Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Σκέψεις για είσοδο σε γάλα και γιαούρτι από Καράλη που επενδύει σε συνεργασίες με κτηνοτρόφους

Από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου καθώς και από την Αιτωλοακαρνανία συλλέγει το γάλα της η βιομηχανία Καράλης, η οποία επενδύει ιδιαίτερα στη σχέση της με τους παραγωγούς όπως λέει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Κώστας Καράλης.

Συνάπτει ετήσιες συμβάσεις με τους παραγωγούς με προσυμφωνημένες τιμές στο γάλα, ενώ κατά περίπτωση κρίνεται η πιθανότητα αυξομειώσεων στις τιμές κατά τη διάρκεια του έτους, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια όπως επισημαίνει σχετικά ο κύριος Καράλης. Στον τομέα της παραγωγικότητας για τη φετινή περίοδο ο ίδιος επισημαίνει ότι «το πρόβειο γάλα παρουσιάζει τάσεις αύξησης των διαθέσιμων ποσοτήτων κάτι που εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα και τις ευρύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Από την πλευρά μας εισκομίζουμε κατά κύριο λόγο πρόβειο γάλα σε ποσότητες που ανέρχονται σε 32 εκατ. κιλά γάλα ετησίως και γίδινο σε ποσότητα που προσεγγίζει το 1 εκατ. κιλά ανά έτος».

Κώστας Καράλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Καράλης Α.Ε.

Η Καράλης ειδικεύεται αποκλειστικά στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, επιδιώκοντας τον συνδυασμό της τεχνολογίας ως προς τον εξοπλισμό της και της παράδοσης ως προς τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κατά την τυροκόμηση. «Στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού προμηθευόμαστε ό,τι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στην αγορά, ωστόσο παραμένουμε πιστοί στην παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών τυριών. Το τυρί αποτελεί μία τέχνη που μας δίδαξαν οι παλιότεροι, οι οποίοι ασχολήθηκαν επί σειρά ετών με το αντικείμενο. Μέλημά μας αποτελεί να έχουμε σύγχρονο εξοπλισμό χωρίς να διαφεύγουμε από παραγωγικές διαδικασίες που θα δώσουν χαρακτήρα στο τυρί μας. Κυρίαρχης σημασίας είναι άλλωστε και το σωστό αλάτισμα», σημειώνει ο επιχειρηματίας. «Πιο χαρακτηριστικά αναφέρω ανάμεσα στα προϊόντα που παράγουμε την ΠΟΠ κεφαλογραβιέρα και φέτα, τη γραβιέρα, το πεκορίνο, το κεφαλοτύρι καθώς και το παραδοσιακό κασκαβάλ, το οποίο με τη συμβολή του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριμάνη κατοχυρώθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης».

«Στηρίξαμε τους παραγωγούς στη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε»

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγικής της δυναμικής, η οποία ταυτόχρονα θα σήμαινε και την αύξηση των αναγκών σε διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος, ο κύριος Καράλης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιχείρησης να διευρύνει τις συνεργασίες της και σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, τονίζοντας ότι «δεν είναι στο σκεπτικό μας κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι μείναμε κοντά στον παραγωγό καθ’ όλη την χρονική περίοδο που προηγήθηκε, όταν οι τιμές του γάλακτος είχαν συμπιεστεί σημαντικά. Εξάλλου υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες πρόβειου γάλακτός τόσο στην Ήπειρο όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Σας αναφέρω συγκεκριμένα ότι παρά τις μειωμένες τιμές που είδε η παραγωγική βάση της περιοχής μας τα προηγούμενα χρόνια, στηρίξαμε το σύνολο των παραγωγών, δεδομένου ότι βιώνουμε και εμείς από κοντά την κατάσταση όπως εξελίσσεται κατά καιρούς και με όσες πιθανές διακυμάνσεις αυτή λαμβάνει. Εξάλλου για εμάς το κέρδος δεν αποτελεί προτεραιότητα. Δεν αναζητούμε να αποκομίσουμε κέρδη ευκαιριακά, αλλά κυρίως μέσα από τις κινήσεις που κάνουμε στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε και να εξελισσόμαστε τόσο εμείς όσο και οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. Γι’ αυτό και διατηρήσαμε σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ενώ εξυπηρετήσαμε ενδεχόμενες οικονομικές ανάγκες των παραγωγών όπου χρειαζόταν. Ταυτόχρονα οι παραγόμενες ποσότητες δεν μειώθηκαν σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια».

Στο 50-50 οι εξαγωγές και οι πωλήσεις στην Ελλάδα – Επενδύοντας στην τάση για μικρές συσκευασίες τυριού

Στον εξαγωγικό τομέα η γαλακτοβιομηχανία Καράλης, καταμερίζει ισόποσα σε όρους αξίας τις ποσότητες που παράγει, καθότι το 50% του τζίρου της προέρχεται από διεθνείς πωλήσεις και το υπόλοιπο 50% από την εγχώρια αγορά. «Οι εξαγωγές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας. Στην ελληνική αγορά κύριο πυλώνα διάθεσης των προϊόντων της αποτελούν τα καταστήματα των Ελληνικών Υπεραγορών Σκλαβενίτη, αλυσίδα που αποτελεί και τον βασικό συνεργάτη μέσω του οποίου η εταιρεία διαθέτει τα τυριά της στη χώρα μας. Η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα νέες εγκαταστάσεις επιφάνειας 3.300 τ.μ. για χώρους συσκευασίας και εξοπλισμού, με δεδομένη την τάση που παρουσιάζεται στην αγορά για μικρές συσκευασίες τυριού. Ο κόσμος σταδιακά ζητάει όλο και περισσότερο συσκευασμένο τυρί και λιγότερο προϊόντα κοπής από τον πάγκο.

Εξετάζοντας μελλοντικά την είσοδο στο γάλα και στο γιαούρτι

Φέτος η εταιρεία θα βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, αγγίζοντας τα 40 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να εισέλθει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων ο Κώστας Καράλης αναφέρει ότι υπάρχουν σκέψεις για την παραγωγή γάλακτος, ωστόσο η επιχείρηση δεν έχει κατασταλάξει προς το παρόν σε συγκεκριμένη απόφαση σχετικά. Στον τομέα παραγωγής γιαουρτιού, η βιομηχανία παράγει μικρές ποσότητες παραδοσιακού προϊόντος χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά να αποτελέσει ένα από τα προϊόντα που θα αναπτύξει.

Η Καράλης σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 33,47 εκατ. ευρώ

2018: 31,61 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2019: 3,73 εκατ. ευρώ

2018: 2,89 εκατ. ευρώ

 https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: