Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Βαριά πρόστιμα σε κτηνοτρόφους που προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες

Αντιμέτωποι με την επιβολή διοικητικού προστίμου θα είναι ιδιοκτήτες ζώων που προκαλούν αγροτικές φθορές. 

Με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται ότι θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είτε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους περιφερειών.

Σύμφωνα με το Άρθρο 38 του νομοσχεδίου, το ύψος του διοικητικού προστίμου διαμορφώνεται ως εξής:
α) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για πρώτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 €.
β) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για δεύτερη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 €.
γ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το προαναφερόμενο αδίκημα για τρίτη φορά, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 €.
δ) Για κάθε επόμενη περίπτωση πλέον της τρίτης φοράς το διοικητικό πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων ενημερώνεται για την παράβαση και την επιβολή προστίμου που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή, οφείλει δε να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της.

Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, το ποσό βεβαιώνεται από την κατά τόπον αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

«Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η μείωση των περιστατικών αυθαιρεσίας εκ μέρους μερίδας κτηνοτρόφων οι οποίοι αφήνουν ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, τα οποία εν συνεχεία τρέφονται με καρπούς άλλων αγροκτημάτων στα οποία προκαλούν φθορές και κατά συνέπεια οικονομική ζημία για τους ιδιοκτήτες. Ο άμεσος χαρακτήρας της επιβολής προστίμων σε βάρος των παραβατών, θα συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία των ιδιοκτητών των κτημάτων που υφίστανται φθορές και στη μείωση της σχετικής παραβατικής συμπεριφοράς», αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που συνοδεύει τη διάταξη.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: