεση των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και στις εξαγωγές, σε σχέση και με την ανταγωνιστικότητα των τιμών , και τέλος, με ποιό τρόπο θα στηρίξει ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και μέσα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ή Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το de minimis.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη

ΘΕΜΑ: Συγκομιδή και διάθεση των μανταρινιών στην ΠΕ Άρτας

Κύριε Υπουργέ,

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Άρτας και ειδικότερα των παραγωγών μανταρινιών της ποικιλίας Κλημεντίνη, από τις χαμηλές τιμές της αγοράς αλλά και τον κίνδυνο να παραμείνει η παραγωγή αδιάθετη.

Ειδικότερα, εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού από άλλες , τρίτες χώρες αλλά και Ευρωπαϊκές,ιδιαίτερα της Ισπανίας, με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στις εξαγωγές. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και με τα πορτοκάλια και τις άλλες ποικιλίες μανταρινιών που θα ακολουθήσουν. Στο δε εσωτερικό της χώρας μας, λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του lockdown, έχουμε υποκατανάλωση, η εστίαση δεν λειτουργεί και η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει.

Επίσης, κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά φθηνά μανταρίνια από τρίτες χώρες, των οποίων, λόγω της κακής ποιότητάς τους, απαγορεύτηκε η είσοδος σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με τις τρέχουσες τιμές στις Κλημεντίνες,περίπου στο μισό των αντίστοιχων περσινών, δεν μπορεί να καλυφθεί το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ έχει μειωθεί δραματικά η ροή της εμπορίας,με ορατό πλέον τον κίνδυνο τα προϊόντα να μείνουν στα δέντρα.

Επιπλέον,βρισκόμαστε ηδη στη φάση της ωρίμανσης των μανταρινιών και αν δεν διατεθούν σύντομα, λόγω των κλιματικών συνθηκών στην περιοχή, θα αναπτυχθούν μύκητες που θα καταστρέψουν την παραγωγή.

Επειδή, η κατάσταση που υπάρχει δημιουργεί εύλογες και δικαιολογημένες ανησυχίες τόσο για την διάθεση των προϊόντων, όσο και για τις τιμές που διαμορφώνονται,

Επειδή , οι εσπεριδοπαραγωγοί πέρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής, κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν έως και χωρίς καθόλου εισόδημα, και βρίσκονται σε απόγνωση,

Επειδή, μ’ αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατον να μπορούν να συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παράγουν

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,

1. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών αλλά και γενικότερα των εσπεριδοειδών, για τη διάθεση των προϊόντων τους στην εσωτερική αγορά, αλλά και για τις εξαγωγές; Πώς σκοπεύετε να δοθούν λύσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των τιμών;

2. Με ποιό τρόπο προτίθεστε να στηρίξετε ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα; Είναι στις προθέσεις σας η κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όπως το de minimis;

Δεν υπάρχουν σχόλια: